TOTALITARNI REŽIM U SRBIJI NASTAVLJA OBRAČUN SA SLOBODOUMNIM UMETNICIMA

Društvo Grad Kultura

Izbacivanje predstave “Utopljene duše” sa programa festivala u Aleksincu, u kojoj jednu od glavnih uloga igra naš proslavljeni glumac Sergej Trifunović, još jedan je u nizu skandaloznih, osvetničkih poteza totalitarnog poretka u Srbiji usmerenih ka umetnicima koji se drznu da slobodno misle i govore.

Tim činom je režim Aleksandra Vučića još jednom je poslao poruku umetnicima u Srbiji, da svako ko ne pristane da igra po pravilima koje oni nametnu, neće moći da se bavi svojom profesijom.

Narodna stranka smatra uvredljivim obrazloženje predsednika festivalskog odbora Grujice Veljkovića, da je takva odluka doneta jer bi Trifunović mogao da se nađe u sukobu interesa, pošto je njegov otac Toma Trifunović , umetnički direktor festivala.

Pozivamo gospodina Veljkovića, koji je i predsednik opštine Aleksinac, da objasni javnosti kako je Sergej Trifunović na pomenutom festivalu učestvovao sa predstavom “Voz” 2016. godine, iako je njegov otac i tada bio na mestu umetničkog direktora, a ove godine se predstava u kojoj on igra skida sa programa dva dana pred početak festivala, iako je najavljivana mesecima unapred! Jasno je da iza ovakvog poteza čelnika opštine Aleksinac stoji politička odluka iz vrha države, kao i u slučaju ukidanja radio i tv emisija, zabrane predstava i filmova i skidanja izložbe karikatura u Lazarevcu.

Proslavljeni srpski pisac i reditelj Siniša Kovačević, potpredsednik Narodne stranke, u znak protesta zbog nepravde nanete Sergeju Trifunoviću, vratio je festivalu u Aleksincu nagradu za životno delo koja mu je dodeljena pre nekoliko godina. “Veliki je to festival za tako malo umetničko delo”, zaključio je Kovačević.

Narodna stranka osuđuje kampanju koja se već mesecima vodi protiv našeg poznatog glumca i humanitarnog radnika Sergeja Trifunovića i poziva režim da omogući slobodu izražavanja svim umetnicima, a ne samo onima koji su odlučili da zarad lične koristi “ljube opanak sultanu”.

Narodna stranka

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.