Tribina: „Dragoslav Srejović: mislilac otvorenog uma“

Kultura

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Narodnim muzejom Čačak, organizovao je tribinu „Dragoslav Srejović: mislilac otvorenog uma“, povodom obeležavanja 90 godina od njegovog rođenja.

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, neguje kontinuitet sećanja na jednog od osnivača i prvog upravnika Centra, koji je tu funkciju obavljao od osnivanja Centra, pa sve do svoje smrti, 1996. godine. Obeležavajući 90 godina od rođenja akademika Dragoslava Srejovića, na dan njegovog rođenja, 8. oktobra, održana je tribina pod nazivom „Dragoslav Srejović: mislilac otvorenog uma“, na kojoj su, o životu i bogatom i raznovrsnom naučnom stvaralaštvu jednog od najeminentnijih srpskih arheologa, govorili njegovi nekadašnji saradnici i prijatelji: akademik Vidojko Jović, geolog i dr Miroslav Lazić, arheolog.

Akademik Vidojko Jović je, prikazujući fotografije iz ličnog i iz porodičnog albuma akademika Dragoslava Srejovića, govorio o njegovom životnom putu i raznovrsnim interesovanjima koja su obuhvatala područja književnosti, muzičke, likovne i filmske umetnosti i nadograđivala su se aktivnim druženjem sa intelektualcima i stvaraocima različitih profila.

Dr Miroslav Lazić govorio je o naučnom stvaralaštvu profesora Dragoslava Srejovića čiji su rezultat najpoznatija arheološka nalazišta u nacionalnim i međunarodnim okvirima, kao i impozantni opus publikacija koje su objavljene širom sveta.

Tribini u Čačku prisustvovali su prorektori Univerziteta u Kragujevcu: prof. dr Vesna Ranković i prof. dr Dragan Đurčić, prof. emeritus Aleksa Maričić, kao i niz profesora i saradnika Fakulteta tehničkih nauka i Fakulteta za Mašinstvo i građevinarstvo u Čačku, a tema je privukla interesovanje i javnih ličnosti Čačka i predstavnika elektronskih i štampanih medija.

Tekst: Univerzitet u Kragujevcu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.