Šta se desilo sa najavljenom rekonstrukcijom Gerontološkog centra?

Grad Istraživanje

Do kraja ovog meseca Kragujevac će dobiti novi privatni dom za starije „Pet zvezdica“ na Košutnjaku, u kojem će smeštaj koštati mesečno od 800 evra pa naviše. Mnogi su, međutim, zaboravili da nam je u jesen 2019. godine stiglo obećanje da će se rekonstruisati i dograditi i dom za manje platežne Kragujevčane u njihovim poslednjim danima –  oronuli, državni Gerontološki centar, poznat još od nastanka kao kragujevački „starački dom“.

Početkom januara 2020. ta rekonstrukcija se činila izvesnom, jer se tvrdilo da je obezbeđeno ono najvažnije, a to je novac. Tri godine kasnije, međutim ništa, ni od rekonstrukcije, ni od novca. Umesto toga Gerontološki centar u Kragujevcu je stao na dugačak spisak „obećanja ludom radovanja“, gde su i Klinički centar u Kragujevcu, zgrada FILUM-a, Železnička stanica, nova Autobuska stanica… nastavite niz.

 Bio je, dakle, novembar 2019. kada je ondašnja uprava Gerontološkog centra predstavila javnosti rad „Kapaprojekta“ (fotografije donosimo u prilogu) i najavila brzu rekonstrukciju. U januaru 2020. godine tadašnja direktorka Jelena Milovanović za kragujevački Radio Zlatousti dala je sledeću izjavu:

  • Prošle godine završeni su projekti koji se tiču izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije objekata 1 i 2 Gerontološkog centra, a iduće nedelje projekte predajemo u Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima gde idu na zvaničnu proceduru. Nadamo se odobrenju da krenemo u radove. Verovatno ćemo krajem januara imati konačnu informaciju kada se kreće sa radovima, a tender će raspisati grad Kragujevac. Verujemo da ćemo na proleće krenuti sa tim najznačajnijim aktivnostima ne samo za ovu godinu, nego u dužem vremenskom periodu.

I dok se projekat još „krčkao“ u Kancelariji za javna ulaganja, umesto odobrenja stigla je pandemija Kovida 19, koja je u potpunosti zabravila kapije gerontoloških centara u Srbiji i na neizvestan rok zaustavila sve planirano. I dok se tada činilo opravdanim da se poslovi oko izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije odlože na neko vreme, u aprilu 2023. opravdano je pitati do kada? Tim pre, što su u toku radovi na rekonstrukcijama tri gerontološka centra subotičkog, novosadskog i jednog beogradskog na Karaburmi. Drugim rečima, negde se ipak gradi.

U Gerontološkom centru u međuvremenu promenio se direktor. Umesto Jelene Milovanović sada čelnu poziciju zauzima Radanko Mirović, koji je ranije bio na čelu kragujevačke Uprave za trezor. Ova novinarka je pokušala u nekoliko navrata da dobije izjavu od g. Mirovića o tome hoće li se i kada realizovati najavljivani projekat, ali nije stigla dalje od sekretarice.

 Prema onome što je list Gerontološkog centra “Sigurna luka” objavio u novembru 2019. iza radova na Centru finansijski je trebalo da stane Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kojim je tada rukovodiio ministar Zoran Đorđević. Isticano je da su sredstva za rekonstrukciju obezbeđenja, u čemu se i videla izvesnost radova na proleće. U međuvremenu je i na čelu ovog Ministarstva došlo do promene, a fotelju novog ministra sada zauzima Nikola Selaković. Kancelarija za javna ulaganja prerasla je u zasebno Ministarstvo, kojim rukovodi ministar Marko Blagojević, inače jedini nadležni da daje informacije. Obratili smo se i ovom Ministarstvu sa istim pitanjem, hoće li se i kada pristupiti poslovima oko izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije kragujevačkog državnog doma za starija lica i, putem mejla, dobili sledeći odgovor:

  • Povodom pitanja koja se odnose na rekonstrukciju Gerontološkog centra u Kragujevcu, ovim putem vas obaveštavamo da je u toku usaglašavanje detalja projektno-tehničke dokumentacije. Predmetni objekat se nalazi na spisku objekata za rekonstrukciju koji se realizuju preko ministarstva za javna ulaganja. Kada projektno-tehnička dokumentacija bude konačno odobrena, za raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova će biti neophodna saglasnost ministarstva finansija.

Problem sa ovim odgovorom je što na sajtu Ministarstva postoje već dva spiska projekata koji su u toku i projekata koji su u pripremi. Ni na jednom od ovih spiskova nema kragujevačkog Centra, pa se postavlja pitanje čemu služi taj treći “spisak”,  zašto i on nije transparentan i jesu li to projekti koji su na dugačkom štapu? Podsećamo da su u Kragujevcu očekivali da “usaglašavanje detalja projektno-tehničke dokumentacije” bude gotovo pre marta 2020. i pre nego što se pandemija Kovida 19 zahuktala, pa se postavlja pitanje šta se čeka tri godine i tri meseca? I naravno, najveći problem je što Ministarstvo finansija tek treba da odlučuje o tome da li je saglasno da se novac iz državnog budžeta uloži u ovu rekonstrukciju, što negde vodi ka sumnji da je onaj novac koji je prvobitno za to bio planiran utrošen u druge svrhe.

 A glavni problem ovog odugovlačenja krije se i u tome što se na početku 2020. godine dogradnja Gerontološkog centra, pravdala – “nestabilnim temeljima Upravne zgrade”. Uostalom evo šta je januara 2020.godine bivša direktorka Jelena Milovanović govorila za Radio Zlatousti:

  • Projektom je predviđeno da se deo Objekta 1 (Upravna zgrada) sagrađenog 1962. godine ruši zbog nestabilnosti temelja, deo ostaje isti samo se rekonstruiše i ceo objekat dobija još jedan sprat. Praktično umesto sadašnjih 1.200 kvadrata objekat će se proširiti na 3.500 kvadrata. Što se tiče objekta 2 (u kojem su smešteni takozvani “zavisni” korisnici), tu su još drastičniji radovi. To je značajan objekat jer su tu i kuhinja i vešeraj, veoma važni za celu ustanovu. Taj objekat je izgrađen 1974. godine iz donacije, ali je montažnog tipa, te nikakva rekonstrukcija nije dolazila u obzir, da bi to bilo kvalitetno urađeno, tako da se planira njegovo potpuno rušenje. Tu se pravi nov, moderan objekat, koji će biti građevinski i stilski ujednačen sa Objektom 1. Ono što je takođe bitno što će ovaj objekat od sadašnjih 1.800 kvadrata dobiti 5.500 kvadrata.

Tada se govorilo o “neznatnom uvećanju kapaciteta”, inače veoma traženog smeštaja u kragujevačkom Gerontološkom centru, ali se govorilo o smeštaju koji će biti “daleko iznad sadašnjeg nivoa”. To je podrazumevalo i da će dobar deo soba dobiti svoja kupatila umesto jednog kupatila koje dele po krilu zgrade. Sobe su trebalo da budu poboljšane i što se tiče bezbednosti i protiv požarne zaštite, što se odnosilo i na kuhinju i vešeraj gde se planirala i nabavka nove opreme. Planirana je i rekonstrukcija kancelarijskog prostora za zaposlene.

Sada nam ostaje da čekamo i da se propitujemo. Sa jedne strane, hoće li uskoro biti odobrena sredstva za planirane radove na Gerontološkom centru u Kragujevcu, a sa druge, da li će neko odgovoriti na naša postavljena pitanja – šta je sa onim nestabilnim temeljom i sa neuslovnim sobama?  Ako bi dalje širili ova pitanja, verovatno bi pitali i šta je sa najavljenim Palijativnim centrom u okviru Gerontološkog centra što je, da podsetimo, bilo finansirano evropskim sredstvima? To su pitanja i za kragujevačku loklanu samoupravu koju smo birali da bi se zalagala za prodor investicija u Kragujevac.

Tekst i fotografije: Gordana Jocić
Naslovna fotografija: FB Gerontološki centar Kragujevac
Tagovi:

2 komentara

  1. Pitanje, šta se desilo? Isto što i sa severnom obilaznicom, kliničkim centrom, dvoranom Šumadija, spalionicom, deponijom Vitlište, bolnicom, centrom Solidarnost, autobuskom stanicom ….itd.

  2. Šta će se desiti sa Gerontološkim centrom pa desiće se isto što se desilo sa: starom radničkom kolonijom, Sokolanom, kućom Đure Jakšića, Miloševim arsenalom, prvom pokrivenom tržnicom u Evropi, vodotornjem kod gazele (nadvožnjak) izgrađen davne 1893 godine, starom železničkom stanicom, sa bivšim vojnim halama(pogoni) gde se pre desetak godina snimio film kako se gradio brod TITANIK, mnogi ugostiteljski objekti koji su bili izgrađeni pre više od jednog veka i mnoge druge znamenite građevine koje su u fazi brutalnog propadanja i raspadanja, pa će tako nakon raspadnutih i uništenih tih istih znamenitosti na njihovim mestima nići bedna rugla isto kao što su na mnogim mestima već nikla(rugla) pa nam sada naš grad na sve liči ali na grad baš nimalo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.