SVADBARSKI KUPUS SVI VOLE

Društvo Kultura

U Mrčajevcima kod Čačka za vikend održana „Kupusijada“, koju je obišlo oko 100.000 posetilaca. Kraj Morave desetine hiljada hedonista iz Srbije ali i iz Kine, Rusije, Kanade, Slovenije…

MIRIS kupusa iz zemljanog lonca prethodnog vikenda protezao se duž čitave Zapadne Morave. Gotovo u svakom domaćinstvu u Mrčajevcima, nadomak Čačka, podlagale su se vatre pod loncima, gde se satima krčkao kiseli kupus prošaran mesom i slaninom. Mrčajevačka „Kupusijada“ okupila je desetine hiljada Čačana, Kraljevčana, Beograđana, Kragujevčana, ali i posetilaca iz Kanade, Kine, Rusije, koji su u ovu varoš doputovali samo da probaju čuveni svadbarski kupus.

Ispred svake ugostiteljske šatre krčkalo se desetak lonaca kupusa. Svaki kuvar imao je svoju tajnu spremanja svadbarskog kupusa, koju nije želeo da otkrije. Ipak, ono što je sigurno je da je kupus bolji što ima više vrsta mesa, ali i da gotovo trećina lonca čini upravo meso. Bitno je, vele kuvari, i da je kupus dobro kiseo, odnosno da je u kace stavljen na vreme, kako bi se prirodno došlo do vrenja, a ne da se ono izazove veštački, uz pomoć raznih metoda ili hemikalija. Dodaju da je i kvalitet masti važan, jer kupus nije dobar ako ne curi niz bradu.

– Pomislio bi neko, kada vidi ove silne lonce ispred svake šatre da je svaki kupus isti. Ali, ne. Zato postoje majstori, koji po sopstvenom receptu odmeravaju koliko slanine, ovčetine, svinjetine, koliko masti i aleve paprike, bibera i lorbera – kazao nam je Milan Sretenović, po zanimanju kuvar, koji je došao čak iz Slovenije da u „prestonici kupusa“ proba svoj omiljeni specijalitet. – I mogu vam reći da je ovde stvarno kupus najukusniji, probao sam ga na sve strane, ali ovo je čudo. Još kada se pre kupusa popije domaća šljiva, pa se uz kupus pojede vruća proja i stari sir, onda je užitak potpun.

Jedan od tvoraca ove manifestacije Milorad Jevđović kazao je da je za tri dana kroz ovu varošicu sigurno prošlo do 100.000 ljudi. O količinama ukiseljenog kupusa samo se moglo nagađati, a ono što je sigurno je da se ovde pojelo više od 70.000 porcija ovog specijaliteta. Bilo je i gurmana koji su posle kupusa, naručivali i praseće i jagnjeće pečenje, jer ih je opčinio prizor ražnjeva na kojima su se sve vreme vrtela bravčad. Ugostitelji su bili zadovoljni posetom, pošto se u svakom trenutku pod ugostiteljskim šatrama tražilo mesto više.

Izvor: Večernje novosti

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.