U Fijat plastiku danas bez štrajka

Društvo Ekonomija

Radnici „Fijat plastik“ koji su započeli generalni štrajk, danas ne štrajkuju navodeći da je to „gest dobre volje“ u susret pregovorima na poziv poslodavca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je im je poslodavac uputio poziv na pregovore koji su zakazani za sutra u 14 časova.

Radnici fabrike koja proizvodi branike za model automobila „fijat 500L“ 12. januara su započeli jednočasovni štrajk upozorenja, a u četvrtak 18. februara, i generalni štrajk zbog smanjenja zarada.

Od poslodavca traće da im se ne umanjuje regres za više od 50 odsto i da naknada za dane plaćenog odsustva bude 65 odsto umesto 60.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, smanjenjem zarada za oko 15.000 dinara mesečno radnici Fijat plastik su „kažnjeni“ pošto je tamošnji Samostalni sindikat odbio da potpiše „nezakoniti“ Kolektivni ugovor i odrekne se prava štrajk.

Zbog obustave rada, u dve smene nema proizvodnje od 360 do 400 branika dnevno.

U štrajku učestvuje 80 od 90 zaposlenih, uključujući i tim lidere, šefove smena i super vizore.

U Štrajkačkom odboru rekli su da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva i očekuju da će se ova obustava rada odraziti na proizvodnju automobila „500L“ u sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Piše: Gordana Mirović, Beta
Fotografija: Milan Nikić

Zaposleni u FCA su prošle sedmice imali samo jedan radni dan i poslati su na plaćeno odsustvo.

Kako je preneo Revolucionarni savez rada Srbije podršku štrajkačima iz „Fijat plastik“ i punu solidarnost sa njihovom borbom izrazio je Savez borbe za Komunističku partiju (Italija) – Unione di lotta per il Partito comunista (Italija).

Oni su osudlili „anti-radničke mahinacije FCA i srpske vlade, kao i italijansku vladu Marija Dragija koja podržava automobilski monopol“.

  • Pozivamo radnike FCA i militantni sindikat naše zemlje da izraze akcije solidarnosti sa radnicima Srbije. Živela borba i medjunarodna solidarnost radničke klase, poručili su.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.