Stara skupština u Kragujevcu otvorena za posetioce

Društvo Kultura

Svi zainteresovani građani mogu da posete Staru skupštinu svakog radnog dana od 10 do 16 časova i u pratnji kustosa pogledaju stalnu postavku „Put stvaranja moderne srpske državnosti“. To je novina u radu Narodnog muzeja u Kragujevcu koji će na taj način omogućiti građanstvu svakodnevnu posetu jednom od najznačajnijih sačuvanih objekata iz doba Obrenovića i upoznavanje sa najznačajnijim periodom u istoriji Kragujevca.

Interesantno je da u Staroj skupštini pesetioci mogu da vide i 3D animaciju koja prikazuje kako je izgledao konak Kneza Miloša kao i Amidžin konak čiji je objekat sačuvan do danas.

Autori izložbe, Roksanda Aleksić i Miloš Jurišić, i njihovi saradnici Tatjana Milosavljević i Bojana Topalović, posetioce vode kroz istoriju Kragujevca u 19. veku. „Put stvaranja moderne srpske državnosti“ ilustrovan je crtežima svetskih putopisaca i detaljima iz inostrane štampe koja je izveštavala o „kragujevačkim“ skupštinskim zasedanjima, Ustavima, hatišerifima, Odlukama Berlinskog kongresa ali i o najznačajnijim vladarima i političarima u Srbiji tog vremena. Zidovi Stare skupštine ukrašeni reprodukcijama crteža iz ilustrovanih novina Lajpciga i Londona, Mapom Kneževine Srbije, kao i „kragujevačke“ varoši i portretima znamenitih ličnosti, postali su pravi mali bukvar kragujevačke istorije.

Za scenografiju je bila zadužena Ana Kolbijanova. Izložene replike uniformi koje su nosili Knez Miloš i Knez Mihailo, kao i atraktivna govornica pružaju mogućnost posetiocima da se fotografišu i sa ovog „putovanja“ ponesu trajnu uspomenu.

Van radnog vremena, od 10 do 16 časova, i vikendom, posete su moguće isključivo uz prethodnu najavu. Ulaz se ne naplaćuje.

Izložba je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor teksta: Snežana Milisavljević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.