Štrajkački odbor Fijat plastik u ponedeljak na sastanku sa Darijom Kisić Tepavčević

Društvo Ekonomija

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike Fijat plastik razgovaraće sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević u Beogradu, u ponedeljak 21.juna, potvrdjeno je danas iz tog ministarstva.

Štrajkački odbor juče je, u otvorenom pismu, pozvao ministarku rada na „hitan sastanak“ i da se „što pre“ uključi u rešavanje problema kršenja zakona i radničkih prava u toj fabrici.

Kako je Beti danas rečeno u Štrajkačkom odboru, radnici očekuju da nadležni „shvate“ njihove probleme i „pravnom silom nateraju Fijat da poštuje zakone Srbije, kao što ih poštuju i gradjani“.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je da oni očekuju da se napravi i konačan dogovor sa pisanim garancijama, sa Fijatom i Vladom Srbije kao trećinskim vlasnikom, o konačnom prekidu skoro šestomesečnog štrajka u Fijat plastiku.

„Od ministarke rada očekujemo da zaštiti radnike i radnička prava kao i da se naše mašine za proizvodnju branika za 500L, koje su usred štrajka izmeštene u Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), vrate u Fijat plastik“, rekao je Miljković i dodao da je sastanak sa ministarkom zakazan za 14 časova.

U otvorenom pismu koju je juče ministarki uputio Štrajkački odbor, navedeno je da radnici preduzeća Fijat plastik vode četvrti štrajk zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane poslodavca.

Obavestili su je da je tokom štrajka poslodavac uputio trinaest zaposlenih, medju kojima i sve članove Štrajkačkog odbora, na plaćeno odsustvo, i to bez pisanog rešenja.

Predsedniku Štrajkaškog odbora i njegovom zameniku je u sredu zabranjen ulaz u fabriku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.