Šumadija: Naprednjaci, sve vam je u šaci

Politika

Naslov je kratak odgovor kragujevačke novinarke Gordane Jocić na pitanje Glasa Šumadije – kako je Šumadija postala naprednjačka. Od regije u koju su beogradski političari devedestih dolazili „na izvor po vodu“ (Vuk Drašković), u kojoj je prve decenije ovog veka snažno promovisana ideja regionalizacije (Zajedno za Šumadiju), do avgusta 2020. u kome SNS udeljuje mrvice vlasti opoziciji koja je učestvovala na junskim izborima.

Gordana Jocić smatra da su dva momenta bila presudna da posle izbora 21. juna u svim šumadijskim opštinama, kao i gradu Kragujevcu, vlast formira Srpska napredna stranka. Prvi razlog je, kaže poznata kragujevačka novinarka, to što su Šumadinci tradicionalisti, patrijahalci, nacionalne vrednosti su im jako važne:

 • Mislim da im je zato bliska naprednjačka retorika koja je i inače populistička. Mislim da je Šumadija imala taj izlet u liberalizam, levičarske ideje i iz njih proistekle građanske, demokratske ideje u vreme dok je Kragujevac kao njen glavni grad imao razvijenu industriju (od Topolivnice do Zastave) koja je zapošljavala stanovništvo iz cele regije. Onog trenutka kada je ta industrija počela da zamire, nestalo je njegovo levičarenje i zato su mu sada bliže desne ideje koje su u srži politike koju vodi Srpska napredna stranka.

Jocić ocenjuje da je drugi je razlog taj što se poslednjih deset godina, ako ne i duže „sistematski radi na tome da se u narodu učvrsti rajinski mentalitet“:

 • Narod sa takvim mentalitetom ide za Vođom, makar i u ambis. Kako je jedan od ranijih predsednika Srbije i SNS-a bio Tomislav Nikolić, čovek iz ovog kraja, mnogi su se prevarili verujući da će on, svojim vezama i privilegijama doneti boljitak Šumadiji, zaboravljajući da srpski političari privilegije uglavnom koriste za sebe i ne dele ih sa sirotinjom rajom. Nažalost, kada su se neke vruće glave ohladile bilo je kasno, već su se po Srbiji zacarile razne Bidže, Palme, a sada i Luftike. 

Zoran Palčić, jedan od osnivača Šumadijske regije i šef njenog Informativnog centra podseća da je u Šumadiji započeto građenje pava na lokalnu samoupravu u modernoj istoriji Srbije, ali i da su se građani „opredelili za ‘blagodeti’ centralizma koji je jedan od glavnih postulata vladavine SNS-a od 2012. godine“:

 • Šumadiji i Kragujevcu stvorena je politička klasa, jedan korpus političkih manje-više faktora koji smatraju da je opoziciono delovanje bezvredno, da ideologije i programi nemaju nikakav značaj, tako da je učešće u vlasti sa SNS-om po svaku cenu imperativ bavljenja političkim  radom.  Naravno društveni procesi su promenljivi i nezaustavljivi, pa i ovakvo stanje neće trajati doveka. O isteku njegovog roka odluku će doneti ogromna većina građana koja nije učestvovala u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa i oni koji su se odazvali na poziv opozicije u bojkotu i to će učiniti vođeni prevashodno razlozima ekonomske i političke prirode kao u svim društvima istinske demokratije, kaže Palčić.

Čitava Srbija postala je naprednjačka, pa nije nikakvo čudo što je to i Šumadija, kaže Borivoje Radić, jedan od osnivača Demokratske stranke u Kragujevcu, ali i Šumadijske regije.

Radić ocenjuje da uzrok tome s jedne strane autokratski karakter vlasti oličen u Aleksandru Vučiću „koji ima potrebu da sve stavi pod svoju kapu i u tome ne bira sredstva“. Ali i „opozicija u čitavoj Srbiji, pa i Šumadiji“ koja, smatra Radić, ne uspeva da se organizujee i suprostavi toj autokratiji.

 • Devedesetih godina Šumadija je u mnogo čemu prednjačila u otporu režimu Slobodana Miloševića. Stiče se utisak kao da se taj opozicioni potencijal izgubio, a nema organizovane snage koja bi ga pokrenula. Vučić to koristi i svaki pokusaj takvog organuzovanja na različite načine suzbija, kaže Radić i dodaje da je „teško oceniti dokle će takvo stanje trajati“:
 • Kao i devedesetih nezadovoljstvo će se artikulisati kroz organizovan otpor autokratiji i pojaviće se političke organizacije koje će to predvoditi. Sadašnje opozicione partije toliko su istrošene i dezorganizovane da nisu u stanju da nešto tako sprovedu. Srbiji je potrebna nova opoziciona scena koja se mora što pre uspostaviti, a Šumadija bi mgla tome dati značajan doprinos. Dok se to ne dogodi Šumadija, a i citava Srbija bice zarobljena autokratskim naprednjackim rezimom Aleksandra Vucica.

Postoje, međutim, i ocene da ako je vlast naprednjačka – građani nisu. Ovakve ocene zasnivaju se na brojkama: od 153.336 upisanih birača na teritoriji grada Kragujevca, na izborima 21. juna za izbornu listu Aleksandar Vučić – Za našu decu glasalo 33.256 građana. Za SNS i SPS u Kragujevcu glasalo 40.004, odnosno 26,1 odsto upisanih birača, dok je druge političke opcije podržalo, ili nije glasalo 113.332 Kragujevčana, odnosno 73,9 procenata.

                                       

Tagovi:

5 komentara

 1. Žalosno je da o političkim prilikama u našem gradu govore upravo oni koji su se zdušno borili 2000.godine da sačuvaju svoj lokalni, mali politički plen, ne verujući i smejući se, golim okom, vidljivoj pobedi nad režimom Slobodana Miloševića. Zar zaista mislite da je zaboravljeno koliko je tadašnja „Svetlost“ u kojoj je radila g-dja Jocić, navijala i promovisala jednu stranu u izborima 2000.godine? Zar zaista mislite da su tekstovi i naslovi, kao što je bio „Čile iz našeg sokaka“ bili primer objektivnog i fer novinarstva? Ne, to je bio začetak današnjeg ostrašćenog i navijačkog novinarstva. Sa koliko se zle namere pisalo o svima koji su bili protiv Verka i Bore, tada te 2000.godine. To nije moglo da prodje bez posledica. „Svetlost“ je udarila stubove za javno žigosanje svih koji im nisu bili po volji onima koje je redakcija podržavala, koji su se suprotstavljali, koji nisu pristajali da budu deo lažnog lokal patriotizma. Vi ste, svojim „objektivnim“ novinarstvom stvarali jednog malog vodju na lokalu, koji je ovaj grad vodio u ambis. Vi ste bili promoteri jednog Komšije, raznih urbanističkih mesija, sportskih projekata od stotine hiljada evra. Vi ste navijali za monstrum decentralizaciju čiji je tvorac bio Mladjan Dinkić. Sada je sve došlo na naplatu. Takve političke promašaje, narod je surovo platio. Pitajte se da li ste i koliko i vi doprineli ovom današnjem stanju?

   1. A ti Zoooko znaš ko je Njegoš? Pa on nije pisao naprednjačko-radikalske baljezgarije koliko je meni poznato. Nije čovek ni pretpostavljao da će Srbija toliko nisko pasti. Verovatno si preskočio neki razred u školi pa si pomešao pisce? Možda si mislio na Šešelja i njegova „sabrana dela“?

  1. Koliko te Božidare naprednjaci plaćaju za ovakve komentare? Ti kao da nisi živeo u Kragujevcu do sada i ponavljaš delove Radomirove nebulozne priče koju on konstantno plasira još od nasilnog preuzimanja lokalne vlasti 2014 godine. Da niste slučajno rođaci ili bliske partijske kolege? Tebi ne smetaju naprednjaci i njihove „perjanice“ Nikolići koji su grad u crno zavili i doveli ga na nivo Lebana, a smeta ti Verko za čijeg mandata je grad bio treći u Srbiji po razvojnim potencijalima i investicijama. Smetaju ti čak i novinari koji su pisali o zlu koje predstavljala crveno-crna koalicija devedesetih. Baš jadno i žalosno. A sada pravo u prostorije SNS po honorar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.