Sve etikete Šumadije

Ekonomija Grad

Teško da se u Kragujevcu može naći lokal bez ponude domaćih vina i za Šumadiju najprepoznatljivijeg brenda – rakije šljivovice ali, ko bi to sve pobrojao. Pa, i ne mora. Vinsko-rakijski hab u Karađorđevoj ulici okuplja sve šumadijske proizvođače vina i rakije (sa preko 120 etiketa zavičajnih vinarija i destilerija). Moderno urađen i opremljen (otvoren prošle godine u „Kući Đure Jakšića“) nudi svojim gostima proverena vina poput onih iz podruma:

„Aleksandrović“ sa obronaka Venčaca, „Despotika“ iz Smederevske Palanke, „Arsenijević“ iz Vinče kod Topole, „Katanić“ sa Rudnika, „De Lena“ iz Lipovca, takođe topolskog.

Ni rakijski izbor šumadijskih destilerija u habu nije ništa slabiji, ma kakvi: „Dostojna“ (vala, i jeste), „Aleksić Prvi“ (pa, nego koji), „Dar visova“ („Tima“ iz Ramaće), „Stari hrast“ iz Žirovnice, „Zavet“ iz Čumića, „Dramić“ iz Cvetojevca… za svačija nepca i, što nije manje važno – džep.

Sve to mora (i može) uz meze sa kojim u Habu umeju da iznenade posluživši na svojim „platama“ pršutu sa kozijim sirom i još ponekim originalnim receptom koji se pasent slaže uz određenu vrstu vina ili rakije.

Piše: Zoran Mišić, Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.