Stadionska groznica u Srbiji: „Čika Dača“ u obećanjima

Grad Istraživanje

Dok Leskovac ove sezone gosti Evropu mečevima beogradskog Čukaričkog, Surdulica vodi bitku sa gljivicama, a Vranje i Kuršumlija planiraju velelepne stadione, Niš, Kragujevac i Pirot imaju samo višegodišnja obećanja da će dobiti „fudbalsku lepoticu“, velelepne stadione na kojima će se igrati i međunarodni mečevi. Stadion „Čair“ u Nišu dobijao je ovih godina samo obećanja o nastavku rekonstrukcije koja je počela 2011. godine, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da „kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre“. 

Trend planiranja i izgradnje stadiona zaobilazi Niš koji od 2012. godine ima superligaša, a od 2011. godine čeka novi stadion koji će ispuniti sve uslove evropskih takmičenja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavljivao početak gradnje za mart prošle godine pa se onda izvinio i pomerio rok za maj. Prošla je i 2022. godina, a avgusta je ponovo najavio da „uskoro kreće izgradnja velelepnih stadiona u Nišu i Kragujevcu“.

Dobio je „Čair“ od predsednika i epitet „fudbalska lepotica“, a od gradonačelnice Dragane Sotirovski da je „na stendbaju“ i da je Niš strpljiv po pitanju rekonstrukcije stadiona. Strpljenje izgleda popušta jer je Sotirovski nedavno rekla da „kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre“.

 • Rekonstrukcija se ne odlaže. Mi smo spremili svu neophodnu dokumentaciju. Taj veliki projekat radi Ministarstvo za kapitalna ulaganja. To je izuzetno ozbiljan objekat, meri se desetinama miliona evra i neophodno je da se završi dokumentacija koju smo kao lokalna samouprava u obavezi da završimo. Radi se o objektu koga neće biti ni sličnog u okolini u prečiniku od mnogo kilometara. Kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre, nadam se da će tako biti. Sredstva su opredeljena i očekujemo početak rekonstrukcije stadiona, rekla je Sotirovski.

Projekat je završen i nalazi se na stolu Ministarstva za kapitalne investicije, a da nema nema ništa novo, rekli su pre par meseci iz Ministarstva za javna ulaganja.

Procena vrednosti radova je – oko 80 miliona evra.

Leskovac u Evropi, Surdulica sa gljivicama, a Pirot čeka

Jedini stadion vredan evropskih takmičenja na jugu ima Leskovac. Marta 2021. je počelo rušenje. Najavljeni rokovi su bili probijeni pa je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović početkom ove godine dao novi rok – radovi gotovi u martu, prva utakmica sredinom aprila, a želja mu je bila da na otvaranju peva Zdravko Čolić.

Novi termin za otvaranje bio je druga polovina maja, a onda je Cvetanović rekao da ”sitnice” koče otvaranje stadiona u Leskovcu. Konačno otvaranje bilo je avgusta, stadion je obišao i Vučić sa predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije, a Čukarički je tamo domaćin u Ligi konferencije.

Nedavno je odlučeno i da će reprezentacija Srbije tu igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Što se tiče stadiona u Surdulici – on je nedavno rekonstruisan, ima dobre uslove, ali mali kapacitet (3.312 sedećih mesta). Doduše, Surduličani su imali problema sa terenom jer je inficiran gljivicom, ali je to rešeno.

U stadion u Pirotu godinama se nije ulagalo, a prema podacima Sportskog centra Pirot, „Gradski stadion sa atletskom stazom i tribinama je kapaciteta 10.000 gledalaca i tribinom koja je pokrivena“.

Ono čime se taj stadion može podičiti je podloga za koju generalni sekretar Radničkog iz Pirota Dragan Janković kaže da je jedna od najboljih u zemlji.

Vranje i Kuršumlija sa najavama

Grad Vranje oglasio je krajem septembra javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju fudbalskog stadiona koji bi trebalo da ispunjava uslove koje propisuje UEFA Pravilnik o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte kategorije 4.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2019. godine da izgradnja ovakvog stadiona, sa kapacitetom od 8.200 mesta, košta 20 miliona evra. Stadion u Vranju bi trebalo da bude izgrađen na prostoru na kojem se nalazi postojeći fudbalski stadion u vlasništvu državne kompanije Yumco, sa kapacitetom od 5.000 mesta, od čega 1.005 sedećih.

Površina obuhvaćena urbanističkim projektom za novi stadion iznosi 5,3 hektara, a planirani kapacitet je 8.302 mesta i četiri VIP boksa. Predviđena spratnost je do P+4, a visina objekta do 25 metara. Ukupna neto površina objekta iznosi 25.393,77 m2, a bruto površina je 27.684,48 m2 – objavio je portal E-kapija.

U okviru projekta, u istočnom delu kompleksa, formirani su parking prostori za putnička vozila (VIP posetioci), parking za osobe sa invaliditetom, parking za bicikle, parking za reportažna vozila, kao i dva podužna parkinga za autobuse.

Gradnja fudbalskog stadiona u Vranju najavljena je još 2019. godine, a početak radova bio je predviđen za kraj te godine. Prvobitnim planom bilo je predviđeno da novi stadion u Vranju bude između fabrike duvana BAT i sportske hale na prostoru Sportskog centra, međutim, Udruženje Borino i evropsko Vranje (BEV) podnelo je peticiju u kojoj su tražili da novi stadion bude izgrađen na lokaciji kompanije Yumco, a da postojeći Sportski centar bude rekonstruisan.

Vučić je novo obećanje da će u aprilu 2021. započeti izgradnja novog stadiona u ovom gradu dao sredinom 2020. godine, ali kada je prošao april 2021. vlast se izvukla „nesporazumom zbog lokacije”.

Izgradnju stadiona trebalo bi da finansira Ministarstvo za upravljanje javnim ulaganjima.

Međutim, postavlja se pitanje svrsishodnosti ovog projekta ako se zna da se vranjski fudbalski klubovi takmiče u dva najniža ranga srpskog fudbala, ali i da Vranje, osim Jumkovog, ima i gradski stadion koji je pre nekoliko godina temeljno rekonstruisan, postavljeni su reflektori i veštačka trava, sređene prostorije i tribine. Na njemu se takmiče Radnički i novoosnovani Torpedo 1973, a obe ekipe igraju Pčinjsku okružnu ligu, najniži rang. U ligi iznad, u Zoni Jug, takmiči se Dinamo jug, formiran u leto 2022, ali on svoje mečeve igra na postojećem Jumkovom igralištu. U gradu postoje još dva kluba koji isto igraju zonu, Nebeski anđeli koji je tim Vojske Srbije i igra na stadionu pri Bazi Jug kod Bujanovca, i Mineralac iz Vranjske Banje.

Novi fudbalski stadion sa zalivnim sistemom i osvetljenjem i pratećim objektima trebalo bi da dobije Kuršumlija, siromašna opština koja ima muški fudbalski klub Kosanicu u četvrtom rangu i ženki klub Kolibri u Razvojnoj ligi „jug“.

Stadion će biti izgrađen na površini od 2,8 hektara, na mestu gde se i sada nalazi, a pored novog terena sa tribinama, svlačionicama, službenim prostorijama i atletskom stazom, biće izgrađen i Sportsko-rekreativni kompleks koji će imati i pomoćni fudbalski teren, kao i balon salu. Za izradu projektne dokumentacije lokalna samouprava u Kuršumliji izdvojiće 3.348.000 dinara, a posao je dobila beogradska firma sa sedištem na Paliluli Pro.19 koja je dala najnižu ponudu.

Vrednost ugovora je za oko 15.000 veća od procenjene vrednosti nabavke koja je bila 3.333.333 dinara.

„Čika Dača“ samo u obećanjima

Stadion „Čika Dača“ u Kragujevcu deli sličnu sudbinu kao „Čair“ u Nišu. Oba grada imaju superligaše i to istog imena Radnički, a imaju i obećanja predsednika Srbije da su među prioritetima za rekonstrukcije stadiona.

 • Moraćemo da idemo u Kragujevac i da radimo Niš. Da radimo „Čika Daču“ i „Čair“. Možemo da počnemo u martu ili maju sledeće godine, rekao je Vučić avgusta.

Vučić je i 27. maja ove godine, kada je u Kragujevcu održana Izborna skupština Srpske napredne stranke, pominjao „Čika Daču“.

 • Gradili smo puteve, pruge, bolnice, škole… Ovde u Kragujevcu ćemo u septembru izgraditi najlepši stadion u Srbiji. Država je za ovu investiciju izdvojila 95 miliona evra, obećao je Vučić.

Stadion „Čika Dača“ – urbanistički projekat

Septembar je prošao, novog stadiona nema, a Kragujevčanima „paraju uši“ pominjane cifre – od prvobitnih 40 miliona o kojima se govorilo 2020. godine, došlo se do 70 miliona koje je predsednik spomenuo u februaru ove godine, a onda i do 95 miliona evra.

Nova najava radova je stigla u Leskovcu, pri obilasku novog stadiona, kada je Vučić najavio da „uskoro kreće izgradnja velelepnih stadiona u Nišu i Kragujevcu“.

Mišljenja građana Kragujevca o tome da li je ovom gradu potreban novi stadion su podeljena – dok neki smatraju da je on potreban i da će to biti važno kako za sport, tako i za promociju grada, ipak, čini se da veći broj građana smatra da je štošta potrebnije.

 • Meni kao rođenom Kragujevčaninu je potrebniji bolji komunalni servis, bolje ulice, da imam ponovo veliku pijacu, a da cene usluga iz resora grada i države budu prihvatljive i u skladu sa primanjima. Gradski stadion bez ljudi samo je promašena investicija, kaže jedan od Kragujevčana.

Danilo Stojanović – Čika Dača doneo je prvu fudbalsku loptu u Šumadiju 1903. godine, te osnovao najstariji fudbalski klub u Srbiji, Šumadiju. Po njemu će biti nazvan novoizgrađen stadion u Kragujevcu koji je, od 1957. godine, kada je završena izgradnja pa do danas više puta bio „na udaru modernizacije i menjanjaˮ.

Tokom ove godine iz Fudbalskog saveza Srbije potvrđeno je da je i Kragujevac na spisku gradova koji će dobiti novi stadion. Ministarstvo za javna ulaganja je, prema podacima sa Portala javnih nabavki, raspisalo tender za usluge izrade projekta za izvođenje radova, izvođenje radova i usluge izrade projekta izvedenog objekta za objekat stadiona „Čika Dača“ u Kragujevcu.

 • Tender je trenutno suspendovan zbog zaštite prava, navodi se na sajtu Portala.

Procenjena vrednost je bila 9.100.000.000 dinara.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.

Autor: Južne vestiOzonpressBujanovačke, Glas Šumadije
Fotografija: Urbanistički projekat novog stadiona
Tagovi:

1 thought on “Stadionska groznica u Srbiji: „Čika Dača“ u obećanjima

 1. Danilo Stanojević – Čika Dača doneo je prvu fudbalsku loptu u Šumadiju 1903. godine.

  I posle kada vam se upute kritike, vi ih ne objavite, jer to tumačite kao uvrede.
  Činjenica je da su autori ovog teksta iz više redakcija, ali vi niste smeli da dozvolite da se ime Čike Dače pogrešno navede. To je vaš propust.
  Ko je Danilo Stanojević? To nije Čika Dača. Pravo ime Čika Dače je Danilo Stojanović.
  I sve što ste napisali u ovom tekstu, srušili ste ovom greškom. Nije reč ovde o slovnoj grešci, već o nedostatku elementarnog znanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.