U Akvarijumu Instituta za biologiju i ekologiju PMF-a JKP Šumadija Kragujevac obeležilo Svetski dan zaštite životne sredine

Društvo

Uručenjem nagrada najuspešnijim učenicima četvrtog razreda osnovnih škola na likovnom konkursu „Neka planeta procveta“ koji je raspisalo JKP Šumadija Kragujevac i posetom Akvarijumu Instituta za biologiju i ekologiju PMF-a, danas je obeležen Svetski dan zaštite životne sredine u Kragujevcu.
Od 17 pristiglih radova izabrana su tri najlepša. Prvo mesto i nagradni vaučer knjižare Most, u vrednosti od 5.000,00 dinara, kao i komplet knjiga sabranih dela Radoja Domanovića, pripali su Juliji Marković, učenici OŠ „Mirko Jovanović“, po oceni stručne komisije i pratilaca na Instagramu. Drugu nagradu – knjigu Građenje Kragujevca, autora Veroljuba Trifunovića, osvojila je Dina Veličković, učenica OŠ „Dragiša Mihailović“, dok je treća nagrada – knjiga Rodoslov Obrenovića, pripala Dunji Petrović, učenici OŠ „21. oktobar“. Knjige za prvo, drugo i treće mesto poklonila je Ustanova kulture „Koraci“. Za sve finaliste Institut za biologiju i ekologiju PMF-a organizovao je posetu Akvarijumu i poklonio „Blue Pass” propusnicu.

Milica Radović, slikarka i predsednik komisije na konkursu za likovne radove, istakla je da je dodela nagrada na likovnom konkursu lep način da se obeleži Svetski dan životne sredine kroz umetnost. Jer deca dok crtaju i dok se bave umetnošću posmatraju prirodu, uče od prirode, upoznaju prirodu, a što je više upoznaju to je više vole. Odabrali smo pobednički rad koji je najbolje slikarski, likovno i idejno rešen. Ali ono sa čim bi deca trebalo da odu sa ove manifestacije je to da je najveća nagrada za sve njih zdrava priroda.

Cilj likovnog konkursa bio je da mališani četvrtog razreda različitim likovnim tehnikama prikažu kako oni vide lepotu naše planete Zemlje.

Akvarijum Instituta za biologiju i ekologiju PMF-a u Kragujevcu je sa zadovoljstvom uzeo učešće u akciji koju je organizovalo JKP Šumadija zbog najmlađih sugrađana, jer je očuvanje životne sredine jako važno za buduće generacije. Akvarijum je deo instituta koji se bavi očuvanjem voda, tako da su vodeni ekosistemi, pogotovo slatkovodni ekosistemi najosetljiviji i najugroženiji ekosistemi na planeti. Ovo je početak niza zajedničkih akcija sa JKP Šumadija koje ćemo sprovesti u narednom periodu, a koje će imati jedan veliki značaj za podizanje ekološke svesti kod najmlađih, a onda i kod svih ostalih da budemo svesni važnosti voda za sve nas – rekao je Dr Vladica Simić, redovni profesor na Institutu za biologiju i ekologiju PMF-a i upravnik Centra za ribarstvo i konzervaciju kopnenih voda Akvarijuma.

JKP Šumadija Kragujevac je društveno odgovorna kompanija koja tokom godine prati sve značajne ekološke datume. Kroz ovakve akcije koje organizujemo želimo da skrenemo pažnju široj javnosti, a posebno mlađim sugrađanima, koliko je važno da sačuvamo sve prirodne dragocenosti naše planete i da utičemo na stvaranje zdravije i čistije životne sredine, jer planeta Zemlja je jedino mesto koje imamo. Deca su kroz likovne radove poslala važnu poruku povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine – kazala je Irena Veličković, u ime organizatora JKP Šumadija Kragujevac.

Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun važan je ekološki datum koji se obeležava u više od 100 zemalja u svetu. Ima za cilj da kroz razne aktivnosti i kampanje ukaže na brojne ekološke probleme današnjice koje treba rešavati kako bismo doprineli očuvanju naše planete.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.