Traži se projektant za Trg vojvode Radomira Putnika

Društvo

Grad Kragujevac je raspisao tender za izradu projekta za izvođenje rekonstrukcije Trga Radomira Putnika.

Tender je raspisala Gradska uprava za razvoj i investicije, a rok za prijavljivanje i podnošenje projektno-tehničke dokumentacije je 31. januar ove godine. Navedeno je da je deo projektno-tehničke dokumentacije već završen i da je pribavljena građevinska dozvola za obnovu trga i dela pešačke zone u gradskom jezgru.

Trg vojvode Radomira Putnika zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca. Smešten je između dva reprezentativna objekta Zgrade suda iz 1903. godine – spomenika kulture od izuzetnog značaja i Bloka „Moskva“ koji predstavlja simbol otmenosti i začetka nove čaršije. Spomen – obeležje vojvodi Radomir Putniku, delo našeg vajara Nikole Koke Jankovića otkriveno je 31. oktobra 1992. godine. Od tada do danas prošlo je skoro 30 godina.

Osmišljavanje novog koncepta Trga Radomira Putnika podrazumeva povezivanje i integrisanje sa postojećom pešačkom zonom i stvaranje jedinstvenog prostora. Namera grada je da Trg učini još lepšim, da ga drugačije koncipira i da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga. Na zahtev lokalne samouprave JP Urbanizam izradilo je urbanistički projekat za rekonstrukciju.

Prednost rešenja je i ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda. Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Struka je odlučila da se formiraju dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža.

Nakon izbora projektanta, sledeći korak je tender za izbor izvođača radova, a početak pripremnih radova planiran je na proleće. Nazad

https://www.kragujevacke.rs/GRAD/Trazi-se-projektant-za-Trg-Radomira-Putnika/

Tagovi:

6 komentara

  1. Pitajte sugrađane da li žele toliko betona i asfalta….

    – Ili bi polukrug i klupe mogle da budu ispod ukrasnog drveća? A između stubova sa uličnom rasvetom drvored?

  2. Kakav bedan 3d prikaz! Nije ni na studentskom nivou !Tu se parkiraju linijski taksi i divljaci niko ih ne sklanja! Taman da peru aute bez para. Koji glupi projekat. Neko je pomislio da je pametan i da zna ! To preduzeće je radilo i lilihip kod Robne kuće uzato nam je grad takav ! Pa po tom crtežu nema saobraćaja kod Radničkog ! Sve ste omašili amateri ! Dajte JKP Šumadija da uradi neznalice !

  3. Branko, nisi kompetentan i zato nas poštedi glupim komentarima, namerno kažem u množini, jer nije prvi put da omalovažavaš JP Urbanizam. Uostalom, za ovo rešenje, oni su dobili 1.nagradu na međunarodnom Salonu urbanizma u Nišu, novembra 2021.godine (toliko o tome da je „na nivou studentskog rada“, mada i sa tvojim komentarom vređaš i studente!!!). Upoznaj se sa kompletnim rešenjem, pa onda komentariši, a ne samo na osnovu jedne fotografije na portalu. Za početak, radi boljeg informisanja, predviđeno je ukidanje saobraćaja za motorna vozila, bolje uređenje zelenih površina i rastinja, fontane, mobilijar, osvetljenje…A za navode, koji se odnosi na nepropisno zaustavljanje taksista, ne daj Bože „mobilnih perionica vozila“ idr, ima ko je nadležan-komunalna policija, saobraćajna policija i nadležne inspekcijske službe (inspektori rada, inspektori zaštite životne sredine, idr).

  4. Jeste jadno rešenje ali koliko para toliko muzike…zna se da smo siromašno selo i da nemamo novaca za bogato uređenje.Otuda i ovaj rad podmladka JP Urbanizam…podrška bata Lazi.

  5. Akademac koje si ti .udo uopšte da ti nekoga kritikuješ za komentar. Čim se potpisuješ s akademac mora da si neki iskompleksirani kursadžija ! Inače slažem se sa Brankom da je taj projekat amaterski ! Samo fontana a ostalo besmisleno ! A i fontana na ulici ??? I de piše da se zatvara saobraćaj ! Da nisi ti ona vd direktorka što je smenjena zbog Tržnice pa se u sve razumeš ???

  6. Mile krivina, izneo sam argumente i činjenice, koji su opšte poznati, još od prošlog leta i usvojenog rešenja, sa informacijom da je za pomenuto rešenje JP Urbanizam dobilo 1.nagradu na Salonu urbanizma. U Kragujevcu ima oko 200000 stanovnika i „svi se u sve razumeju“ i to je ok. Ukusi su različiti! Na kraju, u pravu si da sam .udo i za tvoju informaciju, završio sam 2 fakulteta i posedujem mnoge licence i sertifikate iz prirodnih nauka. PS: I osoba koju stalno prozivaš, nije učestvovala u rekonstrukciji Tržnica i nije smenjena kao vd direktor, već je gospođi ustekao mandat od godinu dana. Predlažem da se prijaviš na Konkurs za direktora, kada si toliko pametan. U mojoj firmi ne bi prošao, jer si karakterno loš čovek!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.