KRAGUJEVAČKI SUPERMEN ZA MAME I BEBE

Društvo Grad

Jovica Uštević je lekar u Hitnoj pomoći u Kragujevcu. Među najstarijima je, radi od 1988. godine, specijalista je Urgentne medicine. Ali ne samo to, on je i specijalista za porođaje na terenu, jer je uz njegovu pomoć devet beba došlo na svet van porodilišta.

Poslednji takav slučaj dogodio se nedavno kada je porodio ženu na raskrsnici ispred Studentskog doma u Kragujevcu. Ekipa u kojoj je bio Uštević vraćala se sa terena, kada je naišla na beli “jugo” koji je počeo da im amblenduje i svira.

Ekipa koja je porodila ženu u sanitetu na ulici
FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA

Ekipa koja je porodila ženu u sanitetu na ulici

– Video sam da je žena na prvom sedištu, u položaju za porođaj. Uneli smo je u sanitet, i već je glavica bebe bila na izlazu. Medicinska sestra i ja smo krenuli u porođaj. Nakon dva minuta se žena porodila i na svet je došao dečak koji nam se javio tako što je proplakao posle par sekundi – kaže doktor koji je zbog ovog uspešnog porođaja postao tema broj jedan u Kragujevcu i kojeg svugde gde se pojavi dočekuju aplauzima…

Spasio bebu koja sa rodila na WC šolji

U toku svoje karijere dr Jovica Uštević je imao devet porođaja van hirurške sale.

– Sećam se da mi je prvi takav slučaj bio u prigradskom naselju kada sam bio mlad doktor. U dvorištu je bila porodilja. Parkirali smo sanitet. Na sreću nisam ušao u neku paniku, i pored toga što još uvek nisam bio specijalista urgentne medicine. Sve je proteklo kako treba, i dete je bilo dobro, kao i majka. Pamtim i slučaj kada smo povezli porodilju i kada je u sanitetu počeo porođaj na sred nadvožnjaka. Zaustavili smo se jer se vreme merilo sekundama. I tu, na sred mosta, krenuo je porođaj. Isto je sve uspelo, beba je bila zdrava. Čak su i medicinski stručnjaci takvu neverovatnu situaciju proučavali i ocenili naše postupke i procene kao izvanredne… – priča Jovica Uštević.

Za lekara Hitne pomoći, iako je on vođa, bitna je cela ekipa. Oni rade koordinirano, zajedno, i uvežbano. Medicinska sestra je obučena za sve situacije, ali i vozač. Često svi zajedno rade i spasavaju živote u najtežim situacijama. Kako kažu, najbitnije je da znaju svoj posao, i da su smireni onda kada to niko nije.

Iako neupućenima ne izgleda tako, porođaji često znaju da budu veoma komplikovani, a naročito ako su van porodilišta, u kom su brojne lekarske ekipe, moderni aparati, sve ono čega na terenu nema… Jedan takav težak slučaj 2010. godine završen je na najlepši mogući način zahvaljujući dr Ušteviću, koji je tako postao pravi super-heroj za bebe.

– Zatekli smo ženu koja se porodila na WC šolji, a beba je bila tu… Reanimirali smo bebu, davali joj veštačko disanje. Sada to dete ima devet godina. Viđam ga i danas. Bio sam mu i kum na krštenju. Dečak je dobio ime Luka. Poklonio sam mu i krst sa Hilandara da ga štiti. Poseban je osećaj kada prisustvujete rađanju novog života, i ako niste akušer, već lekar u Hitnoj… – priča dr Uštević.

„Ženi krenuo porođaj, a muž odneo ključ od stana“

U bogatoj karijeri ljudi koji rade u Hitnoj pomoći ima i lepih i ružnih događaja. Nije svaka intervencija lepa, niti uspešna. Ali, kada su deca u pitanju, svi ulažu i natčovečanske napore da urade sve što je često i nemoguće kako bi spasili mladi život. Tu nema mesta ni strahu, niti bilo kakvoj kalkulaciji.

– Imali smo slučaj da nas žena zove jer se porađa, ali nije mogla da nam otvori vrata stana, jer je muž odneo greškom ključ. Zatekli smo je na terasi. Peli smo se sa spoljnje strane kuće, i tu na terasi smo je porodili. Bilo joj je to četvrto dete. Sve je prošlo na najbolji mogući način, i onda smo i nju i bebu preneli preko ograde i odveli u bolnicu – kaže dr Uštević.

Poruka koju je ćerka poslala ocu, poznatom kragjevačkom lekaru

 

„Svi su ponosni što me znaju, jer si ti moj tata“

Heroju kragujevačke Hitne pomoći, Jovici Ušteviću, čestitali su tokom protekla dva dana svi koji ga znaju, a i oni koji su prvi put čuli za njega. On ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke. U šali kaže da je sa njima i decom koju je porodio sakupio dobar fudbalski tim. Ali, jedna poruka, među stotinama koje je dobio ovih dana, je posebna.

Opravdava sve što je učio, radio do sada, ona je najveći orden koji je kao čovek i otac mogao da dobije. A poslala mu je njegova kći Nada, koja studira Farmaceutski fakultet u Beogradu i koja mu je napisala: “Tata, samo da ti javim da mi se celo društvo javilo da mi čestita i da su svi ponosni što me znaju jer si ti moj tata”.

Neki od doktorovih porođaja van bolnice

1. U dvorištu seoske kuće

2. U sanitetu nasred nadvožnjaka

3. U kupatilu gde je žena počela da se porađa na wc šolji

4. Na terasi zaključanog stana

5. U sanitetu na raskrsnici

Izvor: BLIC

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.