Studenti Likovne katedre FILUM-a o lošim uslovima i peticiji: Ne tražimo zgradu, već nekoliko učionica (VIDEO)

Društvo Grad Video

Nikolina Nikolić, Miloš Radmilac i Jovana Vranić studenti su treće godine Likovnog odseka na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu koji su jedni od pokretača peticije „Hoćemo prostor, ne obećanja”. Peticija je prošle nedelje pokrenuta, a do sada je prikupljeno skoro 1000 potpisa. Jasno ističu da se zalažu za iseljavanje iz prostorija škole „Đura Jakšić” i obezbeđivanje drugog prostora sa adekvatnim uslovima za rad.

 • Mi uopšte ne govorimo o ideji izgradnje zgrade u narednih nedelju dana, o tome se ovde uopšte ne radi, znamo da je to dugoročni proces, smatramo da se nekoliko učionica u celom gradu mogu naći, ističe Miloš Radmilac.

Cela klasa odlučila se za ovaj korak, navodi Nikolina, jer su „kranje nehumani uslovi”. „Odlučili smo da promenimo stvari koje nam smetaju, jer smatramo da smo dužni da to uradimo”, kaže Nikolina, ona naglašava da su treća godina i da će uskoro otići sa tog fakulteta, ali da im je želja da buduće generacije imaju najosnovnije uslove za studiranje, jer ovo postoji „kao nerešeno pitanje već dve decenije”.

 • Imali smo prvo problem sa kanalizacijom, priča Miloš, a pored štafelaja su stajale kofe koje su skupljale te fekalije. Sve nam se nakupilo, sećam se trenutka kada smo razgovarali, bilo je pitanja „šta ako”, a već narednog dana je pokrenuta neka ozbiljnija inicijativa.

Oni su prvo pisali nadležnima na fakultetu, dekanu, obavestili su sve o svojim namerama, a kada posle nekoliko dana nije bilo reakcija, zvanično je pokrenuta peticija.

 • Pošto prethodnih godina niko nije ništa konkretno postigao, iako smo zahvalni svim tim studentima koji su se angažovali, odlučili smo se da preduzmemo neke konkretnije korake i nećemo stati do ispunjenja ciljeva, spremni smo na svaki korak koji je potreban da bi se to ostvarilo, kaže Jovana.

Nastava im se, kao i drugim katedrama, odvija na više lokacija u gradu, ali najviše vremena provode baš u prostorijima škole „Đura Jakšić”, „kako su tu naši ateljei, naša druga kuća, iz tog razloga nam je važno da to bude adekvatan prostor”. U tom prostoru, slažu se sve troje, trebalo bi i više vremena da provode, ali zbog hladnoće i drugih problema, nisu u mogućnosti. Vlaga je, takođe, veliki problem, kao i prozori koji se ne otvaraju, pa nije moguće izluftirati prostor od mnogih boja i štetnih hemikalija. Sve to narušava njihove zdravlje, navode primer jedne kolgenice kojoj se, tokom kratkog vremena provedenog u toj prostoriji, pojavio osip.

 • Dovodi se u pitanje da li je humano to gde se mi nalazimo. Bili smo izloženi raznim bolestima, alergijama, kada je zima i nema grejanja, mi radimo u jaknama i kaputima, kaže Nikolina.

U podrumu u kome su prvobitno bili imali su problem i sa strujom, jednom prilikom nisu ni grejalicu mogli da uključe. Kolika je vlaga, najbolje pokazuju zidovi, napominje Miloš, jednom prilikom su pokušali da ih prefarbaju, naravno, na svoju inicijativu i uz pomoć profesora, napominju studenti. Invetar u školi je dotrajao, dodaje Jovana, često fali neki pribor.

Česta je pojava i da fakultet ne obezbedi materijal koji im je potreban, pojedine boje su jako skupe, desi se da one nestanu onda kada su najpotrebnije, pred ispit ili kolokvijum, te su prinuđeni da provobitnu ideju promene ili prilagode.

Kada su slali mejl koji je bio prvi korak njihove inicijative, većina profesora ih je podržala, te su, kako kažu, i te kako svesni njihove podrške.

Smatraju da postoje realne mogućnosti da ovakav korak dovode do promena: „Mi smo ti koji ne žele da odustanu od ove priče, jer ovom fakultetu i gradu pružamo kvalitet u pogledu kulture i umetnosti, studenti koji izađu sa ovog fakulteta su izuzetno kvalitetni na tom polju, iz tog razloga smatramo da zaslužujemo bolje uslove i da je ova priča sasvim realna, samo treba da se govori o njoj”.

Kako i studeniti sa ostalih katedri imaju nastavu na različitim mestima, pitali smo ih da li su oni oglašavali, imaju li želju da se priključe, a oni navodi da im je svakako u interesu da se za sve nađe adekvatno rešenjem, ali da ne mogu jasno da govore o tuđim problemima, jer kako kažu, znaju samo ono što oni proživljavaju svaki dan. Prihvataju njihovo učešće ukoliko se budu angažovali.

 • Mi idemo sitnim koracima, jer je preveliki zalogaj, mislimo da smo najugroženiji, ali smo svesni da su tu i muzičari koji provode vreme i da je njima jednako loše u toj školi. Ako se zaista obezbedi tih osam do deset učionica, odnosno prostor koji je adekvatan za rad, onda ne mislim da će biti problem da se obezbedi prostor koji će moći da objedini i ostale katedre, navodi Nikolina.

Iako govore o „nehumanim uslovima”, studenti Likovne katedre ne zaboravljaju da još jednom podcrtaju koliko ima dobrih pojedinaca na njihovom fakultetu i isto toliko kvalitetnih profesora.

 • Izuzetan je kvalitet profesora i studenata, fakultet je iznedrio mnoge studente koji su jednako kvalitetni kao i studenti iz drugih većih gradova. Kod nas na klasi više od polovine ima prosek iznad 9. Dobijane su stipendije, neki od nas su išli na likovne kolonije u druge države, grafičari redno dobijaju nagrade za svoje grafike i crteže. I studenti sa muzičkog odseka su prihvaćeni širom zemlje i sveta, zaključuju Nikolina i Miloš.
Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

11 thoughts on “Studenti Likovne katedre FILUM-a o lošim uslovima i peticiji: Ne tražimo zgradu, već nekoliko učionica (VIDEO)

 1. Podrška za vašu borbu, ali gde vam je dekan ? On prima dodatak na platu da organizuje i obezbedi uslove za nastavu i boravak tokom nastave u higijenskim i zdravim prostorijama ! Ako je nesposoban, neka da ostavku ! I tako svaki posle njega koji hoće na funkciju ! Njemu je u opisu posla da vama i kolegama profesorima obezbedi optimalne radne uslove ! Ko je i kada naručio projekat Filuma, koji je promovisan u medijima ! Ko ga je platio i koliko ? I od koga je naručen ? Od tih para su mogli da se srede wc, a ne da neko uzme novac, za nešto što se ne radi ! Do sada je bilo dosta rešenja za FILUM i sva su plaćena i nijedno iskorišćeno ! A to su stotine hiljada, novca nekome ubačenih u džep ! Koliko je ukupno novca do sada potrošeno na rešenja za izgradnju ! Počnite da postavljate pitanja, a ne samo da kukate ! Dekan Fakulteta koji čergari po gradu, treba iz protesta da podnese ostavku i da mu se sve kolege prof pridruže, a ne da vas ostavljaju da molite za zgradu umesto njih ! Gde su dekan, prodekani , šefovi katedri !!! Peticija za smenu dekana ! A ne peticija koja radi za njegov dodatak na platu i njegove obaveze koje ne izvršava !

  1. Čika koji Vidi je toliko para mlatnuo od ovog grada, tolike knjige su mu stampane pod sumnjivim izborom stamparija da naravno NIKADA nece pisnuti, mogu studenti i na poljancetu ispred Druge gimnazije da zavrse, za njega zime nema…

 2. Dekan? Da je nesposoban, jeste. Da nema autoritet, nema. Da ga ne interesuje previše problematika Filuma, ne interesuje ga. Da je dozvolio zaposljavanje kadrova koji mu kroje „planove“ a koji su vise nego upitni.., jeste. Da mu upadaju u kabinet mediokriteti od kojih zenta, kazu da se to dešava. Zapravo, on tezgari u Kg. Ili mi se cini?

 3. Prvo, dekan odlično radi posao i fakultet nikada bolje nije bio organizovan i uspešan kao sad.
  Drugo, studenti ne koriste 2% mozga, nikad ranije nisu probali kroz službe Fakulteta koje su zadužene za sređivanje istih problema da im reše već su odmah pisali peticiju.
  Prvo su trebali probati kroz instituciju a nakon toga javno. Što nedvosmisleno govori da je im je viši cilj lična promocija, napredovanje KA parlamentu ili šta god, neki sitni lični interes.
  Da, jeste odvratno u Đuri i naravno da treba da se urede prostorije.

  1. Studenti su pokušavali godinama, a konkretno studenti koji su napisali peticiju ove godine više puta da dopru do dekana i njegove ekipeu vezi raznih problema sa nastavom, uključujući i prostor. Nisu se odazvali, nisu odgovorili na dopise, nisu pozvali studente na sastanak. Tišina u potpunosti. Za vas je to odlična organizacija? Bravo. Nekome ko u svom radnom prostoru zatiče mrtve pacove i kanalizacija mu curi na glavu, teško da cilj može da bude lična promocija. Pri tome – lična promocija studenata??? Šta, izlagaće u boljim galerijama i prodavaće studentske radove jer traže da im se obezbedi prostor dostojan akademskog obrazovanja? Ovako govoriti o studentima stvarno je sramno. A o dekanu je teško nešto reći. Retko se viđa na fakultetu, a kada dođe priča malo, ali glupo za sve pare koje uzima od fakulteta – a to nije malo. Pošto znate kako je organizovao rad na fakultetu, onda znate i koliko je to para.

  2. Dragi boticu,
   Da je srece, studenti ne bi trebalo da se bave uopste ovakvim stvarima, da brinu da li ce moci da izluftiraju prostoriju i odu u toalet. Nisu isli kroz sluzbe fakulteta – kako te nije sramota?! Ironija je sto su vecnici ovog grada za kljucne oblasti – obrazovanje i kulturu – iskompleksirani mediokriteti koji prstom mrdnuli nisu da se ovo resi. Jedan od njih sto ima tihu patnju jer ga FILUM nece, pa onda daj da se svetim. Uzas, jednom recju!

 4. A šta ćemo sa određenim brojem profesora tog odseka koji drže privatnu školu za pripremu studenata za upis i uglavnom samo oni koji plate pripremu u toj školi mogu da upišu likovnu na FILUM-u?
  Da ih malo više interesuju trenutni studenti FILUM-a i rešavanje ovakvih problema koji traju sigurno poslednjih 10 godina od kad se koristi škola Dj. Jakšić, a malo manje lični interes i bogaćenje kroz privatnu školu, bilo bi bolje i studentima i profesorima

 5. Jel to pocela borba za funkciju novog dekana Filuma ili mi se samo cini… Studenti su samo instrument, ioanko nece dobiti novu zgradu ni oni, a ni oni posle njih… Evo ga primer Centra za maticne celije koji jos nije useljen posle cele decenije od kad je pocela gradnja… Da danas pocne izgradnja Filuma, uselili bi se 2034…

  1. Čini vam se. Već se zna da će novi dekan biti sadašnji prodekan za nauku. u tri mandata ni slučajno se nije umešao u svoj posao, tako da je potpuno kvalifikovan d anastavi politiku dekana. zato će novi podekan u timu – gle iznenađenja – biti sadšnji dekan… i to kažu prodekan za finansije!!!

 6. Vidim da je svima dekan kriv za sve, a pre dekena postoje šef katedre i šef odseka, koji su tu da vode računa o delovima fakulteta za koje su zaduženi i da dekanu ukazuju na probleme. Gde su oni i šta rade? Oni takođe primaju dodatke na platu da bi vodili računa o svojim katedrama/odsecima. Da li su oni nešto preduzeli nekad?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.