Trg Radomira Putnika u Kragujevcu: Sledi nabavka novog drveća i izrada nove trafostanice

Grad Istraživanje

Treba se strpeti još dva meseca, do 31. oktobra, kada će, po rečima nadležnih biti gotov Trg Radomira Putnika i onda ćemo svi videti koliko je Kragujevac dobio, a koliko izgubio rekonstrukcijom ovog Trga, i zatvaranjem za saobraćaj ulica koje su vodile pored Suda i spajale sam centar grada sa Lepeničkim bulevarom.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić se unapred oglasio tvrdnjom da će taj trg biti istorijski za Kragujevac koji će na ovom mestu spajanjem sa pešačkom ulicom kralja Petra, zelenim delom iznad palačinkarnice “Peron”, Trgom narodnih heroja i Cvetnim trgom postati jedinstvena pešačko-parkovna zona, ako se izuzme onaj mali deo ulice koji vodi do parkinga ispred stare Robne kuće i još jednog Trga, gde je zimus bilo klizalište – nazvanog “Sveti Đorđe”.

Izvesno je već i sada da će biti i onih kojima se neće svideti pa i da je “Palace da la Concorde”. Nažalost, Kragujevčani su se toliko “opekli” urbanističkim, građevinskim, pa i spomeničkim besmislicama, da niko nikome više ne veruje. Ali mi zapravo treba da sačekamo i da svojim očima vidimo kako će izgledati te dve fontane o kojima se govorilo, to novo drveće umesto posečenih lipa, taj spomenik knezu Milošu, koji, doduše, neće biti postavljen odmah (za sada će na ovom mestu ostati samo Spomenik Radomiru Putniku). Treba videti ostali ulični mobilijar (klupe, korpe za smeće, lampione, trafike, saksije za cveće i samo cveće…), a neko vreme će biti potrebno i da vidimo hoće li urađeno na Trgu potrajati, jer evo, nije prošlo ni par meseci od “rekonstrukcije” suseda – Trga “Sveti Đorđe”, a behaton je opet podignut, i opet smo imali građevinsku rupu. Treba sačekati i videti šta će biti sa starom zgradom Suda, jer neće biti lepo, ako budemo imali trg, a na njemu jednu reprezentativnu zatvorenu građevinu koja propada i urušava se pred očima šetača. Za sve nas će biti važno i koliko će taj Trg zaživeti, šta će se na njemu dešavati, hoćemo li ga spontano “ukrasiti” nekim kičom drangulija ili nekim ozbiljnijim kulturnim dešavanjima.

Valja spomenuti da nam vlast obećava da će Trg biti gotov dva meseca pre roka, mada i dalje ima onih koji smatraju da je moglo to brže i da je trebalo brže. Dugo će se razgovarati i o tom zatvaranju ulica koji je mnogima služio da skrate put do delova grada pored Lepenice i  gde je saobraćaj bio veoma frekventan. I ne treba zameriti Kragujevčanima što su ljuti i nepoverljivi, jer smo na primeru Zelene pijace “Centar” naučili da se urbanisti mogu pogrešiti i kod davanja lokacijskih uslova, i kod projektovanja, i… svašta nešto. 

Ali, hajde da se mi vratimo iz budućnosti u sadašnjost, pa da na prvom mestu razmotrimo kako će investitor – grad Kragujevac i izvođač radova rešiti dva problema sa kojima se susreo u ovoj fazi radova, ozelenjavanje ovog trga novim drvećem i rešavanjem problema sa trafostanicom.

Zbog seče lipa već su zaradili naziv „ubice drveća“. Gostujući u emisiji „Epicentar“ Radio-televizije Kragujevac, v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije Dejan Ružić objasnio je zašto se to dogodilo. Ukratko, deo drveća je oštećen, tj, oštećeno je njegovo korenje samim radovima, a razlog za to su bile neočekivane instalacije na koje su građevinci nailazili ispod ranijeg Trga, a da nisu ni znali da one postoje, kao i one koje su bile upletene u korenje. Sudeći po tome da se nešto nije znalo,  gradski katastar podzemnih instalacija (raznih vodova Vodovoda, kanalizacije, grejanja) nije dobro ažuriran o čemu se naveliko „šuška“.

Ko je kriv za to, ne znamo, ali znamo da se postojeći katastar koji se može naći pri Republičkom geodetskom zavodu očito manjkav. Drugi razlog za seču drveća je što su ga, po rečima Ružića, koji je inače nadležni operativac u ime investitora grada Kragujevca i koji više puta nedeljno organizuje sastanke oko Trga sa izvođačima, jeste taj što su neko drveće napali insekti. Bilo je doduše i zdravog drveća, ali je ono uklonjeno zbog straha da bi moglo da se iz raznih razloga „uruši“ u narednom periodu, pa bi onda ponovo moralo da se kopa i to ne malo po tek završenom Trgu.

Inače, uklanjanje drveća bilo je predviđeno i prvobitnim projektima,  ali se, kako tvrde, neko vreme verovalo da će ipak moći neka stabla sačuvati. Naime već u urbanističkom projektu kragujevačkog Urbanizma govorilo se da „izgled postojećeg zelenila nije adekvatan lokaciji“. Po projektu je bilo planirano da tu bude, prvo devet, pa 16 novih stabala obima 20-25 centimetra, ali je posle seče i reakcije građana, doneta odluka da to budu daleko veće školovane sadnice crvenog hrasta obima 40 do 45 centimetra, prečnika 15 centimetra i visine sedam do osam metara, sa formiranom krošnjom, koje će biti uvežene iz Italije. Naime, u pomenutoj TV emisiji načelnik Ružić nam je objasnio da se stupilo u kontakt sa „Zelenilom“ iz Beograda koje ima više iskustva od našeg na sličnim projektima i koje je od početka je uključeno u planove oko Trga. Ono ih je povezalo sa rasadnikom iz Italije. Ovaj rasadnik je imao u tom trenutku na stanju 16 sadnica crvenog hrasta, te se pripremao ugovor sa Italijanima koji će omogućiti taj uvoz.

U međuvremenu je „procurelo“ da to puno košta, pa kada smo g. Ružiću postavili pitanja koliko koštaju same sadnice, njihov prevoz i uopšte uvoz iz inostranstva, te postavljanje na kragujevačkom trgu, dobili smo usmeni odgovor da se od ugovora odustalo, jer su sadnice rasprodate. Zamoljeni smo i da sačekamo pisani odgovor, koji je stigao posle desetak dana i u kojem stoji da „izabrani izvođač radova tek treba da dostavi ponudu za nabavku stabala na koju je saglasnost dala Komisija za zaštitu i očuvanje zelenih površina.“ Ova Komisija osnovana  je, kako se navodi – „za potrebe stručne ocene opravdanosti preduzimanja mera u pogledu seče i vađenja stabala.“ Rečeno, nam je takođe da je prvobitnim projektom bilo planirano i u novčanom smislu sađenje manjih sadnica i sistem navodnjavanja, što prvobitno nije prihvaćeno zbog vizuelnog neuklapanja. No sada nabavka novih, većih sadnica sigurno će uvećati cenu, za koliko – još uvek se ne zna. Načelnik Ružić se pozvao i na beogradske trgove koji se na isti način ozelenjavaju, a šta narod misli o „Vesićevim trgovima“ bolje da ne spominjemo.

Ali to nije jedini problem koji će se morati rešavati u narednom periodu. Jedan od tih problema je onaj sa strujom, jer je snabdevanje Trga bilo planirano sa trafostanice koja se nalazi u objektu nekadašnje „Zlatne ruže“. No, kada je objekat privatizovan, privatizovan je sa sve trafostanicom i sada vlasnik ne dozvoljava da se buše nove rupe za pristup toj trafostanici, već mora da se pravi nova. Cena je kažu oko 30.000 evra ili 3,5 miliona. I na ovo pitanje smo dobili pisani odgovor:

  • Izgradnju nove trafostanice na predmetnoj lokaciji u najvećoj meri će finansirati Elektrodistribucija Srbije, Ogranak Elektrodistribucije Kragujevac i ista će u budućnosti služiti i za snabdevanje strujom svih manifestacija i onih „Kod Krsta“, a služiće i za punjače električnih vozila koji će se takođe nalaziti tu negde. Izgradnja trafostanice samo što nije počela.

Kolika je „manja mera“ koju će platiti grad Kragujevac – ne govori se.

Kada je reč o ceni cele rekonstrukcije Trga ona je do sada uvećavana samo jedanput. Prvobitna cena je bila procenjena na nešto više od 320 miliona dinara, a u međuvremenu je povećana na 348 miliona i 82 hiljade dinara plus PDV (sa PDV-om oko 420 miliona), a biće povećana bar još jednim aneksom. Ovo je, kako se tvrdi najveća investicija u koju je uložio novac sam Grad, ne i Republika.

Treba se podsetiti da su opozicione partije u Kragujevcu: Gradski odbor Stranke slobode i pravde i Ujedinjeni za pobedu Srbije, od početka kritikovali da je ova investicija skuplja nego što je trebalo da bude. Oni su kritikovali izbor projektanata radova, uglavnom firme iz Beograda i Novog Sada, koji je bio za oko četiri miliona skuplji od drugog ponuđača, samo zato što se on obavezao da će neke od projekata da završi za samo 10 dana. Tvrdili su tada da „ko god se razume u projekte zna da to ne može da se završi za 10 dana“, i dokazivali da je potreban makar jedan mesec.

Za kraj da se setimo i celog toka radova na rekonstrukciji Trga „Radomir Putnik“. Početkom 2021. godine JP Urbanizam uradilo je urbanistički projekat. Deo Trga ispred bivše zgrade Suda je nazvan „velikim trgom“, a onaj deo kod nekadašnje kafane „Moskva“ – „malim“. Na oba su planirani vodoskoci. Tu je bila planirana i podzemna javna garaža, ali se od te ideje srećom odustalo. Godinu dana kasnije raspisan je tender za ostale projekte, a među partnere Grada se umešao Univerzitet u čijem su prostorijama svečano promovisana idejna rešenja i to u tri varijante.

Radovi su najavljeni za proleće, ali su umesto njih stigle pomenute opozicione kritike. Krajem jula 2022. su konačno izabrani izvođaci i to Alex E&C doo. Beograd i Vostok invetments doo. Subotica. Radovi su počeli 3. oktobra 2022. godine i rečeno je da će biti gotovi pred doček Nove 2024. godine, tačnije za 14 meseci. Ubrzo je zatvoren saobraćaj i krenuli su kolapsi koji su izazivali gnev sugrađana. Početkom 2023. u radove se uključio i kragujevački Vodovod i kanalizacija kao podizvođač. U maju 2023. iskrsli su novi radovi, pa potom novi i novi. Sad već čuvena seča drveća dogodila se polovinom juna. U julu je vetar srušio ogradu oko radova pa smo svi mogli da vidimo i da damo svoju procenu kako radovi teku i na šta će Trg ličiti.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

5 thoughts on “Trg Radomira Putnika u Kragujevcu: Sledi nabavka novog drveća i izrada nove trafostanice

  1. Baš lep tekst sa podrškom lokalnoj vlasti ! Šta kažu kupiće novo drveće… i još starije! I to crveni hrast. Što ne napišete da crveni hrast raste do 45m a to je visina solitera iza Suda. Pa će tako hrastovi lepo da se podvuku pod Sud i polako će da mu ruše temelje. A ova stabla kao nisu mogli da izvade i zasade ponovo gde im odgovara po projektu !!! Pa Beograd ima kamion za presadjivanje, što ne iznajmiste na dan , neznalice ! U tekstu ne piše da je Idejno rešenje radila sadašnja direktoprka JP Urbanizam na funkciji kao član SNS, koja je već unapred planirala nove sadnice. I crtala fontane, u broju da bude vredno za ugradnju ! A onda ukinula je ulaz u podzemnu garažu iako u planu koji je viši od ovog urbanističkog projekta stoji taj ulaz i dalje. Tako da je ovaj urbanistiučki projekat nezakonit.! Može da ga obori ko i kad god hoće . Eto posla za Sladjana Rakić i Kragujevačku inicijativu ! Da obore dozvolu, jer je plan nezakonito usvojen sa poništavanjem prilaza garaži, koji je morao da se zadrži u Urbanistiučkom projektu ili da se menja plan. Ili će biti kad gradi Dašić i i crta njegova SNS direktorka ne mora ad se poštuje plan, a kad zidaju privatnici mora ! Neznalice !

  2. Budjoni sve je kod vas nakaradno i naopako.Dzabe ubedjujete narod da ce sve biti u redu,vidi se kako radite i sta radite.Samo mi nije jasno dokle ce narod,gradjani Kragujevca da trpe vase ispade i gluposti,lopovluk,kriminalne afere,raznorazne tajkune.Nadam se da vam je kraj blizu,necete preziveti prolece na tim mestima,a za ovo sto ste radili svih ovih godina,i kad je tvoj kum tominac bio mora na sud i robija.

  3. Predlazem da za otvaranje Trga zatvore sve ulice okolo i iznesu 666 suncobrana/kisobrana kao onomad sns direktorka Koraka

  4. Prvo su rekli uplelo se jedno drvo u kablove…onda se uplelo više njih i na kraju su sve posekli. Divljaci koji sade crvene hrastove iz ITA https://crvenihrast.rs/ koji rastu 45metara sa širinom stabla do 1.5 metar umesto lipa i platana !!! Ovaj grad vode tenderaši sa Upravama za ugradnju! Gradonačelnik je samo ikebana ! On pojma nema ni o čemu, sem da se slika i bere plodove ugradnje !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.