TRAMVAJI I DRUGA ŠINSKA VOZILA IZ ŠUMADIJE

Ekonomija Grad

Kragujevac  -Nemački Simens koji je početkom prošlog meseca preuzeo kragujevačku kompaniju Milanović i nženering“ planira  da u šumadijskoj prestonici proizvodi kompletna šinska vozila. U početku tramvaje, saznaje Glas Šumadije, a potom i druga. Srbija je, inače, ne tako davnom propašću i fabrika vagona i lokomotiva u Kraljevu i Nišu u potpunosti ostala bez proizvodnje šinskih vozila.

Podsetimo da je bivši „Milanović inženjering“ u Kragujevcu proizvodio aluminijumske delove za vagone  Simensovih šinskih vozila. Nemačka kompanija planira da u naredne dve godine značajno proširi postojeće kapacitete  sada svoje kragujevačke fabrike i da u njoj, najve rovatnije u saradnji sa svojim budućim francuskim poslovnim partnerom, započne ne samo proizvodnju već i tehničko-tehnološki razvoj šinskih vozila.

Simens, naime, najavljuje i formiranje svog razvojnog centra u Kragujevcu, zbog čega su predstavnici  te kompanije posetilu kragujevački Fakultet mašinskih nauka, gde su sa profesorima i saradnicima, pored ostalog, razgovarali i o prilagodjavanju nastavnih planova i programa FIN-a imensovim potrebama, te o zapošljavanju većeg broja mladih inženjera.

Istovremeno, bivši vlasnik kompanije „Milanović inženjering“, Bratislav Milanović , koji je ostao u menadžmentu te firme i nakon što ju je Simens preuzeo, i koji je nedavno u novoj industrijskoj zoni „Sobovica“ kupio 70 hektara zemljišta, planira, kako saznajemo, da na toj lokaciji formira tehnološški park za domaće i inostrane investitore.

Zoran Radovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.