U Kragujevcu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Društvo Grad

Polaganjem venaca kraj spomenika crvenoarmejcima u Opornici i na Trgu heroja kod Pošte, obeležena je 76. godišnjica pobede nad fašizmom.

  • Danas se sećamo svih junaka i heroja koji su pali za oslobođenje svake kuće i ulice, svakog doma. Danas se sećamo i svih onih koji su stradali od bolesti i gladi tokom Drugog svetskog rata, onih koji su stradali u zarobljeništvu, svih onih koji su stradali za slobodu i oslobođenje čitave Evrope, rekao je u svom obraćanju predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.
  • Ogroman je duhovni i moralni značaj Dana pobede, to je deo naše istorije, tradicije, deo naših porodica, to je ono osećanje koje smo nasledili od naših predaka. Dan pobede se proslavlja kao veliki praznik u Evropi i da nije bilo pobede, danas ne bi bilo ni slobodne Evrope. I danas smo svesni značaja onoga što su učinili pripadnici herojske Crvene armije. Ono što su oni uradili ne može da se izmeri, ni da se plati. Oni su spasili našu zemlju, oni spasili mnoge generacije i zbog te žrtve koju su podneli iskreno smo zahvalni. Koliko god godina da prođe od tog 9. maja 1945., naša sećanja na taj dan neće izbledeti. Naš dug je da zauvek pamtimo heroje i čuvare naše otadžbine, poručio je predsednik Petrašinović.

Kraj spomenika crvenoarmejcima u Opornici poštu palim herojima Srbije i Rusije, pored predstavnika rusko-srpskih udruženja, političkih partija, odao je i predstavnik Ambasade Ruske federacije, Dmitrij Trubajček koji je podsetio da strahote i nedaće koje su doživeli naši ljudi nikada ne mogu izbledeti ali da se time potvrdila njihova glavna zajednička osobina – neodoljiva čežnja za slobodom.

  • Polaganjem venaca kraj spomen obeležja odajemo počast palim herojima Rusije i Srbije s porukom da niko nije zaboravljen i ništa nije zaboravljeno. Mir već 76 godina vlada našom planetom ali to nikako ne znači da možemo da se odmaramo na lovorikama, već svakodnevno da se brinemo za njegovo očuvanje, unapređenje uzajamno korisne saradnje, svestrani razvoj veza među ljudima. Za to postoje dobre mogućnosti u privredi, kulturi, sportu, nauci, obrazovanju, zdravstvu, turizmu i još mnogo čemu, naveo je Trubajček, predstavnik Ambasade Ruske federacije u Srbiji i poručio, neka živi bratstvo i prijateljstvo među našim narodima. Slava palim herojima Srbije i Rusije.

U organizaciji GO SUBNOR Kragujevac i Kluba akcijaša i volontera Kragujevac, kraj spomenika u Opornci vence su položili, u ime grada predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, predstavnik Ruske ambasade, delegacije GO SUBNOR, političkih partija, Vojnog sindikata, udruženja Klub akcijaša i volontera, Udruženja prijatelja i sunarodnika Rusije “Svet – Mir“, fondacija Besmrtni puk i članovi Moto kluba ’’Noćni vukovi’’.

U ime SUBNOR-a Srbije Željko Zirojević, potpredsednik, Slobodanu Stamenkoviću, članu organizacije i Jovici Stankoviću, predsedniku Kluba akcijaša i volontera Kragujevac, uručio je zahvalnice i povelje.

Pre početka manifestacije predstavnici grada i ruske ambasade sa potpredsednikom SUBNOR-a Srbije Željkom Zirojevićem otkrili su obnovljen spomenik crvenoarmejcima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.