Suficit Šumadije 132 miliona evra

Ekonomija

Ukupan spoljnotrgovinski suficit privrede Šumadijskog upravnog okruga, u prvom kvartalu ove godine, iznosio je 132 miliona evra, što je za 81 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Od toga, privreda Kragujevca učestvovala je sa 52 miliona evra.

  • Suficit Šumadijskog upravnog okruga regionalno posmatrano najveći je spoljno trgovinski suficit u Republici Srbiji. Ovako dobar rezultat definitvno će predstavljati i značajnu podršku realizaciji očekivanog rasta bruto društvenog proizvoda države u iznosu od 6 posto. Ukoliko se takav trend nastavi i u sledeća tri kvartala može se očekivati da će spoljno trgovinski suficit Šumadije biti preko pola milijarde evra, istakao je predsednik Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja, Predrag Lučić.

Privreda Kragujevca beleži i druge pozitivne trendove. Ukupna razmena u za prva četiri meseca 2021. iznosi 319 miliona evra. Izvoz robe je na nivou 185 miliona, a uvoza 133 miliona.

  • Da je Kragujevac investiciono jako interesantna destinacija dokazuje ozbiljan suficit i u prethodnoj godini, koju su obeležili otežani uslovi zbog pandemije korona virusa. I pored toga beležimo reinvesticiju Jan Fenga. Možemo samo da budemo zadvoljni što Kragujevac i cela Šumadija prednjače u Srbiji kao najkvalitetniji i najbolji izvoznici, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Ono što je pozitivno atipično je da je izvoz baziran na 80 posto gotovih proizvoda, gde je učešće dodate vrednosti najveće. Zemlje u koje najviše izvozimo su Italija, Poljska, Slovačka i Mađarska.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.