„THE GAME” u novosadskoj Velikoj galeriji SKCNS-a: Izbor iz kolekcije Galerije SKC Kragujevac 

Kultura

Večeras, u 19 sati Velikoj galeriji SKCNS-a u Novom Sadu biće otvorena izložba „THE GAME”, izbor umetničkih dela iz kolekcije Galerije SKC Kragujevac.

Kustos izložbe je Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC Kragujevac, a umetnička dela biće postavljena i u Velikoj, i u Maloj galeriji SKCNS-a.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi autora: Ana Knežević, Boba Mirjana Stojadinović, Ivan Šuković, Nemanja Nikolić, Nina Todorović, Boris Burić, Rade Tepavčević, Jelena Jelača, Mariela Cvetić, Milorad Stajčić, Neda Kovinić, Irena Kovač, Ivan Petrović, Bojan Otašević, Nađa Stamenović, Draga Jovanović, Srđan Veljović, Goran Stojčetović, Šejma Fere, Veljko Vučković, Zoran Ignjatović, Nevena Popović, Nemanja Lađić, Mihailo Vasiljević, Milena Putnik, Višnja Nikolić, Marija Konjikušić, Nemanja Milenković, Marija Grahovac, Tatjana Kojić Čehić, Goran Dimić, Ana Jovanović, Jovana Stojanović, Predrag Terzić, Višnja Nikolić, Aleksandar Jevtić, Bratislav Milenković, Milica Crnobrnja Stanković, Teodora Tasić, Nikola Korać, Milica Antonijević, Vuk Vučković, Ivan Jovanović, Aleksandrija Ajduković, Nenad Jeremić, SilkSkrin, Goran Micevski, Jastra Jelačić, Uroš Pavlović, Lidija Marinkov Pavlović, Nikola Velicki, Danilo Prnjat, Bojan Novaković.

Suspenzija normalnosti koja predstavlja dominantni tok naše svakodnevice, pomešana sa autističnim odnosom prema umetnosti i kulturi, u turobnom društvu koje je u stanju produžene tranzicije i transformacije, u vremenu koje godinama obeležavamo kao turbulentno i kompleksno, smisao možda pronalazi u rešavanju izazova i prepreka, i iščekivanju radikalno novih pristupa i razumevanja pozicija i uloga koje umetnost treba da ima za jedno savremeno društvo u celini, najavljuju novosadsku postavku organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

  • Ova izložba je višestruko značajna, pre svega, zbog doslednog programskog kontinuiteta galerije SKC, koji prati aktuelna kretanja na savremenoj vizuelnoj sceni, njegove vidljivosti i značajnog prepoznavanja od strane umetnika, kustosa, istoričara umetnosti i drugih aktera scene, ali i kao važan pokazatelj kvalitetne komunikacije i razumevanja, uspostavljanja novih veza i razmene kreativnih iskustava i međusobnog poverenja na relaciji umetnik – galerija. Galerija SKC Kragujevac je time nastavila da bude mesto prezentovanja inventivnosti i dijaloga, eksperimenta, uvezivanja opipljivog i neuhvatljivog, koje savremenu umetničku scenu čini vidljivijom i aktivnijom van glavnih umetničkih centara. Ova, kao i prethodne izložbe Izbor iz kolekcije Galerije SKC zajedno konstruišu jednu moguću mapu za sagledavanje vizuelne prakse aktuelne savremene likovne scene, kaže za Danas Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa kragujevačkog Studentskog kulturnog centra.

Po njegovim rečima za ovu izložbu izabrani su radovi pedeset i tri umetnika i umetnica, (što zapravo, predstavlja najsveobuhvatnije predstavljanje kolekcije Galerije SKC u nekim izlagačkim prostorima), čija je aktivnost značajna i prepoznata na našoj kao i međunarodnoj sceni, i čije radove kao i na prethodnim izložbama možemo posmatrati u spoju koji karakteriše raznolikost tema o kojima promišljaju i medijska različitost.

Medijska fragmentarnost izložbe uspostavlja konstelacije sa realnim i ličnim prostorima autora, fluidnosti savremenog trenutka i njegovih paradoksa ali i alternativnim prostorima kao mestima otklona od turobnog i nestabilnog društva i svih njegovih oštećenja kojima svedočimo.

Izložba „THE GAME” – Izbor iz kolekcije Galerije SKC producirana je za oba galerijska prostora SKC-a Novi Sad sa idejom da nova celina bude skladna i smislena i da, pored etabliranih umetnika, ponudi prostor i mlađim umetnicima, čija inovativnost i kompleksnost iskaza donose neophodnu svežinu ovoj izložbi, a njima moguće uspostavljanje sopstvenog mesta unutar umetničke scene.

  • Ovo je prilika i da zahvalimo svim umetnicima, kustosima i drugim saradnicima, publici i svima onima koji su svih ovih godina povezani sa Galerijom SKC Kragujevac, i prepoznaju i podržavaju njenu specifičnu, dinamičnu i značajnu ulogu na našoj vizuelnoj sceni, a novosadskim kolegama, da novi galerijski prostori postanu vidljivi i značajni u širem regionu, kao mesta istraživanja i inovativnosti, mesta borbe za savremeno vizuelno stvaralaštvo. Sigurno je da će ova izložba, kao i svaka naredna, doprineti boljem razumevanju savremene vizuelne scene, njenom jačanju i boljoj vidljivosti i afirmaciji pozicije njenih aktera, postavljajući nove mogućnosti za razvoj specifičnih umetničkih praksi koje neguje, ističe Ivan Arsenijević.

Postavka će moći da se pogleda do 31. jula svakog radnog dana od 10 do 15 sati. Oni koji žele da je posete van navedenog termina dobrodošli su uz prethodnu najavu koju treba da pošalju dan ranije putem imejl adrese skcnsart@gmail.com. Ulaz je slobodan.

Izvor: Danas, piše Zoran Mišić

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.