SUĐENJE DRAGANU ILIĆU: ATAK NA SINDIKALNE SLOBODE

Društvo

U Osnovnom sudu u Kragujevcu danas je nastavljeno suđenje predsedniku sindikalne organizacije Zastava oružje Draganu Iliću, protiv kojeg je krivičnu prijavu, zbog navodnog „fizičkog napada“, podneo predsednik Nadzornog odbora te fabrike, pukovnik Ivica Marjanović. Na današnjem ročištu, Marjanović je, kako doznajemo, ponovio navode iz prijave, prema kojima je Ilić, 18. maja 2018. (u vreme oružarskog generalnog štrajka i uličnih protesta protiv najavljene privatizacije vojne industrije i stanja u preduzeću) neovlašćeno ušao u prostorije sekretara kabineta generalnog direktora Zastave oružja, gde je nasrnuo na njega (Marjanovića) i povredio ga, zbog čega je bio hospitalizovan na Vojno medicinskoj akademiji (VMA).

Tadašnji generalni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, u čijem kabinetu se dogodio navodni incident, listu DANAS i Glasu Šumadije svojevremeno je rekao da on nije video da je bilo fizičkog kontakta između Ilića i Marjanovića. 

- Podizanje optužnice i održavanje sudskog procesa za izmišljeni i nepostojeći događaj je samo jedan u nizu napada na predsednika Sindikata čiji su članovi bili perjanica radničkog otpora i dali nemerljiv doprinos u borbi za zaštitu radničkih prava. U takvim okolnostima, sam sudski proces je i atak na sindikalne slobode zagarantovane međunarodnim pravom, i predstavljaju pokušaj da se neosnovanim optužbama na račun predsednika Sindikata devalvira i otupi dalji otpor radnika uoči strateški važnih događanja u fabrici Zastava oružje, navodi se u današnjem saopštenju za javnost oružarskog Sindikata.          

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

 1. A sto atak. Pustite sud da o tome raspravi. Kako fizicko nasilje moze da se prejudicira?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.