SUD PONIŠTIO REŠENJE GRADA O IMENOVANJU NEMANJE DIMITRIJEVIĆA ZA DIREKTORA JKP „ČISTOĆA“

Društvo

Viši sud u Kragujevcu ponovo je usvojio tužbeni zahtev Dejana Raonića i poništio „u celosti“ rešenje grada Kragujeca iz juna 2017. godine o imenovanju Nemanje Dimitrijevića za direktora JKP „Čistoća“, sada Šumadija.

Ovo je treća presuda u istom predmetu. Najpre je Viši sud ponišito Dimitrijevićevo postavljenje, pa je Apelacioni ukinuo i vratio na ponovno suđenje, na žalbu Gradskog javnog pravobranilaštva, odluku Višeg i vratio je istom sudu na ponovno razmatranje. Da bi 28. januara Viši sud u Kragujevcu doneo presudu kao i prvi put.

Tumačeći pravnu zapetljanciju Viši sud u Kragujevcu utvrdio da izabrani kandidat za direktora Čistoće nije ispunjavao osnovni uslov, odnosno nije imao tri godine radnog iskustva u poslovima koji su predmet delatnosti preduzeća (skupljanje otpada koji nije opasan), što je zakonski uslov. Kao kao dokaz Dimitrijević je priložio radno iskustvo u Viner štediša osiguranju od 9. aprila 2011. do 5. maja 2017. godine, a u toj osiguravajućoj kući nije se bavio poslovima vezanim za delatnost firme za koju je konkurisao.

Od onih šta se dešava sa odlukama koje je direktor Nemanja Dimitrijević u međuvremnu potpisivao, a kao najznajačajnije svakako su one nastale kao posledica objedinjavanja pet javnih komunalnih preduzeća u jedno – JKP Šumadija, do nove sistematizacije, ali i kreditnog zaduživanja.

Pored Dejana Raonića, na konkursu koji je nakon presude Višeg suda nevažeći, učestvovali su Zoran Jovanović, koji je četiri godine bio direktor “Čistoće”, osam godina član Gradskog veća za komunalnu delatnost, Milun Petković, godinama direktor za kadrovske poslove u tom javnom komunalnom preduzeću… Svi kandidati sada bi mogli da se žale, ili podnesu tužbe. A Gradsko javno pravobranilaštvo ima pravo žalbe i na ovu presudu.

Zanimljivo je da je Zakon o javnim preduzećima usvojen je 2016. godine, usvojila ga je skupštinska većina SNS,  a krši ga većina Srpske napredne stranke u Skupštini grada Kragujevca. Što nije prvi slučaj, jer je, recimo, Zakon o javnom informisanju, koji propisuje sufinansiranje javnog interesa u medijima potpisao Tomislav Nikolić., a ne sprovodi ga gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Koji na pitanje novinara – da li zna da krši zakon, odgovara potvrdno.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.