Tri fasade i rekonstrukcija: Šta sve može da krene naopako

Grad

Najavljeno kao „ulepšavanje i podmlađivanje“, sređivanje fasada na zgradama u centru Kragujevca, koje su pod zaštitom države zbog svoje kulturno istorijske vrednosti, pretvorilo se u instalaciju sa skelama i pocepanim zavesama. Koju Kragujevčani gledaju i zaobilaze duže od godinu dana.

A gde je zapelo?

Radovi na fasadi takozvane Zgrade sa atlasima, u Ulici 27. marta otpočeli su 22. marta 2022. godine, da bi samo dan kasnije bili obustavljeni. I to, kako stoji u odgovoru Uprave za investicije, na naše pitanje, „nakon dopisa stručnog lica za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu da postojeće elektro instalacije nisu izvedene u skladu sa propisima, te predstavljaju opasnost od strujnog udara za zaposlene, ali i prolaznike“.

  • Nakon izmeštanja elektro kablova, radovi su nastavljeni 19. jula prošle godine. U toku radova utvrđeno je da je postojeći malter u veoma lošem stanju, te je bilo neophodno rušenje maltera sa najvećeg dela površina, što je znatno povećalo obim posla. Iako zima nije bila hladna, za ugradnju i sušenje maltera koji se ugrađuje potrebno je da temperatura vazduha i podloge ne bude ispod +5 ºC. Kako vreme sušenja, u zavisnosti od vremenskih uslova, izosi 1 dan/mm, potrebno je više dana u kontinuitetu, u toku celog dana, sa temperaturom iznad 5 stepeni da bi se izvodili radovi na malterisanju, što je u zimskom periodu, kada su noću niske temperature, teško izvodljivo.

Inače, kako kažu u Upravi za investicije, ukupna ugovorena cena za rekonstrukciju fasade je 51.025.206,64 dinara bez PDV-a, odnosno 61.230.247,96 dinara sa obračunatim PDV-om. Radove izvodi firma „Jadran“ doo Beograd u konzorcijumu sa firmama „Elkoms“ doo Beograd i „Beo potez“ doo Beograd na osnovu zaključenog ugovora, u skladu sa zaključenim okvirnim sporazumom nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

U Upravi za investicije Kragujevca, u odgovoru na pitanja koja smo im postavili pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tvrde da se radovi na fasadi zgrade u Ulici 27. marta „i dalje izvode u roku, jer izvođač ima pravo da traži produženje roka u slučajevima kada iz objektivnih radova nisu u mogućnosti da izvode radove, zbog loših vremenskih uslova, niske temperature…

Rekonstrukcija najavljena pompezno

Upućeni u građevinske radove tvrde da se, bez obzira na „objektivne okolnosti“, ni jednoj firmi ne isplati da toliko dugo „zarobi“ skele, čije se iznajmljivanje kreće oko 25 evra dnevno. U gradskoj Upravi za investicije tvrde da nemaju informaciju koja je firma vlasnik skele, jer je, kažu, postavljanje skele obaveza izvođača radova. Kao i da skela ulazi u ugovorenu cenu rekonstrukcije fasade. Imaju, ipak, informaciju da se „skela se ne naplaćuje po danu, već se obračunava prema ugovorenom predmeru i predračunu radova, po metru kvadratnom ortogonalne projekcije skele“.

Iako je najavljena revitalizacija 22 reprezentativna objekta, spomenika kulture, u centru grada, do sada je završena samo jedna – na zgradi Prosvete. Doduše, u tu su menjane sijalice, jer gradonačelnik Dašić nije bio zadovoljan izvedenim radovima.

Posle Zgrade sa atlasima, na redu je objekat Peka. Ali, kada će, ne zna se, jer u ovom trenutku nije moguće pribaviti saglasnost skupštine stanara, tvrde u Upravi za investicije:

  • Pre početka izvođenja radova potrebno je pribaviti saglasnost skupštine stanara zgrade. Imajući u vidu da se u navedenoj zgradi nalaze tri posebne celine (stan/poslovni prostor) potrebno je da vlasnici posebnih celina formiraju skupštinu stanara i daju saglasnost. Jedan od vlasnika posebnih celina je preminuo pa u ovom trenutku nije moguće pribaviti saglasnost skupštine stanara.

I dok se „objektivne okolnosti“ gomilaju, fasade staju u red sa drugim „velikim investicijama“ – Tržnicom, Trgom Radomira Putnika…

Fotografija: Suzana Đorđević
Tagovi:

5 thoughts on “Tri fasade i rekonstrukcija: Šta sve može da krene naopako

  1. Obećali da krečenje završe u 2023. godini. Ostalo još nekoliko meseci do isteka roka. Ovaj narod veruje SNS, ona do sad ništa nije slagala. Ali zbog složenosti posla može da dodje do probijanja roka za par desetleća. Strpljenja malo. Hajde da ih malo hvalio ali svakako na sledećim izborima da ih pošaljemo u istoriju.

  2. Karamijalkovic ulazi u istoriju kao direktor za cijeg je mandata propao najveci broj spomenika kulture…

  3. Nije problem u zgradama, problem je uvek u ljudima ! Glavni arhitekta Dašić je prvo trebao da utvrdi stanje fasade ! Pa da propiše uslove kako da se popravi a ne da utvrdjuju dok se radi, i sad ne bi imali kašnjenje ! Al ne bi imali ni dopunske pare ! Srećom grad ima glavnog arhitektu Dašića, koji ima oko za krive fasade ! Investitori po komandi pokrive fasade unapred i što krivlja fasada, to deblji sloj u novčaniku ! Sram vas bilo nesposobnjakovići ! Smena gradskog arhitekte Dašića odmah !

    1. Tako je, ali u tom lancu treba da ode i Radulović koji očigledno ne obavlja svoj posao na tom mestu gde ga menja Dašić…nesposobnjakovići, sit je narod vas!

  4. Pre neku godinu gradonačelnik je pompezno najavio sređivanje 22 fasade. Po ovom tempu ispada da će se fasade završiti za jedno stotinak godina. S tim što će tada ove što su obnovljene sada – biti ponovo zrele za rekonstrukciju. Zato bolje lepo porušite sve to pošteno da znamo na čemu smo, a ne da se ovako razvlačimo vekovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.