Terapija srčane slabosti implantibilnim uređajima: Električna resinhronizacija i mehanička potpora

Društvo

U organizaciji Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, održan je stručni skup na temu „Terapija srčane slabosti implantibilnim uređajima: električna resinhronizacija i mehanička potpora“, sa eminentnim stručnjacima iz oblasti kardiohirurgije i interventne kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U pozdravnoj reči, prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac istakao je da je rukovodstvu ustanove prioritetan cilj edukacija kadrova.

  • Usavršavanje u oblasti kardiologije, posebno interventne kardiologije, od suštinskog je značaja za lečenje pacijenata sa srčanom slabošću iz regiona od oko dva miliona stanovnika, koji gravitira našoj zdravstvenoj ustanovi. Očekujem da će ovakvi stučni skupovi, uz ostale oblike edukacije naših lekarskih timova, pozicionirati UKC Kragujevac kao jednu od vrhunskih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Prof. dr Svetozar Putnik, kardiohirurg UKC Srbije, govorio je na temu lečenja terminalne srčane slabosti i inovativnih terapijskih opcija.

  • Osnovni cilj je da široka kardiološka zajednica shvati da su transplatnacija srca i mehanička potporna stimulacija danas dostupne procedure u Srbiji, odnosno da možete transplantacijom srca i ugradnjom različitih oblika veštačkih pumpi spasiti najbolesnije ljude. Ovakvim načinom interinstitucionalne saradnje i na naučnim sastancima, kao što je današnji, treba da razmenimo iskustva i da napravimo korak dalje ka tome da identifikujemo pacijente koji su nabolji za tu vrstu terapije, odnosno da identifikujemo koja je terapija najbolja za svakog pojedinačnog bolesnika i da na taj način, saradnjom između ustanova spasimo što veći broj ljudi, rekao je, između ostalog prof. dr Svetozar Putnik.

U oblasti kardiohirurgije, na osnovu desetogodišnjeg iskustva, po rečima prof. Putnika, uspeh lekara u UKC Srbije apsolutno može da se komparira sa velikim svetskim centrima u rezultatima lečenja.

  • Prepoznati pacijente koji su u terminalnoj fazi srčane slabosti i kojima je jedini izlaz transplantacija srca i ugradnja mehaničke cirkularne potpore (LVAD), suština je našeg naučnog skupa. Kako se sa jedne strane borimo da identifikujemo donore, tako sa druge strane težimo da pacijenti kojima je neophodan takav vid lečenja, pronađu pravi put i pravo vreme kada treba da budu upućeni u naš centar na neku od ove dve vrste procedura. Kada govorimo o pacijentima koji su indikovani za transplantaciju srca ili mehanički vid cirkulatorne potpore, to su pacijenti u terminalnoj fazi srčane slabosti, kod kojih optimalna medikamentna terapija više ne daje rezultate. U tom slučaju, kada je snaga srčanog mišića ispod 20 procenata, uz određene dodatne medicinske parametre koje treba ispoštovati, takve pacijente je potrebno uputiti u UKC Srbije, gde ćemo napraviti detaljniju procenu transplantibilnosti kandidata za određenu proceduru lečenja, istakla je asist. dr Emilija Nestorović, kardiolog iz UKC Srbije.

O resinhronizacionoj terapiji srčane insuficijencije (CRT terapija), govorio je prof. dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra UKC Srbije. CRT je nefarmakološka metoda lečenja simptomatskih bolesnika sa uznapredovalom srčanom slabošću.

  • Kada medikamentna terapija nije u stanju da promeni prirodni tok bolesti, koji je u pogoršanju, istovremena ili posebno programirana obostrana stimulacija leve i desne komore srca kod bolesnika, omogućava resinhronizaciju rada srca i dovodi do poboljšanja ukupne funkcije srca, smanjenja simptoma srčane slabosti, lekova i hospitalizacija, uz poboljšanje kvaliteta života, objasnio je suštinu CRT terapije prof. dr Goran Milašinović, dodajući da je UKC Kragujevac sa timom Klinike za kardiologiju potpuno sposoban da postane jedan od vodećih centara za procedure u interventnoj kardiologiji u Srbiji, imajući u vidu kapacitet i znanje stručnog tima lekara i broj procedura, koje se obave na godišnjem nivou.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.