Troškove postupka koji su pokrenuli protiv Javnog stambenog, na kraju plaćaju građani

Ekonomija Grad

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da u svim postupcima, koji su protiv Javnog stambenog preduzeća i grada Kragujevca pokrenuti nakon prvog septembra prošle godine, kada je javno upućen poziv za povraćaj novca za matičnu evidenciju, obveznik plaćanja sudskih troskova bude tužilac.

To praktično znači da će građani za naplaćenih 1.764 dinara morati da plate troškove postupka od najmanje 6.000 dinara.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević za Glas Šumadije kaže da je tužbe podnelo „više hiljada građana“, da je veliki broj postupaka pravosnažno okončan, ali i da je na značajan broj postupaka Gradsko pravobranilaštvo uložilo žalbe na prvostepene odluke upravo zbog troškova postupka.

  • Postoji i jedan broj postupaka u kojima je Osnovni sud već donosio presude kojima je tužilačku stranu obavezao da tuženoj nadoknadi troškove, u kojim slučajevima su advokati ulagali žalbe. Najzanimljiviji su slučajevi gde su advokati u izvršnom postupku vršili naplatu svojih troškova uprkos žalbi Gradskog pravobranilaštva na šta su imali pravo, jer se radi o sporovima male vrednosti, kže Petronijević i dodaje da u slučajevima u kojima je sud zastao sa postupkom zbog traženja pravnog stava VKS-a, građani mogu da povuku tužbe i tada neće snositi nikakve posledice. Pod uslovom da do donošenja rešenja o zastoju nisu prouzrokovani troškovi.

Petronijević pojašnjava da naplata troškova, kako parničnih, tako i troškova izvršenja, predstavlja budžetski prihod i Gradsko pravobranilaštvo nema pravo da ih otpiše.

  • Sudeci po stavu VKS-a troškove snose oni građani koji su podneli tužbe nakon javnog poziva koji je JSP uputilo prvog septembra 2020. godine građanima za dobrovoljnu isplatu troškova matične evidencije u poslednje tri godine. To praktično znači da je tužilačka strana skrivila spor, pa prema tome snosi i obavezu nadoknade troškova. Kad kažem skrivila – mislim da je posle javnog poziva tuženih i priznanja duga bilo nepotrebno vođenje spora, jer bi dug svakako bio vraćen, što je postupak koji se još uvek sprovodi, navodi Petronijević.

Gradski pravobrnilac kaže da je do sada obeštećeno preko 15.000. građana.

  • Postoje građani koji su u svom tužbenom zahtevu obuhvatili i celokupan period od preko šest godina naplate troškova takozvane matične evidencije, što znači da su tužili i za naknadu štete (poslednje tri godine) i za neosnovano obogaćenje (preko tri godine). Takvi tužbeni zahtevi su osporavani i to će svakako enormno uvećati troškove postupka imajući u vidu stav VKS-a.

Petronijević kaže da se, nakon što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav, advokati nisu obraćali Gradskom pravobranilaštvu, ali da će ono „preduzeti aktivnosti da građanima relaksira obavezu nadoknade troškova postupka, u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima“.

Podsetimo, u septembru prošle godine Javno stambeno preduzeće Kragujevac priznalo je da je čitavih šest godina građanima nezakonito fakturisalo 49 dinara (0,42 evra) mesečno „na ime nadoknade za vođenje matične evidencije“, i pozvalo ih da potpišu sporazum o obeštećenju.

JSP, koje naplaćuje građanima komunalne usluge naplaćivalo je i nadokadu za vođenje matične evidencije od 65.000 građana, koji račune za komunalne usluge plaćaju po sistemu objedinjene naplate.

Naknada za vođenje matične evidencije obuhvatala je usluge među kojima su provizija na naplatnim mestima, izdavanje potvrda i kartica.

Direktorka JSP Kragujevac Snežana Ćirković tada je izjavljivala da je, „nakon uočene nenamerne greške na obračunu“ sporna stavka za naplatu ukinuta i da je doneta odluka da se građanima nadoknadi šteta. Brojni građani podneli su, ipak, tužbe a gradski pravobranilac Branko Petronijević podneo je prijave advokatskim komorama Srbije i Kragujevca protiv neimenovanih advokata koji su, navodno, pozivali građane da podnose tužbe protiv JSP.

Tagovi:

3 komentara

  1. Ja sam zvanicno preko Glasa Sumadije i na drugom e-mestu gde se nalazi arhiva svih mojih objava nagovestio i obavestio javnost o ovome ali ocigledno da mi gradjani volimo da neke stvari radimo ishitreno.

    Zamolio bih Glas Sumadije da pristupi mojim tekstovima i eventualno napravi mali size kako bi se javnosti predocili svi propusti JSP Kragujevac ali i gradskog pravobranilastva zbog ogromne stete koju je ovo javno preduzece u period od 6+ godina napravilo svojim nesavesnim radom i agresivnim poslovanjem odnosno nepostenom poslovnom praksom – po zakonu o zastiti potrosaca.

  2. Opusteno,JSP nije bilo u stanju da ispoštuje rok isplate od 30 dana,tako su sve tužbe validne,sto će se i dokazati na sudu,da ne pričamo o nebulozama prilikom sklapanja sporazuma,na jednog glasi Sporazum,račun za isplatu nekom trećem,advokati su ojadili preduzece jer ne postoji sposobna pravnasluzba pa je plaćeno na milione izvršiteljima i advokatima,samo nema u gradskoj upravi niko sposoban da uporedi koliko je Sporazuma sklopljeno a koliko je para otišlo,šta kaže na ovo Pravobranilac ko će da odgovara za te pare.

  3. Kako vas nije sramota kadete građane vise od 6 godina i kad je doslo dase vrate pare vivracate za 3 god, a 3 pojela Maca. Kolko ste ljudima naplatili preko izvrsitelje, a ljudi nisu bili duzni nego ste vi ljudima dugovali, a sad kad vi treba da platite vi vrste pritisak na sud i oslobađa vas Sramota za Kragujevac Gradsku upravi ivks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.