Šta je potrebno da znate pre nego što odete na biračko mesto

Politika
 • Možete da glasate sa dokumentom koji sadrži JMBG (jedinstveni matični broj građana) tj. s važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom (pasošem); ukoliko ste započeli proceduru promene lične karte, potrebno je da kod sebe imate potvrdu MUP-a.
 • U slučaju da ste promenili prezime, svakako možete glasati ako su drugi podaci (ime i JMBG) ostali isti.
 • Da biste bili sigurni, na veb sajtu upit.birackispisak.gov.rs proverite na kojem biračkom mestu glasate.
 • Možete da glasate i bez poziva za glasanje – taj poziv ne morate da ponesete na biračko mesto, niti birački odbor sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje tog poziva.
 • U slučaju da zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu, možete glasati van biračkog mesta; sve što treba da uradite je da o tome obavestite lokalnu izbornu komisiju odnosno birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja.
 • Birački odbor je u obavezi da svim biračima, koji se u trenutku kada se zatvara biračko mesto (u 20 časova) zateknu u ili ispred biračkog mesta, omogući da glasaju.

Kako da zaštite svoje biračko pravo?

 • Glasanje je tajno – nikome ne morate da odgovorite da li ste i za koga glasali i zašto jeste ili niste glasali, bez obzira na to da li vam je takvo pitanje postavio član biračkog odbora, posmatrač, novinar ili neki drugi birač.
 • Niko ne sme da vas fotografiše na biračkom mestu.
 • Niko ne sme da glasa umesto vas – glasanje je lično i jedini izuzetak predstavlja glasanje uz pomoć pomagača; taj izuzetak odnosi se na birače koji nisu u mogućnosti da na biračkom mestu lično glasaju (slepa, invalidna ili nepismena lica) i koji mogu sa sobom da na biračko mesto povedu lice koje će umesto njih, na način na koji mu oni odrede, ispuniti glasački listić, odnosno obaviti glasanje.
 • Ako vam je uskraćeno biračko pravo ili povređeno pravo na tajnost i slobodu glasanja, na parlamentarnim izborima možete da podnesete zahtev za poništavanje glasanja, a na lokalnim prigovor na glasanje na biračkom mestu (zahtev/prigovor birač mora da se podnese u roku od 72 časa od zatvaranja biračkog mesta na kojem je upisan u izvod iz biračkog spiska, odnosno do 20. decembra u 20 časova).

Šta je važeći, a šta nevažeći glasački listić?

 • Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.
 • Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.
Izvor: CRTA
Tagovi:

1 thoughts on “Šta je potrebno da znate pre nego što odete na biračko mesto

 1. Da li bi neko mogao da objasni ovima sto umesto profilnih slika na IG i FiB maju parole,pri tom cak reciklirane,
  da je Srbija stala onog dana ,pocetkom maja meseca u OŠ Ribnikar!
  Posle toga vise nema te laži,prevare i igre koja ce moci da prodje tako lako kao sto su prolazile do tog dana.
  Tada je Srbija zakopala samu sebe ,zakopavanjem svoje dece a nakom toga su rekli ono sto nikako nisu smeli i trebali da „Drzava srbija nije zakazala“ vec otkazala..
  Danas glasamo svi i za sve osim za napreDNO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.