Tragom anonimnog pisma sa lažne adrese

Grad

Na adrese brojnih kragujevačkih redakcija stiglo je prošle nedelje pismo u elektronskoj formi, pri čemu je u predmetu mejla pisalo „Saga o Institutu za javno zdravlje Kragujevac”. Potpisnici su „zabrinuta grupa zaposlenih”, koji očito nemaju petlju da imenom i prezimenom stanu iza onoga što su naveli. Poslato je sa adrese institutzajavnozdravljekg@gmail.com i mada je stiglo još 15. decembra, nije bilo odjeka u medijima, niti je poznato da je objavljeno na nekom od gradskih sajtova. 

Zloupotreba imena Instituta 

Ono što je prvo privuklo pažnju je adresa sa koje je poslato pisanije „zabrinute grupe zaposlenih”, što je navodilo na pomisao da je reč o zvaničnoj elektronskoj adresi Instituta i zaposlenima koji su dobro upućeni u dešavanja u ovoj ustanovi. Ispostavilo se, međutim, da je adresa lažna i da je zloupotrebljeno ime Instituta.

  • Ovo je drugi put da se za kratko vreme zloupotrebljava poslovno ime Instituta kroz elektronsku adresu. Zvanična adresa glasi info@izjzkg.rs i dodeljena je od strane Vlade Republike Srbije koja je i osnivač Instituta za javno zdravlje. O ovom incidentu obavestili smo nadležno Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, objašnjava dr Nebojša Ranković, vršilac dužnosti direktora, koji je na ovoj funkciji već godinu dana. On napominje da zloupotrba adrese i nepotpisani autori dovoljno govore o pouzdanosti njihovih navoda.

Između ostalog, u pismu stoji da „kako nezvanično saznaju” Institut za javno zdravlje „već više meseci pogađa niz afera” koje su „skrivane od očiju javnosti”. Jedna od njih odnosi se na to što se, kako piše, u Institutu već duže vreme ne radi grupa mikrobioloških analiza, među kojima i one koje se odnose na buduće mame ili one koje to žele da postanu. Razlog je, navodno, što se za aparat na kome se rade analize, poznat kao PCR, nije moguće utvrditi da li je u funkciji. Dok jedni tvrde da ne radi od jula, drugi kažu da je van funkcije od novembra i da su zbog međusobnih optužbi u međuvremenu podnete krivične prijave Odeljenju za borbu protiv korupcije u Kraljevu, a da je Nadzorni odbor ustanove zatražio intervenciju resornog ministarstva, kako bi se utvrdilo činjenično stanje.  

Navodi se i to da je grupa zaposlenih zatražila od rukovodstva da u pismenoj formi objasni zašto je propušteno učešće na konkursu Ministarstva poljoprivrede vezano za ispitivanja po zahtevu sanitarnih inspekcija, s obzirom da su prihodi od ove vrste poslova obezbeđivali finansiranje Instituta.

Ista grupa nepotpisanih, a „zabrinutih zaposlenih” tvrdi da su u novembru drastično pali svi finansijski pokazatelji i da zaposleni s razlogom strahuju da li će biti obezbeđena sredstva za poslovanje i njihove zarade. Uz sve to, po saznanjima autora, Institut je prošlog meseca napustio dugogodišnji direktor dr Dragan Vasiljević, koji je „podigao Institut i postavio ga među najuspešnijim firmama, kako po kvalitetu usluga, tako i po opremljenosti i visini zarada zaposlenih”. Razlog je, navodno, „neslaganje oko načina vođenja i pravca kojim se ova Ustanova kreće”.

Na kraju autori pisma zaključuju – „čini se da se oko Instituta vodi bitka koja nema mnogo veze sa aktuelnim problemima, ali ima sa zamenom članova Upravnog i Nadzornog odbora, čime će sadašnje rukovodstvo „osigurati svoje pozicije, imenovanjem lojalnih ljudi”. 

„Imamo četiri PCR aparata” 

Uprkos činjenici da je reč o anonimnom pismu, vd direktora dr Nebojša Ranković je pristao da za Kragujevačke novine odgovori na optužbe koje su upućene, po svemu sudeći, na njegov račun.

Demantujući navode u pismu Ranković kaže da se sve analize, naročito one koje se odnose na buduće mame, rade nesmetano, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, iako je jedan od aparata van funkcije.

  • U institutu imamo četiri PCR aparata i svim pacijentima usluge se pružaju bez ikakvog zastoja. Aktuelni saziv Nadzornog odbora, kome je, inače, mandat istekao pre više godina, izrazio je sumnju u status jednog aparata i o tome obavestio Ministarstvo zdravlja. Međutim, pre reakcije Nadzornog odbora, još početkom novembra, Institut je podneo prijavu o svim saznanjima vezanim za ovaj aparat i obavestio resorno Ministarstvo, kaže Ranković.

Kada je reč o ugovorima koje je Institut potpisao sa poslovnim partnerima kroz pružanje usluga korisnicima koji se ne finasira iz RFZO-a, naš sagovornik objašnjava da ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede traje do 2025. godine i to je samo mali deo zarade, ali nije garant da će u moru laboratorija u zemlji baš ova dobiti posao, što je bio slučaj tokom prošle godine. 

Ova ustanova 60 odsto prihoda zarađuje na tržištu, dok 40 odsto dobija od države. Institut nema nikakvih dugovanja prema dobavljačima, likvidan je i oko 150 zaposlenih primaju jako pristojne zarade. 

  • Novembar je bio najuspešniji mesec u našem poslovanju u ovoj godini. Prihodi su bili veći za 25 posto nego što je dotadašnji prosek. Institut će prošle godine prihodovati za 13 odsto više nego prošle godine, mada je cilj bio osam posto, što je u ovako teškim vremenima veliki uspeh. Rukovodeći se iskustvom da je početak godine, naročito januar, veoma težak za poslovanje firmi, zbog manjeg broja radnih dana, mi ćemo isplatiti sve obaveze našim dobavljačima za prva dva meseca u narednoj godini koja su dospela. Ovo su pokazatelji kojima se ponosimo, kaže Ranković.

On dalje kaže da je njegova želja da Institut bude prepoznat na teritoriji svih kragujevačkih opština i da njihove usluge budu bliže da ljudi ne moraju da dolaze u Kragujevac. Tako, na primer, onima kojima treba sanitarna knjižica, a ne žive na teritoriji grada, Institut šalje svoje ekipe na teren, uzimaju se potrebni uzorci i dostavljaju rezultati. Mnogo je onih koji ne znaju da se u Institutu za buduće mame besplatno rade analize vezane za prisustvo hlamidije, papiloma virusa i mnogo drugih koje se bespotrebno plaćaju u privatnim laboratorijama. 

Kada je reč o članovima Upravnog i Nadzornog odbora, Ranković kaže da je kompletna procedura i izbor na osnivaču i da o tome nema šta da govori.

Piše: Gordana Božić, Kragujevačke
Tagovi:

1 thoughts on “Tragom anonimnog pisma sa lažne adrese

  1. Nemojte Gospodine Direktore odmah da se pravdate. Gde god neko nešto šapne, tu ima nešto. Znamo mi kako funkcionišu naše zdravstveno institucije.
    Zato nam se i dešavaju strašne stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.