Subotom u Kragujevcu: Ministar Nedimović predstavio mere podrške za mala poljoprivredna gazdinstva

Ekonomija Grad

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je tokom ovonedeljne posete poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji grada Kragujevca obišao sela Resnik, Rogojevac, Dobraču, Malu Vrbicu i Ramaću.

U razgovoru sa ministrom, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i članom Gradskog veća za poljoprivredu Damjanom Srejićem, meštani ovih sela najviše su se intersovali za bespovrtana sredstva za novu mehanizaciju ali i iskoristili priliku da postave mnogobrojna pitanja i iznesu svoje probleme.

  • Veliko je interesovanje za nabavku nove mehanizacije i izgradnju objekata kroz projekat Svetske banke 50-40-10 i nadam se da nećemo imati dovoljno sredstava jer to znači da ćemo pred poljoprivrednike morati da izađemo sa novom količinom novca, kazao je ministar Nedimović.
  • Jedno od uvek aktuelnih pitanja je pitanje cena, i nje nikad dovoljno, jer i kad su cene dobre onda bi mogle biti veće, a moj posao je kazao je ministar da ljude upoznam sa kretanjima na tržištu, kako će se ona odvijati u narednim mesecima i da ih obavestim kad će biti subvencija. U budžetskoj 2020. godini izdvojili smo 11,5 milijardi dinara za mere ruralnog razvoja, što je u odnosu na 600 miliona u 2016.godini 20 puta više. To je uvek malo kao i subvencija ali sa druge strane i mere kontrole moraju da se pojačaju, jer zbog pet posto njih koji pokušavaju da ih zloupotrebe, 95 posto ispašta, kazao je Nedimović.

Iznoseći lokalne probleme, meštani su se uglavnom interesovali za asfaltiranje ulica i obnovu infrastrukture.

  • Ima dosta infrastrukture koja je zapostavljena i mora mnogo toga da se uradi. Obećao sam da ćemo u svakoj godini raditi isto, kazao je gradonačelnik Dašić.
  • Ova godina je ista kao prethodna, neki kažu predizborna ali je nemoguće uraditi sve odjednom. Svake godine ćemo podizati nivo i asfaltiranja ulica i uređivanja ostale neophodne infrstrukture, jer ne možemo da očekujemo da mladi ostanu na selu ako nemaju osnovne uslove za život. Drago mi je što se pitanja meštana ne odnose samo na asfalt, već i na sportske terene i domove kulture, jer to ipak znači da naše selo živi i da u nekim selima ima dosta mladih ali ih je potrebno motivisati da tu i ostanu.

Gradonačelnik Dašić je izrazio veliko zadovoljstvo što je ministar Nedimović i ove nedelje imao vremena za Kragujevac i poljoprivrednicima predoči program za finansiranje nove mehanizacije i izgradnje objekata 50-40-10. Novim merama, poljoprivrednici će moći da dobiju od 20.000 do 50.000 evra bespovratnih sredstava, gde država učestvuje sa polovinom, 40% je na kredit, a 10% je učešće poljoprivrednika.

  • Imajući u vidu da je prosečna starost traktora u Srbiji 19 godina, a u Centralnoj, Istočnoj, Zapadnoj i Južnoj Srbiji ima traktora starosti i do 60 godina idealna je prilika da se zastarela mehanizacija u selima podmladi u čemu pomažu i ministar Nedimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nam, poručio je Dašić omogućava da radimo i svakodnevno se pomeramo po korak unapred.
Fotografije: Zoran Lazarević Laki

Tagovi:

1 komentar

  1. Sramota je videti predstavnike vlasti u ovakvom izdanju ! Sa duksevima kao da su krenuli na utakmicu. To je nepoštovanje i lokalne samouprave i domaćina i pre svega odraz njegove nekulture !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.