SUZBIJANJE SVAKOG VIDA OTPORA ZBOG KONTROLE IZVOZA ORUŽJA?

Društvo Ekonomija

Nakon što je sredinom nedelje smenjen veliki broj rukovodilaca iz ključnih proizvodnih sektora, situacija u Zastavi oružju dramatično se pogoršava, upozorio je Sindikat kragujevačke fabrike za proizvodnju pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu.

Pored Darka Ranđelovića koji je smenjen sa mesta direktora Direkcije proizvodnje, upravo je, ističe  se u sindikalnom saopštenju,  smenjen i veći  broj upravnika i rukovodioca pogona, u kojima se odvijaju najvitilaniji proizvodni procesi.

  • Osuđujemo ovakav način kadrovanja i pozivamo Ministarstvo odbrane da spreči dalje kadrovsko devastiranje fabrike koje može imati nesagledive posledice na održavanje proizvodnih procesa, poručeno je  iz oružarskog Sindikata, koji obaveštava javnost da su ta sindikalna organizacija i njen lider Dragan Ilić izloženi “do sada nezabeleženoj torturi fabričkog Nadzornog odbora.”

Zbog hajke koja se, nakon prošlogodišnjih višemesečnih  protesta i generalnog štrajka oružara, u poslednjih godinu dana vodi protiv Sindikata Zastave oružja i njegovog predsednika Dragana Ilića, u kragujevačkoj fabrici danas je boravilo rukovodstvo  Saveza samostalnih sindikata Srbije, na čelu sa liderom te sindikalne asocijacije Ljubisavom Orbovićem.

Podsetimo s tim u vezi da su fabrički Nadzorni odbor i predsednik  tog organa upravljanja, pukovnik Ivica Marjanović, protiv Dragana  Ilća u poslednjih godinu dana, podneli više krivičnih prijava, zbog navodnog ugrožavanja poslovanja i bezbednosti fabrike i drugih “nedela”.  Nadzorni odbor optužuje Sindikat  Zastave oružja i Draghana Ilića i za  navodno ”finansiranje  Demokratske stranke i lista DANAS”

Sindikat Zastave oružja još pre mesec dana je od Vlade Srbije i Ministarstva dobrane tražio da, zbog neispunjavanja zahteva zaposlenih i prekoračenja ovlašćenja, Nadzorni odbor u toj fabrici bude razrešen. Vlada i MO, medjutim do sada nisu reagovali, a gotovo je sigurno i da Nadzorni odbor  Zastave oružja neće da bude smenjen.

Bolji poznavaoci ove problematike smatraju da je suština progona sindikalnih funkcionera i aktivista u  Zastavi oružju da se suzbije svaki vid otpora u kragujevačkoj fabrici kako bi  se, kao što je Glas Šumadije svojevremeno upozoravao, izvoz  Zastavinog oružja stavio pod kontrolu domaćih trgovaca oružjem, bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci,  koji, kako tvrde u svetu oružarskog biznisa, stoje i iza smene na čelu Zastavine fabrike oružja, u jesen prošle godine, kada je pukovnika Milojka Brzakovoića, bez iakvog obrazloženja, zamenio Mladen Petković, koji je u Kragujevac doveden iz valjevskog “Krušika”.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

  1. Krusikova posasst je stigla i do vas. Sve znamo. nadamo se da cete vikragujevacni imati m..a da oterate Magacionera i njegovu kamarilu. Proverite. krusik je zavio u crno sa njegovim firmama i dugovima ioje je ostavio. Isto je tako deloi anekse smenjivao otpustao. Sada neko drugi treba da placa sudske presude i odluke?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.