U Domu zdravlja u Kragujevcu duplo više pacijenata sa simptomima infekcije

Doba korone Društvo

U respiratornom centru Doma zdravlja u Kragujevcu se od početka sedmice obavi 600 do 700 pregleda pacijenata dnevno, što je duplo više u odnosu na pre desetak dana, rečeno je Beti u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Pregleda se 80 dece dnevno, većinu čine srednjoškolci, ali ima i mladjih uzrasta“, rekla je danas portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović.

Većinu pacijenata koji dolaze su osobe od 30 do 50 godina starosti, a beleži se i porast broja dece koja se javljaju zbog simptoma infekcije korona virusom.

Zbog većeg broja pregleda, u respiratornom centru je od ponedeljka povećan broj ekipa za preglede, sa šest na po devet u obe smene.

Petrović je ocenila da, prema broju prvih pregleda, situacija podseća na onu iz novembra prošle godine.

Novi slučajevi su, kako je kazala, uglavnom ljudi koji su imali veći broj kontakata i ne poštuju epidemiološke mere, a ima i onih koji su se opustili posle prve doze vakcine.

Petrović je navela da su zabeležena dva slučaja novog zaražavanja osoba koje su već bile pozitivne, jedna u novembru, a druga u decembru. Jedna od njih je ranije imala asimptomatsku infekciju, a druga se i sada javila sa istim simptomima, temperaturom i opštom slabošću.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Predrag Delić je rekao agenciji Beta da su takvi slučajevi očekivani.

Prema njegovim rečima, struka kaže da antitela razvijena posle preležane infekcije korona virusa traju do tri meseca, ali kod nekih osoba mogu i ranije da se izgube.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.