Teatar sa „Ženidbom i udadbom” večeras na Festivalu „Joakim Vujić” u Vranju

Grad Kultura

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar nastupa večeras (sreda, 28. oktobra) na 56. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u Vranju. Festival se održava od 26. oktobra do 2. novembra a kragujevački Teatra će na ovoj pozorišnoj smotri (čiji je i osnivač) nastupiti sa predstavom „Ženidba i udadba” koju je po tekstu Jovana Sterije Popovića režirala Jana Maričić. U predstavi igraju Miloš Krstović, Katarina Janković, Nikola Milojević, Marina Perić Stojanović, Milić Jovanović i Mina Stojković.

Sem kragujevačkog pozorišta na 56. Festivalu „Joakim Vujić” će nastupiti i ansambli iz grada domaćina Vranja, Leskovca (sa dve predstave, samostalno i u koprodukciji  s Narodnim pozorištem iz Prištine), Šapca i Novog Pazara i Lazarevca (u zajedničkoj koprodukciji). Selektorka ovogodišnjeg „Joakima Vujića” je dramaturškinja Branislava Ilić.

„Delovalo je prilično teško danas osavremeniti ’Ženidbu i udadbu’, dok se toga nije latila rediteljka Jana Maričić. Ne remeteći puno Sterijin komad, otkrila nam je kroz bezmalo crnohumornu komediju, sav pakao udaje i ženidbe u okolnostima nemaštine. Pakao kome se ipak smejemo. Da je brak interes, nije nova tekovina ali kada je uz to i opstanak, onda postaje neophodnost u kojoj ’tople porodične vrednosti’, roditeljska ljubav, kao i svi drugi bliski odnosi poprimaju interesni oblik koji neretko pokaže i svoje sebično, koristoljubivo, manipulativno, pa i agresivno lice. Poseban kvalitet ove predstave je u zadatoj, preciznoj glumačkoj igri, koja se kreće u okvirima dozirane groteske, bez preterivanja koja bi nas moglo udaljiti od prepoznavanja ljudi, odnosa i okolnosti današnjice. Knjaževsko-srpski teatar ovom ali i drugim predstavama potvrđuje svoju doslednost i zrelost u kreiranju repertoara”, napisla je u svojoj selektorskoj eksplikaciji Branislava Ilić, koja je tokom svog selektovanja za ovogodišnji Festival pogledala čak 21 predstavu iz ovosezonske pozorišne produkcije teatara u Srbiji.

O nagradama 56. „Joakima Vujića”, odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti. Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, igra se predstava „Vlast i njena opozicija”, po tekstu Nebojše Romčevića, reditelja Egona Savina, sa glumačkim ansamblom  Narodnog pozorišta iz Niša kojom će Festival biti zatvoren.

Da podsetimo, na prošlogodišnjem Festivalu „Joakim Vujić” kragujevački Teatra je pobedio sa predstavom „Negri” koju je po komadu Joakima Vujića režirala Anđelka Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.