ŠUMADIJSKA REGIJA POČINJE IZRADU PROGRAMA ZA RAZVOJ KRAGUJEVCA

Grad

Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana uporedo sa jačanjem organizacione infrastrukture počinju izradu programa za razvoj Kragujevca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog Pokreta.

Prema rečima Bojana Stojadinovića, šefa Odborničke grupe „Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana“ u SG Kragujevca, ovaj program bi trebalo da bude osnova političkih promena u Kragujevcu i pokretač eventualnog okupljanja slobodnih, građanskih, demokratskih, opozicionih političkih snaga u gradu. On je najavio prve četiri teme iz oblasti investicija, izgradnje, socijalnih pitanja i kulture koje će ŠR i PSG razmatrati u prvoj fazi izrade programa.
„Smatramo da je potrebna potpuna reorganizacija stacionarnog saobraćaja, izgradnja više nadzemnih i jedne podzemne garaže. Nadzemne garaže treba graditi sredstvima JKP ‘Parking servis’ i grada, dok bi podzemnu garažu trebalo graditi koncesiono ili u partnerstvu javnog i privatnog kapitala. To bi gradu donelo nove prihode i otvorilo nova radna mesta“, rekao je Stojadinović.
Socijalna stanogradnja će zauzeti važno mesto u našem programu, istakao je Stojadinović. ,,Predlažemo reaktiviranje javne stambene agencije, izradu stambene strategije i apliciranje kod dostupnih međunarodnih fondova iz ove oblasti. Jedan od ciljeva je i formiranje fonda za stambeni dodatak iz kojeg bi se dotirale kirije korisnicima u slučaju eventualnog pogoršanja socijalnog statusa u fazi stanovanja. U povoljnijim društvenim okolnostima sredstva fonda bi se koristila za dalje ulaganje u stambenu izgradnju“, rekao je Stojadinović.
Prema njegovim rečima neophodna je i reorganizacija u oblasti socijalne zaštite i podrške porodicama i deci predškolskog uzrasta. „Zalažemo se za uvođenje novčanog dodatka za svu decu uzrasta od šest meseci do polaska u školu i to u procentu kolika je obaveza lokalne samouprave da finansira boravak u vrtićima. Time bi se izgubila neravnopravnost između dece čija oba roditelja rade i dece čiji jedan od roditelja ne radi, ili dece sa sela koji bukvalno nemaju nikakve šanse da budu upisana u subvencionisane vrtiće zato što im se roditelji bave poljoprivredom. Jednakim dodatkom za svu decu, smanjili bismo pritisak na državne i privatne vrtiće koji bi mogli da posluju u komercijalnim uslovima i da unapređuju spektar svojih usluga i šire kapacitete u skladu sa potrebama“, istakao je Stojadinović.

U oblasti kulture predlažemo i osnivanje pravnog lica „Knežev arsenal“ koje bi vodilo poslove revalorizacije starog industrijskog građevinskog nasleđa, kazao je Stojadinović i dodao da bi ono brinulo o samom nasleđu kao brendu uz komercijalno iskorišćenje prostora na lokaciji starog Vojnotehničkog zavoda.

Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana će u narednom periodu organizovati niz rasprava, sastanaka, tematskih konferencija za novinare kako bi na najbolji način obradili predložene teme i pretočili ih u programske odrednice. Otvoreni smo za sugestije stručne javnosti i građana, stoga ih i pozivamo da se uključe u naše aktivnosti i da zajedno dođemo do najboljih rešenja koja će doprineti razvoju grada, zaključio je Bojan Stojadinović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.