Štrajkači „Fijat plastika” poslali pismo Ani Brnabić

Društvo Ekonomija Grad

Radnici „Fijat plastika” koji štrajkuju već pola godine uputili su danas pismo premiejrki Ani Brnabić, koje prenosimo u celosti.

Poštovana gđo Brnabić,

Radnici preduzeća „Fijat plastik” u Kragujevcu, predvođeni Samostalnim sindikatom, štrajkuju već šest meseci, sa zahtevom da nam se zarade i druga primanja, vrate na period pre januara 2021. godine, kada su umanjena.

Nismo želeli da potpišemo Kolektivni ugovor, koji nam je donosio smanjenje primanja i ograničenje prava na štrajk.

Naš štrajk nikada nije prekidan, mada povremeno radimo, jer u protivnom ne bismo  imali nikakva primanja, što je nepodnošljivo za naše porodice.

Tokom štrajka suočili smo se sa kršenjem Zakona o štrajku od strane rukovodstva „Fijat plastik”. To se ogleda u slanju Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo i zabrani predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku da uđu u fabriku. Takođe, tokom štrajka rukovodstvo fabrike je premestilo mašine na kojima smo proizvodili branike, odnelo ih u drugi pogon, na kojima danas rade radnici iz Fijata.

Obraćali smo se Inspekciji rada, koja je naložila rukovodstvu „Fijat plastik” da pregovaraju sa nama, ali se oni oglušuju o naloge Inspekcije rada.

Više puta smo razgovarali sa Ministarkom za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, Darijom Kisić Tepavačević, kod koje smo naišli na veliko razumevanje  za naše probleme, ali rukovodstvo „Fijat plastik”  se ponaša nadmoćno  i nedodirljivo i u odnosu na najviše državne funkcionere. Ne žele sa nama da razgovaraju ni uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje sporova. 

Lokalna samouprava, predvođena  Gradonačelnikom Nikolom Dašićem, se takođe ukljućila u rešavanje problema, ali se suočila sa istim postupcima „Fijat plastika”, kao i Ministarka.

Zbog svega iznetog, molimo Vas za hitan sastanak sa Vama, kao nosiocem  najviše izvršne vlasti u Republici Srbiji, da utvrdimo činjenice  i zajednički delujemo kako bi se sprovodili zakoni u Republici Srbiji, stoji u pismu Samostalnog sindikata „Manjeti mareli” („Fijat plastik“) koje potpisuje Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Tagovi:

1 komentar

  1. Dokaz da je sve ovo drzavni projekat i da je u pitanju drzavni dogovor sa ovim privrednim „stranim“ subjektom..

    Da li se ovi iz drzave ali iz FIATA pitaju kako je recimo radnicima u MAXI-ju, TEMPU, RODI, IDEI, LIDLU i kod ostalih koji rade kod privatnika gde ih case za mnogo manje para svaki mesec od jutra do sutra?

    Kome oni da se zale?
    (Svetom Petru izgleda)

    Cela situacija pokazuje ustvari kakvo smo mi drustvo u celini i koliko je nas sistem „razvijen“ kao i kakva je nasa kolektivna svest.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.