Student iz Kragujevca pokrenuo peticiju za ukidanje zabrane noćne vožnje sa probnom vozačkom

Društvo

Nemanja Jovanović, student iz Kragujevca, pokrenuo je krajem septembra onlajn peticiju za ukidanje zabrane noćne vožnje od 23:00 do 6:00 sa probnom vozačkom dozvolom B kategorije. Za manje od mesec dana sakupio je 8 400 potpisa iz svih gradova Srbije. Najviše potpisa, negde oko 1200 došlo je iz Beograda, a oko 280 Kragujevčana potpisalo je ovu peticiju.

Jovanović je 2003. godište, probnu vozačku dozvolu dobio je pre nešto više od godinu dana.

Kako kaže, smatra da je ovakva zabrana kršenje ljudskih prava, i diskriminacija vozača, i da su to glavni razlozi zbog kojih je ovu peticiju pokrenuo.

Dodaje i to da se ova peticija nikako ne odnosi samo na mlade koji su tek položili vozački ispit, već i na sve one koji su stariji, položili su zbog posla, ali zbog vremenskog ograničenja ne mogu taj posao da obavljaju.

Jovanović ima podršku roditelja, prijatelja, okoline, kao i mnogih potpisivača koji su ostavili komentare podrške ispod peticije.

Komentari ispod peticije

 On takođe navodi da u mnogim razvijenim državama Evrope, kao što su Norveška, Švedska, Finska, Austrija, Nemačka i Francuska ovakve zabrane ne postoje.

Na pitanje da li ova peticija znači i povećanje pijanih vozača uveče, kaže da je vožnja pod dejstvom alkohola svakako kažnjiva i da tako treba i da ostane, štaviše, po njegovom mišljenju, kazne za vožnju u pijanom stanju treba pooštriti.

Jovanović kaže da mu je plan da, kada skupi dovoljan broj potpisa, ovu peticiju prosledi nekoj političkoj stranci, kako bi se ova tema pokrenula u Skupštini.

Podsećamo, probna vozačka dozvola u Srbiji traje dve godine ukoliko ste položili sa 19 navršenih godina. Mlađi od 19 godina moraju da nose probnu vozačku dok ne napune 21. godinu.

Vožnja sa probnom vozačkom dozvolom u period od 23:00h do 06:00h u potpunosti je zabranjena, i nema izuzetka u  smislu da u tom periodu sme da se vozi sa pratnjom iskusnijeg vozača ili člana porodice.

Kazna za vožnju u tom periodu iznosi od 10 do 20 000, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

Zabrane koje takođe postoje za one koji imaju probnu vozačku dozvolu su: ograničenje snage (vozač sa probnom vozačkom ne sme da vozi auto sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS.); vozač sa probnom vozačkom ne sme da vozi brzinom većom od 110 km/h na autoputu I 90 km/h na motoputu. Na svim ostalim putevima, vozač sa probnom dozvolom sme da vozi brzinom samo do 90% od ograničenja. Za telefoniranje i alkohol ne postoji tolerancija i najmanje kazna za kršenje tog zakona iznosi 10 000 dinara.

tekst: Nikola Nikolić

Tagovi:

1 thoughts on “Student iz Kragujevca pokrenuo peticiju za ukidanje zabrane noćne vožnje sa probnom vozačkom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.