U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti

Društvo Grad
Objekat 2 državnog Data centra u Kragujevcu danas je otvoren a namenjen je za smeštaj opreme i podataka Ministarastva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Investicija je u vrednosti 25 miliona evra.

  • Združenim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti i Kancelarije za IT i eUpravu izgrađen je još jedan centar po najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima koji ispunjava najzahtevnije kriterijume pouzdanosti sa 99,99 odsto. Ovakav data centar ne postoji u regionu, rekao je direktor te kancelarije Mihailo Jovanović.

Istakao je da objekat ima posebne tehničke funkcionalnosti u skladu sa potrebama bezbednosnih službi i zajedno sa objektom 1 koji je namenje državnoj upravi i lokalnoj smoupravi, kao i komercijalnim korisnicima, čine zaokružen i jedinstven kompleks državnog Data centra.

Otvaranju novog objekta u Data centru prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da će u njemu biti „srce naše bezbednosti“.

  • Ovo je novi stepen bezbednosti naše zemlje. Otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja, kazala je ona i i dodala da je rat u Ukrajini pokazao koliko je važno da držva bude osposobljena protiv sajber napada.

Premijerka je navela da će se ubuduće združene vežbe internet sajber bezbednosti odvijati u Data centru.

  • Učinili smo još jedan važan i ozbiljan korak u dodatnoj bezbednosti građana i naše države. Na nivou zemlje treba da se oformi združeni tio svih bezbednosnih službii koji će onda na jednom mestu da obuhvati sve naše kapacitete, znanje, iskustvo i eksperte, da učinimo Srbiju bezbednijom od sajber napada i to će onda dodatno unaprediti kredibilitet i konkurentnost čitave naše zemlje pa i naše privrede i ekonomije, kazala je Brnabić.

Objekat državnog Data centra u Kragujevcu prostire se na parceli od četiri hektara i predstavlja kompelks od dva objekta od ukupno 14.000 kvadratnih metara.

Objekat 1 državnog Data centra otvoren je u decembru 2020. i od tada je počeo da skladišti podatke.

U objektu 1 je smešten i super kompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromne količine informacija u kratkom vremenskom periodu.

Piše: Beta
Fotografija: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ
Tagovi:

1 thought on “U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti

  1. Gomilmo gvozdja i masina (citaj kompijutera tj. servera) nije borba protiv cyber napada i rada na cyber bezbednosti.
    Software i ljudi su najbitniji resurs.
    Sledi da dzaba nama gvozdje i masine ako njima nema ko da upravlja, radi ali najvaznije razvija digitalne servise i aplikacije koje bi predstavljali nasa resenja i nase inovacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.