STAV NACIONALNOG TELA ZA AKREDITACIJU JOŠ NIJE STIGAO U KRAGUJEVAC

Društvo Grad

Nacionalno telo za akreditaciju u visokom školstvu koje je delimično preuzelo nadležnosti Komisije za akreditaciju nije , saznaje naš list, 27. Septembra  zauzelo stav o nedavnom imenovanju trojice profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta optuženih za učešće u korupcionačkoj aferi „Indeks“, dr Sveta Purića  i dr Srdjana Djordjevića za prodekane za finansije i nastavu, te dr Miodraga Mićovića za direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja. To telo je, naime, kako je najavljivano na Pravnom fakultetu, 27. septembra trebalo da ukine mere koje je svojevremeno izrekla Komisija za ekreditaciju, i kojima  profesorima optuženim u aferi „Indeks“ onemogućavano unapredjenje na rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu, ali i samostalno ispitivanje studenata, već su to morali da čine pod nadzorom.

     Upkos tim merama, rukovodstvo Pravnog fakulteta u Kragujevcu je, kako se ovde špekuliše, na mig odozgo, konkretnije od inicijatora skorašnje smene na čelu  rektorata kragujevačkog Univerziteta,nedavno unapredilo „Indeksovce“ Purića, Djordjevića i Mićovića na rukovodeće funkcije u toj viskoškolskoj ustanovi, dok je stav nadležnog tela o tome zatražen  retroaktivno, i to tek kad je u javnosti o tom unapredjenju počelo naveliko da se govori i piše.

    Nacionalna telo za akreditaciju, prema jednoj informaciji, rečenog 27. septembra nije ni razmatralo inicijativu o ukidanju mera kojima  se „Indeskovcima“ onemogućava povratak na rukovodeća mesta na fakultetu, kao i samostalno ispitivanje ispita. Prema drugim izvorima, to telo je, ipak, razmatralo tu inicijativu, ali se proglasilo „nenadležnim po tom pitanju“.

    Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Dragan Vujisić krajem prošle sedmice, a ni juče nije želeo da komentariše informaciju da se  Nacionalno telo za akreditaciju nije izjasnilo o imenovanju trojice profesora, optuženih u afe ri „Indesks“, na rukovodeća mesta na tom fakultetu.  Krajem prošle nedelje rekao je za list DANAS da očekuje da će dokument (stav) Nacionalnog tela za akreditaciju u Kragujjevac da stigne do srede, dok nam je juče predložio da se, tim povodom, čujemo do kraja nedelje.

    -Ne mogu da komentarišem rekla-kazala priče. O stavu Nacionalnog tela za akreditaciju mogu da pričam tek kad informacija o tome stigne zvanično na fakultet. Koliko mi je poznato, takva informacija još nije stigla, rekao nam je danas Vujisić i predložio da se čujemo u subotu. Napomenuo je, pritom, „da ne beži od javnosti“, te da „nema šta krije“.

     Izvori Glasa Šumadije navode, pak, da je dekan Vujisić, na sednici  Saveta Pravnog fakulteta, održanoj 25. septembra, navodno tvrdio da je siguran da će Nacionalno telo za akreditaciju za dva dana (27. septembra) da ukine mere kojima se  onemogućava imenovanje „Indeksovaca“ na rukovodeće funkcije i njihovo samostalnio ispitivanje studenata. Ono što je, medjutim, za sada izvesno jeste, tvrde naši sagovornici, da je „sigurno da se Nacionalno telo za akreditaciju konkretno nije izjasnilo tim povodom. Upozoravaju, doduše, i da bi informacija o tome na putu od Beograda do Kragujevca mogla da pretrpi „korenite izmene“

     Ono što u ovaj galimatijus unosi novu zbrku i zabinu jeste dilema vezana za to da li se Nacionalno telo za akreditaciju proglasilo nenadležnim , ili  nije ni razmatr alo inicijativu za ukidanje mera kojima se „Indekovcima“ onemogućavba da budu imenovani na rukovodeća mesta na Pravnom fakultetu. Poznavaoci ove problematike smatraju da je gore ako se Nacionalno  telo proglasilo nenadležnim za ukidanje mera profesorima optužemnim u aferi „Indeks“, jer bi takav stav mogao da sugeriše da niko nije bio nadležan ni za njihovo izricanje, što bi trojici „Indeksovaca“ koji su nedavno unapredjeni na kragujevačkom Pravnom fakultetu legalizovalo  sadašnji stat us. Da li je zaista tako, ostaje da se vidi kad i ako u Kragujevac stigne zvanična informacija o tome da li se Nacionalni savet za akreditaciju u viskom školstvu 27. septembra proglasio nenadležnim, ili nije ni razmatrao inicijativu za ukidanje mera prema profesorima optuženim u aferi „Indeks“.

     Afera „Indeks“, nazvana je tako po istoimenoj policijskoj akciji u februaru 2007., kad je, zbog prodaje ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu , uhapšeno i optuženo više desetina osumnjičenih iz Kragujevca, ali i Beograda i Niša. Reč je o najvećoj korupcionaškoj aferi u istoriji domaćeg visokog školstva, koja ni jedanaest  godina od hapšenja njenih aktera nije dobila sudski epilog. Gotovo istovetna afera na Zagrebačkom sveučilištu svojevremeno je okončana za nepunih godinu dana.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.