U Kragujevcu obeležen Evropski dan parkova

Društvo Grad

JKP Šumadija Kragujevac kao društveno odgovorno preduzeće i ove godine je obeležilo  Evropski dan parkova u Kragujevcu.

Akciji koja je organizovana u Pivarskom parku prisustvovali su predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i direktor preduzeća Nemanja Dimitrijević, uz učešće naših najmlađih sugrađana dece predškolskog uzrasta iz vrtića „Neven” i članova ekološke sekcije učenika OŠ „Treći kragujevački bataljon”.

U okviru akcije postavljena je klupa, kanta za sitan komunalni otpad i posađene su sadnice ukrasnih četinarskih formi čime smo dodatno uredili i oplemenili ovaj prostor.

Evropski dan parkova obeležava se svakog 24. maja počev od 1999. godine. Inicijativa je potekla od Federacije nacionalnih parkova Evrope u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U Srbiji se obeležava od 2001. godine kako bi se promovisale zelene oaze koje imaju veliku ulogu u očuvanju i negovanju zdravlja svakog pojedinca.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine se promoviše pod sloganom: „Parkovi buduće generacije”.

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se građanima ukaže na značaj očuvanja prirode, posebno parkova i zaštićenih područja koja pružaju brojne benefite kako u očuvanju biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, tako i dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celini. Posebno treba naglasiti neophodnost u menjanju stečenih navika pojedinaca poštujući princip – „ne ostavljaj ništa iza sebe”, odnosno da odlaganjem otpada na propisan način štitimo sebe i svoju životnu sredinu.

Tekst i foto: JKP Šumadija Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.