Tokom prošle godine podneto 186 tužbi zbog ujeda pasa lutalica u Kragujevcu

Grad

Gradskom pravobranilaštvu u Kragujevcu u 2021. godini podneto je ukupno 190 tužbi, od čega su dve za naknadu štete nastale napadom i ujedom pasa lutalica na stado ovaca, 124 podneta zahteva za mirno rešenje spora na ime naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica, a četiri podneta zahteva za naknadu štete nastale usled napada mačke lutalice na teritoriji grada Kragujevca, stoji u odgovoru gradskog pravobranioca na pitanje Glasa Šumadije.

Odgovor na pitanje koliko je grad to koštalo nismo dobili, ali je potvrđeno da je „grad Kragujevac je vršio isplatu naknade na ime nematerijllne štete oštećenim licima nastale usled napada, ujeda psa/mačke lutalice solidarno sa JKP „Šumadija“ Kragujevac“. Kao i da „gradsko pravobranilaštvo ne raspolaže podatkom koliki je ukupan iznos isplaćen na ime naknada“, s obzirom da se zahtevi za isplatu prosleđuju gradskoj Upravi za komunalne delatnosti- odeljenje finansija.

Gradsko pravobranilaštvo nema informaciju i podatak koliko je pasa lutalica sada na kragujevačkim ulicama.

Piše: Ljubica Mišić
Tagovi:

3 komentara

  1. Meni nije jasno zasto se novcana sredstva za odstetu, koja nisu mala, ne usmere na suzbijanje rastuce populacije ovih zivotinja? Bolje je spreciti nego leciti. Kada bi grad angazovao veterinare koji ce sterilisati pse i macke lutalice ali i terenski obilaziti polupismeno srpsko stanovnistvo na nivou grada kako bi sterilisao njihove ljubimce, do ovoga ne bi doslo. Terenski obilazak mozda kosta ali ce ustedeti novca gradu i stvoriti bezbedniju sredinu za nas i nasu decu. Onda neka tamo polupismena Milesa ili Zivorad ne moraju (a pre svega nece ni moci) da bacaju macice i kucice u kontejner ili da ih ostavljaju pred tudjim vratima jer im se ljubimci nece ni kotiti.

  2. Nemojte zaboraviti da je prijava ujeda psa lutalice postala unosan biznis u Srbiji jer su odstete prilican iznos. Cele porodice prijavljuju ujed. Na kojekakvim oglasima se prodaju lobanje pasa sa zubima kojim se moze napraviti imitacija ujeda.
    Dugo se govori o ovim laznim prijavama zbog novca ali niko da im stane na put. Dovoljan je falsifikovan ugriz, izvestaj lekara i stize isplata odstete.

  3. Trebalo bi pokušati sa uvođenjem reda u svim lokalnim samoupravama. Psi ujedaju kada brane svoje teritorije, potraga za hranom, zaštita mladunaca…Psi preko 50kg su i smrtno opasni po žrtvu.Snaga ujeda ide i 272,7kg*p.Obično u razvijenim zemljama se uzorokuje rana brisom jer na rani je prisustvo zatečene klice koje su u ustima psa.Negde za zadnjih 7god štete od ujeda pasa su 25miliona evra u svim lokalnim sredinama.Rana mora da se dobro sanira,tri vakcine na šest. meseci.Nikako ne zasivati ranu jer se tada stvara trajni invaliditet.Grad nudi manje nego što narod traži.Jednostavno to je jedan ne lako rešiv problem.Imaju onog čoveka koji je uspešno zabrinjavao pse lutalice ali napravise farsu oko njega da bi mu preoteli izvore finansiranja iz raznih zemalja.Dosta je para skršeno za odštetne zahteve na sudu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.