U 9 sati konstitutivna sednica Skupštine grada, sa SNS razgovarali predstavnici svih lista

Politika

Konstitutivna sednica Skupštine grada zakazana je za 9 sati. Kako su pojedini mediji ovih dana pisali, danas će za predsednika Skupštine biti izabran Miroslav Petrašinović, koji je i u prošlom sazivu obavljao tu funkciju, dok će njegov zamenik biti Zoran Mladenović, takođe iz Srpske napredne stranke.

Za ova rešenja, saznaje Glas Šumadije, glasaće i odbornici Socijalističke partije Srbije, iako je još neizvesno da će tradicionalni koalicioni partner SNS-a u Kragujevcu biti deo nove vlasti.

Prema izvorima Glasa Šumadije, stranka koja sama može da formira vlast, na razgovore je zvala predstavnike svih lista koje su ušle u gradski parlament. Izvesno je, takođe, da deo vlasti neće biti preostali odbornici Zajedno za Šumadiju, kao i odbornici Srpskog pokreta obnove sa liste Svi na ovu stranu. Kako Glas Šumadije saznaje, predstavnici liste „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksići“ insiistirali su, između ostalih uslova koje postavljaju da bi postali deo gradske vlasti, i na raspisivanju konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima.

U organizaciji „300 Kragujevčana“ ovo ne potvrđuju, ali i ne demantuju, već kažu da su u razgovoru izneli teme koje su pokretali u kampanji:

  • Veća ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnja obilaznice, saradnja sa univerzitetom i najavljena izgradnja zgrade FILUM-a, suzbijanje zagađivača vazduha, obnova škola i obdaništa, razvoj seoskih sredina i oživljavanje institucije mesnih zajednica, projektno finansiranje medija, ekologija… 

Interesovali su se, kažu u pisanom odgovoru na pitanje o čemu se razgovaralo, za stanje u budžetu i za finansijsku situaciju u JKP Šumadija. 

  • Što se tiče kadrovskih rešenja, kroz kampanju smo govorili da se naša podrška ne može očekivati samo na ravni podele političkih pozicija i na tom smo stanovištu ostali. Sagovornici su nam rekli da će se direktori javnih preduzeća birati po osnovu biografija što u ovoj fazi možemo samo pozdraviti. Da li će tako zaista biti vreme će pokazati. 

Što se političkih uloga tiče, to je tema koju nismo produbljivali, navode u „300 Kragujevčana“

  • Na konstitutivnoj sednici biraće se predsednik skupštine grada, zamenik i sekretar. Lista čiju okosnicu čini SNS ostvarila je rezultat koji im je obezbedio dovoljan broj odbornika da mogu samostalno izglasati ljude na ovim pozicijama. Kada će se održati skupština na kojoj će se birati gradonačelnik, zamenik, većnici i pomoćnici ne znamo niti još uvek znamo koje će stranke ili grupe građana učestvovati u vršenju vlasti. 

Ova lista, koju je na izborima podržalo oko 4.000 Kragujevčana, i Skupštini grada ima petoro odbornika, formiraće odborničku grupu koja će se zvati „300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje“.

Podsetimo, Srpska napredna stranka je na izborima za lokalni parlament osvojila 46 od 87 odborničkih mandata, a za listu Aleksandar Vučić – Za našu decu glasalo 33.256 Kragujevčana.

Izborna lista Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu (ZS,SPO i BS) sa 12.884 glasa u Skupštinu Kragujevca ušla je sa 17 mandata, ali je šestoro odbornika sa ove liste već odlučilo da bude deo nove gradske vlasti i napustilo je Zajedno za Šumadiju.
Izborna lista Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park sa osvojenih 3..327 glasova ima četiri mandata, dok će lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma sa 6.748 glasova u novom sazivu gradskog parlamenta imati devet mandata.
Izborna lista Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije) sa 2.359 glasova ima tri mandata, a lista 300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksićsa 3.776 glasova ima pet mandata, dok Kragujevačka priča i tolerancija- Boris Kovačević Šuma, kao izborna lista nacionalnih manjina, sa 1.730 glasova ima tri mandata u Skupštini grada Kragujevca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.