STANJE JAVNIH ČESAMA U GRADU

Društvo Grad

Fontane čekaju boljeg gazdu

 

Od 12 javnih česama u gradu neispravna je samo jedna, a od tri fontane dve ne rade i to godinama, ako ne i decenijama. „Vodovod” po ugovoru sa gradom nema obevazu da obilazi javne česme i utvrđuje da li rade, već izlazi na popravku po nalogu organa uprave

 

Letnja sezona polako izmiče, a sa njom i svi problemi tipični za ovo doba godine. Leto je bilo varljivo, više kišovito i samo sa sporadačnim tropskim danima, ali sasvim dovoljno da građani ponešto primete i stave svoje zamerke na račun javnih komunalnih službi. Tako je bilo i na račun JKP „Vodovod i kanalizacija”, koje gazduje javnim česmama.

Redakciji se najpre obratio sugrađanin s pričom da prošle nedelje, kada je bio pravi tropski dan, u centru kod „Krsta” nije radila javna česma u trenutku kada je jednoj prolaznici pozlilo i kada su pokušali da joj ukažu pomoć dok ne prisigne ekipa Hitne pomoći. Drugi telefonski poziv građana odnosio se na pitanje zašto radi samo jedna javna česma u gradu – kod „Zelengore”, kada su nastupile visoke temperature, zbog čega su i potebe za njima veće u odnosi na hladnije doba godine. Drugim rečima, čovek je pitao zašto u gradu na Lepenici prolaznici i putnici namernici nemaju gde da se osveže. To je bio povod da se obratimo rukovodstvu pomenutog preduzeća i proverimo njihove navode.

Glavno pitanje za JKP „Vodovod i kanalizaciju” je bilo da li uopšte imaju uvid u stanje javnih česama u gradu, s obzirom da njima gazduju, zatim zbog čega pojedine javne česme ne rade i zašto se do sada čekalo na njihovo osposobljavanje? Koliko ukupno ima javnih česama i fontana u gradu? Gde se sve one nalaze i u kavom su stanju? Tražili smo da se taksativno navede koje nisu u funkciji i zbog čega? Na kraju smo pitali šta planiraju da preduzu po tom pitanju i kada?

Odgovor na ova pitanja pružio je operativni direktor „Vodovoda” Srđan Šorak putem dva mejla od kojih je poslednji stigao 22. avgusta, u kojima kaže:

– JKP „Vodovod i kanalizacija” Kragujevac održava javne česme i fontane u Kragujevcu, po ugovoru koji je sklopljen između „Vodovoda” i Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, koja ujedno i vrši nadzor nad ovim poslom (Odeljenje za komunalne poslove).

Naša služba koja održava česme dobija konkretan posao od nadzora i otvara radni nalog za popravku česme, a nakon popravke fakturiše uslugu Gradskoj upravi. Po ugovoru mi nemamo obavezu da obilazimo česme, već radimo po prijavi, tvrdi Šorak.

On je odmah po dobijanju našeg mejla naložio svojim saradnicima obilazak svih javnih česama i fontana. Nakon njihovog referisanja izneo je podatke o zatečenom stanju.

Pokazalo se da Kragujevac ima ukupno 12 javnih česama na više lokacija u gradu i sve su osim jedne ispravne, kao i tri fontane, od kojih dve ne funkcionišu.

Jedino je u Ulici Zorana Vasića, kod Sokolane, javna česma neispravna. Reč je o starinskoj česmi, moguće je pustiti da neprekidno teče voda, stoji u odgovoru  „Vodovoda”. Sve ostale su ispravne – u Velikom parku, u Ulici kralja Petra prvog u pešačkoj zoni kao i na Cvetnom trgu, u Kralja Petra prvog, u Ulici Miloja Pavlovića – kod „Zelengore”, u Ulici knez Mihajlovoj – Trg Mala Vaga, zatim u Ulici Dr Zorana Đinđića – Trg slobode, u Ulici Božidara Maslarića – Ilina voda, u Ulici Neznanog junaka, kod Osnovne škole na Aerodromu, kao i u Ulici Prijateljstva Sunčani breg, u Ilindenskoj ulici – Česma „Kapi krvi” i u Kormanu česma u Romskoj mali.   

Iz priloženog se da videti da su neke česme u međuvremenu popravljene i da u principu one još i nekako funkcionišu, za razliku od  fontanama sa kojima se baš ne možemo pohvaliti ni po reprezentativnosti, niti po funkcionisanju. Od ukupno tri, samo jedna je u ispravna i to u Velikom parku „Ranjenik”.

Fontana kod „Socijalnog”, u Ulici Kralja Petra prvog je neispravna (godinama, ako ne i decenijama) i zahteva velika ulaganja, što nije predmet Ugovora o održavanju, kaže Srđan Šorak. Ista je situacija i sa fontanom kod „Krsta”, u Ulici Kralja Petra prvog, koja ne radi i zahteva velika ulaganja.  

Na kraju se nameće pitanje zar Kragujevac nije zaslužio da osposobi ono što već ima, kad nije u situaciji da napravi neku novu i moderniju poput one prestoničke. Zar nije sramota za rukovodstvo ovog grada što je svaki manji grad u Srbiji ulagao u fontane, i to ne bilo kakve, nego reprezentativne, a mi baš ništa – duplo golo.

Piše: Elizabeta Jovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.