U Kragujevcu najavljeno otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u Izraelu

Društvo

Ambasador Izarela u Srbiji, Jahel Vilan, najavio je da će ubrzo u toj zemlji biti otvorena kancelarija Privredne komore Srbije koja će biti „od velike pomoći“ da ljudi u Izraelu saznaju više o mogućnostima saradnje sa Srbijom.

  • Svrha i cilj svake diplomatije je da se učini nešto što će omogućiti da život ljudima bude bolji i smatram da je jedan od mojih zadataka upravo to, rekao je Vilan novinarima posle razgovora sa predstavnicima Grada i Regionalne Privredne komore Kragujevac.

Predsednik Regionalne privredne komore u Kragujevcu Predrag Lučić je ocenio da će kancelarija biti od značaja za podsticanje privrednog razvoja i predstavljanje potencijala saradnje sa privredom Srbije.

  • Ovo je bila prilika i da obavimo razgovor o stvaranju dugoročne forme za saradnju sa privredom i referentnim organizacijama Izraela pre svega u podsticanju povećanja konkurentnosti domaće, lokalne privrede grada Kragujevca, daljem intenzivnom privlačenju stranih direktnih investicija, pre svega kompanija zasnovanih na znanju, rekao je Lučić.

On je rekao da povećanje izvoza direktno zavisi od povećanja konkurentnosti i kvaliteta proizvoda te su privredi Šumadije i Pomoravlja potrebni partneri kao što je Izrael.

  • Uveren sam da ćemo vrlo brzo, do kraja ove godine, imati konkretne rezultate budući da smo danas razgovarali o saradnji u delu podsticanja inovacija, istraživanja, razvoja, osnivanja start apova i intenziviranju saradnje lidera naših kompanija sa start-apovima, dodao je Lučić.

On je rekao da je prošle godine u prvom kvartalu Kragujevac beležio deficit, a da u ovom kvartalu suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Izraelom.

  • Beležimo povećanje izvoza u prvom kvartalu, duplo više nego u istom periodu prošle godine. U Izrael najviše izvozimo mašine i nameštaj, a uvozimo hemijske proizvode, istakao je Lučić.

Dodao je da suština buduće saradnje da se pre svega, ide i na transfer znanja, istraživanje i razvoj.

  • Treba da pravimo zajedničke platforme za napredne tehnologije, za povećanje inovativnosti i konkurentnosti domaćih proizvoda, ali i zajedničke platforme za nastupe na trećim tržištima, kazao je Lučić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da novinarima da je Kragujevac investiciono kvalitetno područje i za Izrael.

  • Izrael kao država razmatra Kragujevac kao ozbiljnu investicionu destinaciju, kazao je Dašić.

Ambasador Vilan danas u Kragujevcu prisustvovaće i proglašenju pobednika takmičenja u informatici – Hakaton.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.