U Kragujevcu od 1. juna poskupljuju komunalne usluge

Grad politika privatnosti

Odvoženje smeća, zakup i održavanje grobnih mesta, Kragujevčani će od juna plaćati po novim, višim cenama, dok cena vode, za sada ostaje nepromenjena, saznaje Nova.rs u gradskim komunalnim preduzećima.

Skok cene energenata i goriva, po pravilu za sobom povlači i poskupljenje osnovnih životnih namirnica i komunalnih usluga, pa će tako Kragujevčanima, već od narednog meseca biti fakturisani uvećani računi.

Najveće gradsko komunalno preduzeće „Šumadija“, koje je zaduženo za odvoženje smeća, javna parkirališta i održavanje grobnih mesta, zatražilo je od Gradskog veća povećanje cena svojih usluga.

Ukoliko ovaj zahtev bude prošao sve procedure, novi cenovnik biće na snazi od 1.juna, rečeno je za Nova.rs.

JKP „Šumadija“ je u svom zahtevu zatražila povećenje od 20 odsto za odvoženje smeća i 30 odsto za godišnji zakup i državanje grobnih mesta.

U novcu će to za odvoženje smeća, biti 8,40 dinara po kvadratnom metru stana, umesto dosadašnjih sedam. Tako će, primera radi, domaćinstvo za stan od 50 kvadrata, umesto 350 dinara, sa najnovijim poskupljenjem, odvoženje smeća plaćati 420 dinara.

Godišnji zakup i održavanje grobnog mesta, prema novom cenovniku biće skuplje 30 odsto, a u komunalnom preduzeću navode da cene tih usluga nisu menjane poslednjih pet godina.

U sklopu istog preduzeća je i naplata parkiranja, a za naš portal kažu, da cena parkinga po satu, na otvorenim i zatvorenim parkiralištima ostaje nepromenjena.

Cena vode „miruje“, a do kad – ne zna se

U kragujevačkom „Vodovodu“ kažu, da „za sada neće biti poskupljenja isporuke vode za piće“, ali ne isključuju mogućnost da će u narednom periodu doći do poskupljenja.

  • Još uvek možemo da se nosimo sa dosadašnjim rastom cena energije i goriva i da za građane ostane ista cena naših usluga. Mi do sada nismo uputili nikakav zahtev Gradskom veću za povećanje cena, ali očekujem da će se u budućem periodu pojaviti razlozi da tražimo povećanje, kratko je za Nova.rs rekao Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Poslednje poskupljenje vode u Kragujevcu, bilo je u januaru 2021. kada su cene za isporuku vode za piće i preradu otpadnih voda podignute za oko 30 odsto.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.