SUTRA POČINJE JOAKIM INTERFEST

Društvo Grad Kultura

I glumački ansambli iz Rusije i Amerike će se takmičiti na 13. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Joakim interfest“ koji se od 9. do 15. oktobra održava u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru

Predstavom „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, koju u režiji Borisa Leonidoviča Miljgrama izvodi „Permski akademski teatar“ iz Rusije, večeras će u Knjaževsko-srpskom teatru (KST) biti otvoren 13. Međunarodni pozorišni festival „Joakim interfest“. Do poslednjeg takmičarskog dana, 14. oktobra, na velikoj sceni kragujevačkog pozorišta „Joakim Vujić“, nastupiće još pozorišta iz Amerike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, kao i „Zvezdara teatar“, čiji će ansambl izvesti predstavu „Korešpodencija“, po tekstu Borisava Pekića, a u režiji Gorčina Stojanovića. Selektor 13. „Joakim interfesta“, pisac Miloš Latinović, odlučio je da se ovogodišnji festival održi pod sloganom „Teatar – to je sada“.

„Ovaj slogan sam izabrao zato što u najboljem svetlu akcentuje važan umetnički trenutak u kojem deluje teatarski (u)poslenik, ali i zato što, verujem, spretno i tačno objedinjuje i u neraskidivi snop povezuje na prvi pogled razuđenu repertoarsku celinu ovogodišnjeg ‘Joakim interfesta’“, objasnio je selektor Latinović.

Pomenuta predstava „Korešpodencija“ na programu je drugog festivalskog dana, 10. oktobra, a 11. oktobra u KST nastupa slovenačko „Gledališče Koper“ sa predstavom „Zadnje lune“, po tekstu Furija Bordona, a u režiji Dušana Mlakara. Predstava „Izbeglica“ američkog pozorišta „Sudbina teatar kompani“ iz Grinfilda, koju potpisuje dramaturg i reditelj Milan Dragičević, igraće se 12. oktobra. Sledećeg dana, 13. oktobra, publika će moći da vidi „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića, predstavu koju je u Narodnom pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke režirao Marko Misirača.

Takmičarski deo festivala biće okončan 14. oktobra, nastupom Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, koji u najstarije srpsko profesionalno pozorište dolazi sa predstavom „Ustav Republike Hrvatske“. Ovu „ljubavnu priču o mržnji“ napisali su Ante Tomić i Rajko Grlić, a predstavu potpisuje reditelj Vinko Brešan.

„Pozorište živi i diše u sadašnjosti, ne po bibliotekama i arhivima. U pozorištu danas, bilo gde na svetu, autor je prisutan kao živo ljudsko biće.“ Podsećajući na ove reči Pitera Bruka iz „Suštine milosrđa“, selektor festivala Miloš Latinović izrazio je uverenje da će one biti otelotvorene na 13. „Joakim interfestu“.

Tradicionalno „Veče u čast glumca“ ove godine je posvećeno Dari Džokić i predstavljanju monografije o ovoj dramskoj umetnici pod nazivom „Sa obe strane igre“. Iz pratećeg programa 13. „Joakim interfesta“ treba izdvojiti još i izložbu „Svaka ludost beše mi igračka“, priređenu u čast dugogodišnjeg člana i prvaka Knjaževsko-srpskog teatra Ljubomira Ubavkića Pendule koji je preminuo prošle godine.

Festival se zatvara 15. oktobra, kada će „Atelje 212“ u čast nagrađenih odigrati predstavu „Moja ti“, a o najboljima na ovogodišnjem „Joakim interfestu“ odlučivaće žiri koji čine Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj, i Jelena Janjatović, kostimograf.

Izvor: Politika

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.