Studenti peticijom traže zamenu profesorke

Društvo

Studenti druge godine kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) sa Katedre za muziku u medijima, potpisali su peticiju protiv profesorke solfeđa K.P. i od fakulteta traže da im obezbedi zamenu, piše Nova.rs.

Kako piše Nova.rs oni su, nezadovoljni radom i pristupom profesorke, u peticiji naveli 14 tačaka i isto toliko razloga zbog kojih ne žele nastavu kod K.P. Istakli su da ih ona „omalovažava i vređa“, te da studentima upućuje neprimerene komentare po osnovu verske i teritorijalne pripadnosti.

  • Da li su na Kosovu svi glupi i neobrazovani, jadna deca kojima vi budete predavali, jedna je od uvredljivih rečenica, koju su studenti naveli u peticiji i zbog koje traže zamenu za profesorku solfeđa.

Između ostalog navode, da profesorka „veći deo časa potroši na omalovažavanje znanja studenata i veličanje svog“, te da uz vređanje studenata sa Kosova, ponižava i druge vere, pre svega katoličanstvo, stoji u tekstu peticije.

Među 14 navedenih razloga, studenti su istakli i da profesorka, poruke o otkazivanju nastave, šalje u nerazumljivo kratkim rokovim i uoči samog predavanja, što predstavlja problem studentima koji nisu iz Kragujevca.

Žale se i na pedagoške metode, u kojima nemaju dovoljno pojašnjenja za gradivo sa kojim se prvi put susreću, te da im K.P. ne dozvoljava, kako piše „da vežbu završe do kraja, ukoliko naprave grešku“.

Takođe, navode i da u pandemijskoj godini na prelazu iz 2020/2021, profesorka nije držala predavanja duže od tri meseca, kao i da onlajn časovi nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta.

Negoduju i što ih K.P. prilikom omalovažavanja, kako su napisali „podstiče da joj se izvinjavaju zbog traćenja njenog vremena“.

  • Ovaj problem postoji već duže vreme. I od starijih kolega smo čuli da je to konstantno ponašanje profesorke. Predali smo peticiju i nadam se da će fakultet ispoštovati sve procedure. Mi nismo tražili otkaz za K.P., to je nehumano, tražili smo samo da nam daju zamenu i da nam drugi profesor predaje solfeđo, rekao je za Nova.rs Stefan Milivojević, jedan od potpisnika peticije.

On je dodao, da su uz peticiju dostavli i molbu dekanu da im se odloži kolokvijum, koji je kod profesorke K.P predviđen za sledeći ponedeljak.

FILUM: Proveravamo navode iz peticije

Povodom studentske peticije, Nova.rs je zatražila komentar kragujevačkog FILUM-a. Iz kabineta dekana dostavljen nam je odgovor da su upoznati sa peticijom, te da su preduzeli mere kako bi utvrdili i proverili navode studenata.

  • Uprava fakulteta je održala sastanak sa profesorkom i više sastanaka sa predstavnicima studenata koji su pokrenuli peticiju. Skrenuli bismo pažnju da su u ovom procesu izuzeti zvanični predstavnici studenata, odnosno Studentski parlament i student prodekan, s toga uprava želi da uključi i legitimne zastupnike studenata, kako bismo proverili da li su navodi iz peticije prepoznati i u široj studentskoj zajednici“, stoji u odgovoru FILUM-a.

Takođe navode i da na Fakultetu promovišu akademsku odgovornost i etičko profesionalno ponašanje, ta da će dalji postupci proisteći iz takvog stava.

  • Svi naši zaposleni dužni su da se odnose prema studentima u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu i profesionalnoj etici, a ukoliko su ta načela povređena postoje sankcije za zaposlene, zaključuju u svom odgovoru predstavnici FILUM-a.

Naš portal je i od profesorke K.P. zatražio komentar na novonastalu situaciju i nezadovoljstvo studenata, ali ona do zaključivanja ovog teksta nije odgovorila na naš mejl.

Studenti su tekst peticije i svoje potpise, osim svom fakultetu, dostavili i ministru prosvete Branku Ružiću, kao i rektoru Univerziteta u Kragujevcu Prof.dr Nenadu Filipoviću.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografija: Maketa buduće zgrade FILUM-a
Tagovi:

1 thoughts on “Studenti peticijom traže zamenu profesorke

  1. Zasto ste kao ilustraciju teksta stavili bas tu tablu sa zgradom koja nikad nece biti izgradjena, kao sto nisu bile ni one ranije promovisane Dom JNA, Arsenal, onda ona na mestu danasnje garaze u Kneza Milosa, pa sad i novih ideja u zgradi Suda i mnoge druge nikad realizovane? Mozda za Filum i nema adekvatne ilustracije. Za to vreme profesorima su po nalazu Drzavne revizorske institucije – nezakonito isplacivane visoke plate. Toliko o Filumu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.