TRAŽE PRIORITET U NAPLATI POTRAŽIVANJA IZ STEČAJNE MASE FABRIKE

Društvo Grad

Bivši radnici Zastave kamioni koji  već tri meseca zahtevaju isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za period od 2010. do 2018. ,  poručili su sa današnjeg protesta ispred ugrade kragujevačke gradske uprave da traže se iz stečajne mase Kamiona najpre izmire njihova  potraživanja. Član Organizacionog odbora protesta “kamiondžija” Milić Mićić rekao je da će pravni zastupnici nekadašnjih radnika kragujevačke fabrike kamiona radnička potraživanja da preda Privrednom sudu, kako bi postala deo konačnog rešenja pri deobi preostale imovine Zastave kamioni, u kojoj je 19. septembra pokrenut stečajni postupak.

       -Smatramo da bi prioritet pri naplati potraživanja trebalo da nam obezbede, pre svih ministarstva finansija i rada, ali i Grupa Zastava vozila u stečaju. Grupa Zastava je najveći poverilac Kamiona sa tri milijarde dinara, dok Ministarstvo finansija potražuje dve milijarde, a Ministarstvo za rad i socijalna pitanja nekoliko desetina miliona dinara. Posebna priča je potraživanje Grupe Zastava vozila koja je zajedničkom imovinom cele grupe izmirila svoje obaveze prema državi, ali je zadržala svoja potraživanja, mahom kredite iz republičkog Fonda za razvoj u našoj fabrici, ističe Mićić, napominjući da bi nadležna ministarstva, ukoliko zaista žele da pomognu nekadašnjim radnicima Kamiona, trebalo da im ustupe prvenstvi pri naplati potraživanja.

       Mićić je i danas upozorio nadležne i javnost da Organizuacini odbor protesta radnika Kamiona ima informacije da se preostala imovina te fabrike i dalje “razvlači”, te da se delovi za prvu ugradnju i doradu (menjači i drugo) šleperima izvoze iz fabričkog kruga.  Ti delovi, prema njegovim rečima, iz fabr ike izlaze kao sekundarna sirovina, a prodaju se kao rezervni deo. On kaže da nema informacija da su nadležni kojima su bivši radnici Kamoona podneli prijave s ovim u vezi do sada bilo šta preduzeli da bi se zaštitila imovina te fabrike.

      -To što se već duže dešava sa imovinom   Kamiona moglo bi da postane i medjunarodni problem. Zastava kamioni, naime, svom nekadašnjem poslovnom partner,  italijanskom IVEKO-u, još od 1992. godine duguje četiri miliona evra. Taj dug je i dalje evidentiran u poslovnim knjigama Kamiona, tvrdi Mićić, pitajući (se) i šta radi Ministarstvo odbrane koje je,uoči  prošlogodišnjeg formiranja vojnog preduzeća Zastava terenska vozila (Zastava TERVO) u pogonina Kamiona, tvrdilo da će da zaštiti imovinu fabrike kamiona.

 Podsetimo da oko 300 nekadašnjih radnika Zastave kamiona, na ime neisplaćenih zarada, potr ažuje oko 80 miliona dinara, te da im se pojedinačno duguje od 150.000 do million dinara. Do skora su protestovali jednom nedeljno na Trgu “kod Krsta”, a od početka minule sedmice svakodnevno se okupljaju ispred zgrade kragujevačke gradske uprave, zahtevajući da ih gradonačelnik Radomir Nikolić poveže sa Vladom Srbije i predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.