TRAMVAJI I VAGONI MARKE „ SIMENS“ IZ ŠUMADIJE

Društvo Ekonomija

U novoj kragujevačkoj imndustrijskoj zoni „Sobovuca – Lužnice“, odnosno u industrijsko – tehnološkom kompleksu „Majnd park“, koji se u  „Sobovici“ gradi od 12. sprila ove godine, juče je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ande Brnabić, predstavnika SIMENSA i drugih gostiju i zvanica,  otvorena prva fabrika – AMM Manifekčiring – za proizvodnju aluminijumskih delova za ugradnju u šinska vozila renomiranih svetskih proizvodjača. Fabrika koja je juče otvorena prostore se na 8.000 kvadrata i već zapošljava oko 260 radnika, a izgradila ju je kompanija Milanović Industries Group, koja će u njoj i da organizuje proizvodnju pozicija za šinska vozila.

Odmah kraj juče otvorene fabrike, kompanija Milanović Indusgtries G roup gradi novo preduzeće koje će biti otvoreno u martu naredne godine, kada će u tom prostoru „Mlanović“ da započne oproizvodnju delova od čelika za ugradnju u šinska vozila svetskih proizvodjača. Nekoliko stotona metara od te dve fabrike, Milanović Industr ies Group gradi još jednu fabriku, u kojoj će, nemački SIMENS, kao zakupac, u julu 2019. da započne proizvodnju tramvaja „Avenio“ za svetska tržišta,  a medju prvim  njihovim kupcima mogao bi, kako se juče čulo, da bude grad Beograd.

Pored ovoga, u „Majnd parku“ se gradi i upravna zgrada tog  industrisjko- tehnološkog kompleksa, čije se useljenje očekuje u avgustu 2019. godine. Vlasnik Milanović Industries Group, kragujevački biznismen Bratislav Milanović juče je rekao da u „Majnd parku“ trenutno, sa juče otvorenom fabrikom, ima četiri gradilišta, ukupne površine 30.000 kvadratnih metara. Do kraja iduće godine, u „Majnd parku će, sa završenom upravnom zgradom, naučno – tehnološkim parkom, edukaciono-razvojnim centrom i drugim objektima i sadržajima, pod krovom, prema  njegovim rečima, biti svih 60.000 kvadratnih metara (šest hektara), što, medjutim, nije graj izgradnje novih kompanija  na toj lokaciji nadomak Kragujevca.

Vlasnik Milanović Industries G roup juče je, naime, kazao da će, pored  pogona te grupe  i fabrika čiji je vlasnik i zakupac  SIMENS, koji je krajem prošle godine, podsetimo, na toj lokaciji kupio kompaniju „Milanovoć inženjering“, poslovati i mnoge druge kompanije. Za započinjanje biznisa u „Majnd parku“, tvrdi Milanović , zainteresovano je čak još 50 inostranih i domaćih kompanija. Rukovodstvo „Majnd parka“, medjutim, selekciniše zainteresovane i trenutno se pregovara sa osam kompanija koje žele da svoj posao započnu u „Majnd parku“, i sa njima će ugovori biti potpisani početkom naredne godine.

Direktor svih SIMENSOVIH fabrika za proizvodniu šinskih vozila Urlih Zemzek istakao je juče da će SIMENS, u fabrici koja se upravo gradi za njegove potrebe, planira da naredne godine  počne proizvodnju najsavremenijih tramvaja, namenjenih svetskim tržištima. Rekao je i da je SIMENS značajno povećao kapacitega fabrike za proizvodnju delova za ugra dnju šinskih vozila, koju je lane kupio od kompanije „Milanović inženjering“, te da  je sada u njoj zaposleno oko 600 radnika.  Najavio je i angažovanje više od 100 mašinskih inženjera, od kojih se mnogi već edukuju u SIMESNOVOM centru u Beču.

VUČIĆ: USKORO 3.000, A U DOGLEDNO VREME DO 7.000 RADNIKA

redsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Vlada Srbije u izgradnju komunalne i putne  infrastrukture do „Sobovice“ i u okviru „Majnd parka“ do sada uložila deset miliona evra. Istakao je da će auto-put od Kragujevca do koridora 10 definitivno da bude završen naredne godine, a predstavnicima SIMENSA javno je obećao da će biti izgradjena pruga, u dužini od 6,5 kilometara, koja će „MAJND park“ da povezuje sa domaćom železnicom, i koja je da služi i za probu SMENSOVIH šinskih vozila.  Ponovio je da će se u „Sobovici“, odnosno “Majnd parku proizvoditi SIMENSOVI tramvaju, delovi za vagone i kompletni vagoni i izrazio nadu da će u tom kompleksu u dogledno vreme startovati i proizvodnja lokomotiva.

Vučić je rekao da će u fabrikama, te poslovno-edukacionom i razvojnom centru   u „Manjd parku“ u prvo vreme biti zapošljeno oko 3.000 ljudi,a da će dolaskom novih kompanija, medju kojima su i one sa kojima ugovori treba da budu potpisani za koji mesec, biti otvoreno izmedju 6.000 i 7.000 novih radnih mesta.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

 

 

 

 

Tagovi:

1 komentar

  1. VOLIO BIH RADITI U KOMPANIJI SIEMENS. TO BI BIO PRAVI IZAZOV ZA MENE KAO DIPLOMIRANOG MAŠINSKOG INŽENJERA:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.