U kragujevačkom KC dosad lečeno više od 6.000 kovid pacijenata

Doba korone Grad

Od početka pandemije, marta prošle godine u kragujevačkom Kliničkom centru do utorka, 2. novembra, od virusa kovid 19 lečeno je 6.378 pacijenata.

Od ovog, broja hospitalizovanih pacijenata za skoro 20 meseci 5.328 je bilo iz samog Kragujevca i Šumadijskog okruga a preko 1.000 ljudi iz drugih gradova i delova Srbije (Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Sandžaka, Kraljeva, Čačka, Ivanjice, Jagodine, Gornjeg Milanovca, Svilajnca, Jagodine, Kosovske Mitrovice, Beograda…) jer ovoj ustanovi eklinira blizu dva miliona žitelja centralnog dela zemlje. Trenutno je UKC Kragujevac na lečenju od kovida 162 pacijenata samo iz Kragujevca.

– Ovog trenutka u našem Kliničkom centru hospitalizovano je 239 kovid pacijenata kod kojih je korona potvrđena i još 31 osobu koja je u našem kovid sistemu i kod kojih se još uvek rade opservacije da li su pozitivne na kovid 19 ili ne. Samo u proteklih 24 sata imali smo 35 prijema od kojih 21 primljeni nije vakcinisan. U isto vreme imali smo 15 otpuštenih pacijenata što jasno pokazuje da se situacija dodatno pogoršava. Već mesec i po dana imamo znatno više prijema od otpusta, kaže za Danas doktor Slobodan Milisavljević, v. d. direktora UKC Kragujevac.

Po njemu pacijenti koji su zbrinuti u ovoj ustanovi imaju znatno teže kliničke slike od onih koji su na lečenje pristizali pre desetak dana.

– Veliki broj bolesnika je u intenzivnim negama, na respiratorima, invazivnoj ili hi flow ventilaciji. Dakle, to su srednje i mahom teške kliničke slike, ističe on.

Po podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, broj novoobolelih u gradu već nedelju dana je u blagom opadanju i manji je od 200 novozaraženih. U ponedeljak, 1. novembra, bilo je 159 novih kovid pacijenata. Trenutno, u Šumadijskom okrugu u kućnoj izolaciji je 4.381 osoba: najviše u samom Kragujevcu 2.848, Aranđelovcu 669, Topoli 255, Kniću 232, Batočini 171, Lapovu 121 i 85 lica u Rači.

Autor: Z. S. M. Danas.rs

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/u-kragujevackom-kc-dosad-leceno-vise-od-6-000-kovid-pacijenata/

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.