Danas počinju 12. Gospojinske svečanosti

Društvo Kultura

U subotu, 28. avgusta, povodom hramovne slave Uspenja Presvete Bogorodice počinju tradicionalne, po 12. put Gospojinske svečanosti. Gospojinske svečanosti organizuje svešteničko bratstvo kragujevačkog Sabornog hrama i Šumadijska eparhija a traju od Velike do Male Gospojine, odnosno od 28. avgusta do 21. septembra. Ova duhovna, naučna i kulturno-umetnička manifestacija se odvijaja pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

Sutra, u subotu, 28. u Sabornom hramu sa početkom u 8 sati Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo Preosveštenstvo episkop Šumadijski, gospodin Jovan.

Po završetku Liturgije od 10 do 19 sati u crkvenoj porti održaće se tradicionalni Sabor narodnog stvaralaštva sa više od pedeset učesnika, a članovi 16 udruženja izložiće svoje proizvode. Na ovoj manifestaciji posetioci mogu da vide i kupe zdrave proizvode, hranu, zimnicu i pića proizvedena u domaćinstvima u Kragujevcu i okolini, ali i iz cele Šumadije i Levačkog kraja, sa Kopaonika, iz Kraljeva, Užica… Udruženja i domaćini izložiće i unikatne predmete narodne radinosti i starih zanata.

Velikogospojinsko veče počinje u 18 sati, takođe u porti saborne crkve a na njemu učestvuju: protojerej-stafrofor Dragan Protić, rektor Bogoslovije „Sveti Sava” u Beogradu, Narodni orkestar RTS-a pod upravom Vladimira Panovića, umetnici Ivana Tasić-Mitić, Aleksandar Tirnanić, Dejana Đekić Lazović, zdravičar Ilija Stepanović, glumac Avram Cvetković, članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević” iz Kragujevca…

U nedelju, 5. septembra od 18 časova u okviru ovogodišnjih Gospojinskih svečanosti prof. dr Vladeta Janković održaće predavanje na temu „Hilandar, juče i danas”. Predavanje će biti održano u svečanoj sali Sabornog hrama.

Naredno predavanje u okviru 12. manifestacije posvećene Bogoorodici je „Podvig i žrtva u istoriji srpskog naroda: Osamdesetogodišnjica stradanja u Kragujevcu” koje će održati u nedelju, 12. septembra u 18 sati prof. dr Miloš Ković i dr Nemanja Dević.

Predavanje „Apokalipsa, teopoetika i književnost” u utorak, 14. septembra u 18 sati u svečanoj sali Sabornog hrama održaće istraživač-pripravnik Đorđe Đurđević. Sem njega učestvuju još i dr Svetlana Rajičić-Perić i dr Časlav Nikolić.

Ovogodišnje, 12. po redu Velikogospoinske svečanosti završiće se u petak, 17. septembra kada će Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svete lavre Hilandara održati predavanje na temu „Monaštvo – Beskrvno mučeništvo“. Predavanje će se održati u svečanoj sali sabornog hrama u 18 sati.

Foto: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.