Šta to od javnosti krije JKP Šumadija?

Ekonomija Grad

Šta to pokušavaju da sakriju od javnosti u JKP „Šumadija“, što je u vezi sa rekonstrukcijom Zelene pijace – Centar? Naravno, odgovor je jasan – još jedno prekoračenje zadatog roka koji posao oko rekonstrukcije započet u maju 2020. godine, prvobitno planiran da se završi u decembru iste godine, produžava do ko zna kada. I ništa nije pomoglo to što je napušten stari a izabran novi izvođač radova za deo ispod Nadstrešnice. I ništa nije pomoglo to što je uzet novi kredit za završetak ovog posla. I ništa nije pomoglo što se oko svega lično angažovao i predsednik Republike u ostavci Aleksandar Vučić koji je u nekoliko navrata obećavao Kragujevčanima da će se lično zauzeti oko toga da se pijaca u centru grada vrati funkciji.

Naime, portal „Info KG“ objavio je juče (1. novembra) da su od Biljane Planić, PR JKP „Šumadija“ povodom svojih pitanja postavljenih još 11. oktobra, dobili  usmeni odgovor da „više neće odgovarati na pitanja o Tržnici, ali da je sigurno svima cilj da se ovaj posao završi!“ Novinarka Jovana Mladenović koja stoji iza teksta „Na pitanja o Tržnici JKP „Šumadija“ više neće da odgovara“ pojasnila je da je do sada imala dobru komunikaciju sa ovim preduzećem koje joj je redovno odgovaralo na sva postavljena pitanja, kao i da je sada došlo do zaokreta u politici informisanja o Tržnici u ovom preduzeću zbog čega je zatražila od pomenute službenice da joj informaciju o neoglašavanju više na ovu temu, daju i napismeno, što se nije dogodilo u dogovorenom roku.

 • Ovakav stav od strane JKP „Šumadija“ smatramo nedopustivim odrazom nepoštovanja javnosti koja zaslužuje, štaviše, da se preduzeće samoinicijativno redovno oglašava i dostavlja informacije o rekonstrukciji Tržnice, zaključuje novinarka Jovana Mladenović dodajući da se ovo preduzeće ne ponaša na isti način kada je reč o ostalim radovima koje obavlja.

I portal „Glas Šumadija“ pokušava već neko vreme da dobije odgovor na pitanja šta se sada dešava sa radovima na tržnici u delu ispod Nadstrešnice koji su prema ugovoru sa novim izvođačima: GML inžinjeringom iz Kragujevca, vlasnika Miroslava Gvozdenovića, Sib investom doo iz Niša (izvođač radova i član grupe) i ML Weld engineering doo Smederevo (izvođač radova i član grupe) trebalo da budu gotovi pre kraja oktobra.

Naime, u maju ove godine raspisan je novi tender za izvođača radova, a ugovor je potpisan 8. juna. Po ovom ugovoru grupa izvođača se obavezala da ugovorene radove izvede u roku od 90 dana od dana uvođenja u posao, i da za uzvrat dobije blizu 71 milion dinara, bez PDV-a, odnosno oko 85 miliona sa PDV-om što je blizu 700 hiljada evra. Uvođenje u posao dogodilo se oko 20. juna i rok od 90 radnih dana do sada je istekao.

U međuvremenu je Skupština grada Kragujevca na sednici održanoj polovinom avgusta usvojila hitnu odluku da se odobri zaduživanje JKP “Šumadija” za dva miliona evra. Tada je direktor preduzeća Marko Vujnović rekao da se ne radi o novom kreditu koji bi uslovio veću kreditnu zaduženost već o raskidu ugovora sa „Adiko bankom” pa su umesto toga pristupili novom ugovoru sa OTP bankom iz Novog Sada. Do tog trenutka rekonstrukcija kragujevačke Zelene pijace koštala je oko 2,5 miliona evra, sa PDV-om. Kragujevčani su očekivali da bivši izvođač radova konzorcijum okupljen oko “Eurodomusa” sa kojim je jednostrano prekinut ugovor u februaru ove godine, snosi određene troškove (penale) zbog kašnjenja radova preko dve i po godine, što je postojalo kao klauzula ugovora koji je sa njima sklopljen, ali su iz JKP “Šumadija” rekli da je veštačenjem Republičkog zavoda za sudska veštačenja u Novom Sadu utvđeno da “Eurodomus” sa saradnicima nije kriv za kašnjenje već “da je bilo propusta u idejnom rešenju projekta, izdavaocima lokacijskih uslova, prvenstveno se osvrćući na propuste od strane projektanta i tehničke kontrole“, u šta su bili uključeni JP “Urbanizam” i nadzor koga su između ostalih sačinjavali službenici Gradske uprave za razvoj i investicije”.

Osim odgovora na pitanje zbog čega sada kasne radovi, čime se zapravo ušlo u 42. mesec radova na rekonstrukciji Zelene pijace, da li je usvajan neki novi Aneks ugovora sa novim izvođačem, da li možda kasne neke uplate ili su pronađeni novi problemi vezani za rekonstrukciju samo prve faze, one koja treba da stavi u funkciju deo ispod Nadstrešnice i mlečne paviljone, “Glas Šumadije” je pokušao da dođe i do odgovora zašto nije raspisan tender za nastavak radova na matičnoj zgradi za koji je ranije bilo rečeno da će biti u septembru mesecu. Pokušavali smo da saznamo i koliko su istinite price da je nakon svih izjava koje je od Sretenja na ovamo davao predsednik Republike Aleksandar Vučić u JKP “Šumadija” došao njegov specijalni predstavnik koji sada “void posao”, kao i u kojoj funkciji on to radi. Ni na ova pitanja nismo dobili odgovor.

Sada ćemo naravno, morati da posegnemo za Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim se nosiocima javnih funkcija, kao i svima drugima koji obavljaju poslove od javnog interesa nalaže da pruže tražene informacije novinarima ili da plate kazne koje mogu da budu i 100.000 dinara zbog nedostavljanja informacija za koje su zainteresovani građani.

Tajne se, naime, teško mogu sakriti, samo raste ukupna cena koja na cenu radova dodaje i cenu grešaka koju čine mnogi od onih koji učestvuju u procesu rekonstrukcije. Ni odlazeći gradonačelnik Nikola Dašić, ni predsednik Republike Aleksandar Vučić koji se sprema za nove izbore, nisu do sada pokazali spremnost da naplate ove greške, pa je to možda razlog što su u JKP “Šumadija” stekli utisak da mogu raditi šta god hoće, a da o tome ne odgovaraju javnosti.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

7 thoughts on “Šta to od javnosti krije JKP Šumadija?

 1. Ovu skalameriju od metala koja treba da pokriva tezge, posle izbora demontirati ! A onda je premestiti na lokaciju nove pijace ( bilo bi dobro u delu kasarne kod Pozorišta ako se postigne dogovor sa Vojskom ). Bunkere porušiti ( Dašić je slagao gradjane kad je rekao da će porušiti ) jer se vidi da nemaju nameru da ih poruše ! Tržnicu pretvoriti u objekat kulture. Biće dobro da Dašić ostavi direktorku JP Urbanizam i direktora JKP Šumadija do izbora, jer će tako pomoći opoziciji i potvrditi da je sve oko ugradnje oko Tržnice bilo organizovano od početka ! I da je odradjeno suprotno planovima i Zakonu o izgradnji ! Uz kršenje zakona o obavezi dostavljanja javno dostupnih informacijama i obavezama direktora da informiše javnost o svojim postupanjima prema čl 71 Zakona o javnim preduzećima ! Radovi na Tržnici nisu bili dozvoljeni planom https://www.glassumadije.rs/narodna-stranka-objavljuje-nova-saznanja-u-vezi-sa-rekonstrukcijom-trznice-u-kragujevcu/ i Republički zavod za sudska veštačenja u Novom Sadu nije adresa, već Republička inspekcija Ministarstva gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture, koja će uskoro po prijavi, utvrditi da li je projekat za Tržnicu radjen suprotno planu ! Ako rade po Zakonu, daće nalog da se sve dozvole ponište, i tržnica vrati u stanje kakvo je bilo pre radova ! Ako to ne napišu, onda će republički inspektori odgovarati, usled namerno pogrešnog tumačenja plana ! Na pitanja vezano za trošenje para, odgovor može dati samo novi gradonačelnik, sa javnom objavom svih dokumenta zarad prave istine i pokretanjem prijave, o kojoj će obavestiti gradjane o njenom ishodu i javno zahtevati postupanje Suda ! A ne kao do sada kada je bivši gradonačelnik gradjanima rekao da je sve pokrenuo, i tako kao skinuo odgovornost, a da niko za štetu koju grad (od zakupa), gradjani (koji nemaju pijacu gde bi kupovali ) i zakupci (štetu od uskraćivanja prodaje i zarade) trpe, NE odgovara !
  Gradjani imaju izbor da na izborima glasaju za još 5 godina dopunskih i dodatnih radova na Tržnici !!! Ili da glasaju za nekog ko će sve ovo da raščivija (sve javno objavi i najavi pred izbore da će to prvo učiniti) i tako zaustavi ugradnju , a bez stavljanja Tržnice u funkciju, što se godinama dešava pred očima gradjana Kragujevca ! Glasam za onog ko u kampanji javno bude ovo obećao gradjanima koji budu glaali za njega !

 2. Odgovornost treba da snosi sns u kragujevcu. Nasi Kragujevcani su nazalost lenji i mrzi ih da se cimaju i da glasaju protiv sns-a jer imaju preca posla da sede kuci i da kukaju nad tuznom sudbinom.

  1. Odgovornost trebaju da snose pre svega predhodne vlasti koje su nas dovele do toga da nam grad do skoro liči na palanku.

 3. Vi koji samo blatite nekoga, uključujući i većinom nepismene novinare, šta ste Vi uradili u svojim bednim životima. Čime ste Vi doprineli da nešto u gradu bude lepše i bolje, da li ste dali bar neku pametnu ideju za nešto ili samo znate da blatite druge? Naravno da ne. Ja znam da ovaj komentar nećete objaviti ali barem ćete pročitati da ga ne objavite. Toliko ste bedni da me je sramota što se i vi nazivate kragujevčanima.

 4. Najveća bruka Kragujevca za vreme Nikolića i Dasica kuma. I sve će nam biti gore ako opet pobede u Kragujevcu.

 5. Slavice Palilulko, povedite računa o svojoj pismenosti, čitajte, onda ćete znati da se Kragujevčani pišu velikim početnim slovom. Ne čitajte samo neke “ nepismene“ portale koje su osmislili vaši politički miljenici. Draga sugradjanko, grad je u haosu, vlada urbani terorizam , npr. u Erdogliji-MZ 21. oktobar samo niču neki objekti sumnjiive visine i gabarita, trotoari puni automobila, šta su napravili od mirnog naselja?! Grad treba da se širi, a ne da se pune i prenaseljavaju starije gradske zone. A za „nepismenost“ novinara ne krivim vas, već vašeg vodju, a našeg diktatora, koji je nametnuo takav narativ za ljude koji znaju svoj posao, dok sa poštovanjem razgovara samo sa onima koji rade na Pinku i Hepiju, trovačima istine u Srbiji. Verujem da ćete se jednog dana osvestiti, draga.

 6. Mene samo zanima ko će i kada da procesuira gradske krimose iz lokalne uprave, i njihove izabrane „izvođače radova“, koji su spiskali (čitaj: prisvojili) nekoliko miliona evra u ruševinu koja se nekad zvala Tržnica. Takve bezobrazne lopurde ovaj grad do sada nije imao, i iskreno se nadam da će svako od njih uskoro dobiti „apartman“ u Okružnom zatvoru u Petrovcu. Mislim da bi rezervacije mogle da krenu prvo od bivšeg gradonačelnika i njegovog kuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.