„Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”

Kultura

U izvođenju Narodnog pozorišta iz Pirota, večeras u 20 časova na repertoaru „Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”. Projekat Milene Depolo i Patrika Lazića koji ujedno potpisuje i režiju ističe važnost teme autodestrukcije adolescenata. Opipljiva tema suicida i pored mnogih studija i nažalost dovoljno slučaja za proučavati predstavlja nedovoljno obrađenu temu u smislu malog broja povratnih informacija u odnosu na količinu pitanja.

  • „Toliko je tu pitanja na koje porodice i okolina nikada ne dobiju odgovore, a tebe koji stvar posmatraš sa strane vrlo lako obuzme potreba upiranja prstom i traženja krivca, pre svega u roditeljima za koje retko imamo razumevanja u tome da možda zaista nije bilo moguće da prepoznaju da se njihovo dete sprema na tako nešto.
    Svi smo mi u ovaj proces ušli s nekim svojim predrasudama o tome kakve su to porodice kojima se desi suicid: disfunkcionalne, nezdrave, toksične, nasilne, u svakom slučaju u nečemu ekstremne.
    Ali onda pogledaš, poslušaš i upoznaš i neke porodice koje se ne uklapaju u taj tvoj stereotip o disfunkcionalnim porodicama i problematičnoj deci. Pročitaš i velik broj priča o nekoj uzornoj deci, za primer, vukovcima, uspešnim sportistima nakon kojih ostane samo jedno veliko i neobjašnjivo zašto. Nemojte od nas očekivati odgovor na pitanje zašto nam se deca ubijaju u tolikom broju jer ga nismo uspeli pronaći” govori reditelj.

Fotografija: Knjaževsko-srpski teatar

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.