ŠTA JE U PLANU A ŠTA ĆE BITI REALIZOVANO?

Društvo Grad

Iz kragujevačkog gradskog budžeta, ove godine će, zaključeno je na poslednjoj sednici Gradskog veća, biti izdvojeno 834,6 miliona dinara za održavanje saobraćajne infrastrukture, zelenih površina, te za održavanje čistoće javnih površina, atmosferske i kišne kanalizacije, kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka u okviru komunalne delatnosti Zoohigijene, kao i za potrošnju vode na javnim česmama i fontanama i troškove javnog osvetljenja.

Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke plana detaljne regulacije Specijalizovani sportski centar „Hipodrom“ i uputilo ga odbornicima na odlučivanje.

– Cilj je da se uredi i izgradi savremeni specijalizovani sportski objekta za konjički sport, koji pored sportsko rekreativne ima i edukativnu, ekološku i turističku svrhu i čini ga dostupnim za razne aktivnosti tokom cele godine, saopštilo je Gradsko veće. Postojeći kragujevački Hipodrom izgrađen je, na Stanovljanskom polju, 1930. godine, Pre toga, ovde je postojalo Konjićko trkalište „Mihailovac“ (po knezu Mihailu), koje je bilo locirano u naselju Vašarište.

Za održavanje gradskih ulica i opštinskih puteva ukupno je opredeljeno 124.600.000 dinara, od čega za program redovnog održavanja 89,6 miliona, a za zimsku službu 35 miliona. Za održavanje javnih zelenih površina planirana su sredstva u iznosu od 78 miliona dinara. Pored Velikog, Malog i Kreativnog parka, u programu redovnog održavanja nalaze se park, šuma i jezero u Šumaricama, Spomen park Šumarice, zeleni pojasevi oko vodotokova, održavanje neuređenih zelenih površina pored saobraćajnica, kao i zelene površine na grobljima. Za uništavanje ambrozije ove godine opredeljeno je četiri miliona dinara.

Za ekologiju samo 1,5 miliona dinara.

Za održavanje čistoće javnih površina u redovnom programu predviđeno je nešto preko 40 miliona, za uklanjanje novonastalih deponija smeća i ostalog otpada 4,5 miliona, a za redovno noćno pranje ulica 20 miliona dinara. Za kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka planirano je pet miliona dinara. GV je usvojilo i program raspodele sredstava Fonda za zaštitu životne sredine u iznosu od oko 28 miliona dinara. Za finansiranje projekata, programa i aktivnosti koje se odnose na očuvanje zaštitu i unapređenje životne sredine opredeljeno 1,5 miliona dinara.

Izvor: DANAS

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.